結左婚,真係唔想返屋企

1001 回覆
1946 Like 210 Dislike
最慘係發左達都係毒撚 打個閪都軟,日日用飛機杯
終於有返啲正能量reply
I know that freeing
過左道氣會say sorry
Be a bigger person
少年你太年輕啦
覺得幾可愛 有時男人真係好似小朋友
家家有本難唸經,好多時都身不由己
+1
因為結左婚,已經唔係單純講愛同唔愛,或者鍾意唔鍾意,已經唔係單純講feel 講感覺

而係一齊去建立一d 野,去建立一種生活,去建立一個家庭

而一講到建立,就無可避免去到成唔成功做到一個結果
一講到要有outcome, 就涉及能力既問題

簡單d 講,結左婚,就係要完成一個花費人生幾十年既project, 你老婆,就由同你吃喝玩樂既情人,變成呢個project 既group mate, 什至係project manager, 佢會成日審視你關於呢個project 既進度,點樣可以令呢個project 宏大d

又或者係一個free rider 既group mate, 你會有一個呢個project 只有自己一個做既孤寂,或者跌入一個邊個做多邊個做少既爾虞我詐鬥爭入面。

但無論如何,有件事係肯定既,就係婚姻未必係男人既墳墓,但肯定係愛情既墳墓

---你自問人生做咁多次project, 有幾多次係可以唔同group mate 反面? 仲會愛上group mate ?
ching ho bo
我就係大個咗至明白男人一定要成家立室只係上一輩想抱孫用來洗下一代腦嘅concept,既然唔啱未唔好結唔好成家立室囉,有乜問題?
網上成癮洗唔洗見下輔導
老虎在家等你
唔撚好生

之前係點開心法?
個反差係幾時出現?段估都唔會係一結婚嗰晚就即刻開始變?
女:媽咪,其實我想自己玩車
講得幾好, 結婚就好似夾份搞生意咁
巴打言簡意賅
為左唔想打機,去溝女去結婚,結左婚,
又變番去打飛機,打果陣,真心哭撚左。
佢哋好多藉口㗎
又話男人一定要成家立室,又話離婚對小朋友好慘云云
被呢種傳統觀念綁住嘅人,最後犧牲咗嘅係自己嘅人生同快樂
Well said
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞