【懸疑】你有懷疑過跟你同住的家人,可能並不是他們嗎? 2

406 回覆
192 Like 9 Dislike
佢唔洗啲資料 就冇得瀨個病 因為有晒動機
同時安琪本來都唔想啲野公開

主角最後都激到癲撚左
當正自己“為安琪做最後一件事”
其實男主角去到要殺人已經係激到傻撚左
以前追到結局前幾話就唔得閒追,今且先追返
點知結局嚟個咁大既反轉帽事既
果然理想絲寫既結局都係好出人意料

可摸以比返個BBQ結局我安琪做個好老婆得唔得
現實生活已經好殘酷
連寫故都咁寫實

Btw希望理想絲兩公婆過到去一齊順順利利
結局有少少葉念琛
第一次追你啲故,毫不猶豫咁樣一口氣由 (1) 追到 (2) 完咗
初次睇我覺得個plot flow 幾好,表達到男主角嘅混亂同埋對所有野嘅不信任,一路睇一路會跟到男主角嘅諗野方向,呢一方面做得好好
但係去到後面發現係俾人用一個病去欺騙佢嘅時候,可能因為本身鋪排到係懸疑,所以去到發現係病嘅時候就覺得同我嘅期望有好大落差(好事?)
同埋可以著墨多少少去形容返佢發現有「病」嘅時候嘅心路歷情,而家睇落去都似係,呀,睇完,知道有病,但係個掙扎未係好到肉,好似抽離咗咁樣去睇一個患病嘅人,同先前可以完全代入真假呢個亂局嘅狀態差太遠
亦可以鋪陳到最後男主角點樣一直掙扎好唔好睇安琪嘅電腦,我印象好深刻嘅就係「安琪俾密碼我係佢信任我,我唔用個密碼係我信任佢」,但係只有幾句寫佢幾掙扎,就失色咗少少
認同樓上講嘅可以做多啲側面描述(雖然呢樣可以係因為第一身寫嘅限制而做唔到太多)
最後結局有啲 anti-climatic 但係同時都expect到,因為故事寫到呢一度點都會有啲dystopian嘅感覺,亦符合到你想帶出「分唔到真假」嘅呢一個終結
any肥 加油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞