【懸疑】你有懷疑過跟你同住的家人,可能並不是他們嗎? 2

406 回覆
192 Like 9 Dislike
家破人亡都唔算好好啦
唔敢咁大想頭
【作者的話】

故事起源自今年年頭一宗喺議辦接到嘅求助個案(賣個廣告,多少少詳情有性趣可以去 https://bit.ly/3uf6Rt1 睇)

當時一認識到卡普格拉綜合症,就已經好想用佢作為一個故事主題寫出嚟,但後來再做多啲資料搜集,就發覺將佢變成懸疑故事嘅謎底係有好多事先始料不及嘅難度。雖然唔知大家想唔想知,純粹想分享少少寫作上嘅making of

首先因為卡普格拉綜合症嘅矛盾其實好明顯,患者覺得屋企人被換走,一問原因通常都會講因為佢哋身體上出現咗一啲改變(其中一個案例就係話一位患者覺得阿爸被人換走咗,純粹就係因為佢真嘅阿爸揸車無呢個人揸得咁快)。我哋旁觀睇就會知道呢啲改變其實好正常,但患者係唔會咁覺得。如果將呢啲理由直接擺落劇情上,好快就會發現主角講嘅嘢係唔合理。所以諗咗好耐,最後就為主角加上咗卡普格拉綜合症嘅friend面盲症,嘗試用複製人嘅猜測誤導大家去諗故事會唔會係走科幻/其他可能,先至可以將主角有病嘅謎底hold到去較後階段。

第二就係其實即使佢哋覺得家人被人換走咗,案例比率上其實得好少患者會傷害「假冒者」。正路可能就會諗如果屋企人被人捉咗,肯定會打柒個假冒者追問屋企人下落。但唔知點解(或者只係我未搵到相關資料)卡普格拉患者只有少數會做出呢啲行為,呢個亦都變成劇情上另一個唔合理嘅位。但既然故事係想將主角患病嘅事實埋到最後,事前就要合理化佢相對上退縮、保守嘅行為。最後就用咗兩人長年累月嘅婚姻問題、主角個人嘅性格特質、旁邊角色一啲輔助等等嘗試堆砌解釋點解佢唔去同假安琪正面衝突。

除咗想試下寫呢個罕見病,主角嘅婚姻問題都係我幾想探討嘅一點。與其話想透過故事帶出咩訊息,其實我一直都好認同文學(或者故事)唔應該係作為一個媒介去灌輸一啲概念,自問都無資格去教人要點做點做先好先啱。相反故事應該係作為一個平台,提出一啲話題去等寫嘅人可以思考;睇嘅人亦都可以一齊討論。故事唔係提供一個好肯定嘅答案要讀者去跟從自己諗法,而係應該提出一個問題,喺寫/睇嘅過程我哋一齊嘗試去搵個答案。去到最後搵唔到答案、或者根本無一個答案都唔緊要,重要嘅係喺思考嘅過程中我哋都會諗多咗、感受多咗。例如今次係幾好奇想知道到底人點解要結婚;到底係基於咩敢去作出一個咁大嘅承諾;面對對方違背誓言當事人會點自處;喺信任自己同信任另一半之間應該要點取捨等等。其實寫嘅過程就係思考嘅過程,睇完之後其實主角都無一個確實嘅答案。不過喺寫嘅過程,自己都會設身處地諗多咗少少,如果大家睇完又會一齊諗多少少,咁又係一個bonus啦。

其實今次都係新嘗試,想踏出寫開嘅comfort zone試下寫啲唔同類型、氛圍嘅故事去磨練下。每一次睇返都會忍唔住改啲改啲,睇完大家意見又會更加發現到有咩不足,諗下下次可以點樣改好佢。吸收多啲意見養份,希望唔使等到下世,終有一日可以成為一個更好更全面嘅講故佬

多謝大家睇到呢到

最後俾我多次廣告,鍾意睇嘅可以喺連登「追蹤」我咁下次一出故就會第一時間知道
想大大力支持,可以科勞我睇短故/散文/其他無法分類的文字
Instagram:https://www.instagram.com/waittobewritten/
Facebook:https://www.facebook.com/waittobewritten

終於連載完!

最後變咗綠光照耀,仲要係好多頂綠帽,連個女都唔係自己嘅,發生係我身上,一係就會痴咗線、一係就學男主角一嘢拮死佢、一係就受重創,再唔信任何人。
我都唔明點解啲人著緊話要幾時結婚,就算自己條命唔長,當六十歲,廿幾歲結婚嘅話仲有成三十幾年,點知將來會發生乜事。咁點都要選擇一個真係適合又好愛嘅人先結婚,但我覺得好多人都唔係,可能係趕住結婚要生仔,可能係遇到個好嘅人唔想放手,但唔係好愛。
搵唔到啱嘅,寧願唔鬼結婚
你同挽嫂唔好搞啲咁嘅嘢
安琪又唔想要露露 連阿爸都放棄佢嘅話 佢真係喺英國寄宿自生自滅
其實睇到最後 安琪根本邊個都唔愛 只係最愛佢自己
男主角果到唔講啦
Javier果到 如果佢唔係要搵人執手尾都唔會醒起有javier呢個人
咁javier又願意同佢一齊搞咁大場戲 比javier屌下又有咩所謂 仲要有錢有名氣
其實做influencer/freelancer好容易避免被分身家
其一冇穩定收入 其二啲錢可以續d喺銀行轉畀姦夫
作者應該仲清楚過我
覺得最危險就係最安全
viu買嚟做就正
同時亦都令佢淨係坐一年就得屈機到
因為個個人嘅供詞都係話安琪係完美
Edan柒下柒下做男主啱晒
雖然我傾向相信喺故事入面係兩人都有問題,不過我諗呢個結局對雙方嚟講都算合理嘅
唔夠好戲啦
男主好似真係得劉俊謙得
主角得知自己患病後一段的確係想重建關係、建立返信任,而有一段時間佢都算係成功咗。但事實往往就係你花幾多努力去做一件事,同件事最後會否得償所願其實可以係毫無關係。你可以超級努力,但都未必會影響到結局。因為好似故事咁,結局一早已經寫定咗,佢老婆喺x年前已經周圍出去玩,個女從來都唔係佢,就算佢幾正能量呢點都唔會改變

唔敢話有咩好重大message要帶出,純粹覺得咁嘅走向雖然係幾令人失望,不過現實好似好多時就係咁 人就係咁有趣,不停失望,仍然不停抱持希望
巴打你個提議好好我嘗試喺呢個方向修正下
現實有得睇啦 點寫都唔夠原著咁曲折離奇
呢個故事全部人都無好下場
/r/nosleep rip off
沒有人是無辜的
女主角要雙面性格都難搞
可能可以養返醫生轉頭
果然理想很遠
絲打對我咁有信心好彩都無累到你要請食飯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞