一人一間香港猛鬼酒店

972 回覆
164 Like 21 Dislike
4點幾 唔知係發夢定真
突然心口冷震 之後就feel到有個白影壓落嚟
跟住我打開隻眼見到係真係有隻中年女鬼
但係今次壓左1分鐘都唔夠
我一邊喪屌老母一邊念佛經
識我都知我唔信俾鬼砸 但今次第一次睇到個實體
到呢一刻都唔知係發夢定真
想要文字轉述
yes
住過一次但無事發生
老子什麼鬼都不怕
因為知個職員唔會為啲咁嘅on9理由換比佢
無主孤魂牌位這個都市傳說,同樣與香港」恐怖熱線」有關,在有人爆料後,隨主持人探訪靈異地點。然而在幾年前,有位化名陶夫的線民,因報導一樁真實恐怖事件,沒多久後就自殺了,有人懷疑是因為他爆料了「無主孤魂牌位」一事,並照相,對此牌位不敬,造成他不斷碰到靈異事件,進而受不了自殺的主因。

這位陶夫是一位靈異發燒友,常在節目裏分享經驗或提供資料。有一次他帶着主持人潘紹聰到銅鑼灣一間知名大樓的樓梯間,介紹一個「無主孤魂「牌位。雖然此大樓很多人走動,陽氣頗旺,但就這個樓梯間沒什麼人經過,陰氣非常之重。普通人經過,常會有不寒而慄之感。據傳說,這牌位是當年香港一位知名影星自殺後,不知哪位人士,供奉牌位在樓梯間,時常有人會去祭拜,但就連大樓管理員或工作人員,都不知道誰會去祭拜,甚至拜的是誰。當時隨着主持人和陶夫去探訪的有另一工作人員,此工作人員指出,他雖然已經很資深,也知道這邊有個牌位,但卻不知供奉着誰,因為牌位在他來之前就有了。

然而這位陶夫在跟主持人介紹完這個無主孤魂牌位後,隨即失去了聯絡。隔了一年,主持人輾轉得知,在一年前這位陶夫介紹完這牌位,並照了幾張相後,似乎中了邪一般,常常獨自一人在樓梯間流連,最後在未知的原因下,燒炭自殺收場。

這件事震動整個恐怖在線的聽眾,因為陶夫是在節目中很有名,當他消失不見時,許多聽眾打去節目問他下落,但主持人都不肯說,直到此事發生的五年後,他才在節目中透露。當時香港一週刊訪問主持人時,他低調帶過此事。比較特別是的,往日主持人帶人去探訪靈異地點時,都會說出該地地點特徵,但就單這事件,他什麼都不說,甚至要所有聽眾不要再問,也不要再探訪此地點。

當年陶夫仍在世時,他有個網路相簿有這些照片集,照片中有詳細的地點特徵,但現在相簿網址已失效了,大部份相片也被刪掉了,已防有後續事件發生,目前僅有一張網上還在流傳的照片。
咪就係塊嘢重,擺得唔平衡咪易跌 law
跌咗咪執番 law
跌咗毛巾濕鳩膠墊都驚
鬼鬼鬼

有冇細膽到咁呀
你同佢地講咩都唔會聽㗎
一係就話你唔係度唔知㗎啦
再唔係就話你好彩冇撞過先咁牙擦

實情好似細個睇完鬼片
街角搭都形住有鬼

係鬼踢開條廢柴屌佢條女好過啦
整冧幅牆就話姐
整跌塊膠墊
麗豪都有咩
沙田x逸807 屌你老味唔敢再提起
尾房?
係咪想笑死我
酒店係要告你話你影射都得啦
咁得閒用錢用時間搞個連登仔係你依種生活得連登嘅人先諗到

大費周章上報紙同人講自己酒店有鬼
你唔單止廢 仲要無腦
ching知唔知香港有幾多間酒店有個麗字
你係咪上香討上得多
講名怕比人block
PAGE148 好猛
隻野都係
我見過
用盡所有已知既解釋都講唔通
你2019-2020訓緊?
將身體融入呢個節奏
找酒店,荃灣一定有佢份
邊度有得聽恐怖在線?
帝逸咁新都有野?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞