火鳳燎原集中討論區(6)

1001 回覆
1 Like 7 Dislike
Quote:
古代史同現代史可以相提並論? 一個無決策權嘅領導人 同全權控制在手嘅又可以相提並論

溫馨提示:打少啲飛機對眼會好啲
我真係睇唔到老六咁樣算咩“正氣”

幫劉氏保住個贓物就叫做“道德”?
所以咪話你搞唔清楚保漢同保皇分別

幫劉氏保住個贓物係老二保皇

六七主張保漢係仲有得救 點解唔試吓
有希望 咪再造一個劉秀出嚟

總好過野心家見有機會就兵災相見
過程死人少得多

保漢係出於死少啲人而出發

咁比起黑暗兵法 咁的確正氣好多
其實要論黑 八奇人人都黑
只係睇乜水比較狠啲

咁比起348 267立場的確係比較正面D
吓 文革成件事佢無全權策劃控制在手?
你不如真係睇下歷史先9up
已經提撚左你,你仲係要跳出黎出醜

唔好話睇中共黨史
淨係睇過wiki都唔會好似你咁無知又要懶醒

自由派观点认为,毛泽东的经济政策在大跃进中遭到惨重的失败,结果是数千万人的“非正常死亡”,之后大权旁落,他不甘权力被架空加上恐惧死后,因为经济的惨烈失败,如斯大林一样被党内同志清算,所以发动文化大革命夺权[19][20][21][85]。左派观点认为,中共通过五年计划完成社会主义改造后,由于在经济建设工作中照搬苏联经验,体制上存在等级工资制与干部特权等问题,故毛泽东希望通过“大跃进”、“人民公社化运动”与“反右运动”等自上而下的改良来削弱行政官僚摄取的工业化红利[86]。随着政治体制自身改革的失败,中国官方观点认为,毛泽东决定发动由体制外民众力量推动的“文化大革命”来对抗官僚主义
屌, 我咪講緊你唔係1 就係0, 毛魔無權點撚樣可以煽動到民眾, 定你覺得剩係喺共黨入面果啲先叫權 真係同你講都嘥氣
你講到自己咁醒
咁不如你講下老毛用左咩“權”去發動民革
軍權 佢一直揸住軍委會主席個位 就算三年困難時期之後失勢都仲係佢坐
6月28日
貪官奸,清官更加要奸嘅道理
老七明白到仁義響亂世行唔通,所以當初要求劉備脫掉虛偽嘅仁義面具
污糟嘅事總要有人做,不擇手段只係老七實現仁義嘅方法,並將手段造成嘅傷亡或其他責任攬晒上身
就算勝仗都唔會慶祝,唔會諗獎賞,而係去廟堂思過

配合返歷史老七雖然多次北伐,但冇一次係元氣大傷,甚至兩次退兵時反殺對方大將。可以演繹成老七體恤士卒,唔會令人命去賭。
姜維係二公子既人
連續幾場都係曹操輸 有排輕敵
最少都叫贏到入漢中既,想睇佢點演繹既得隴,何復蜀多
老八叫張魯投降引曹攻蜀
曹操偏偏唔中計
但劉備係咪都會攻漢中
東立網上唔到既
set錯嘢redirect loop 死咗 平時已經成日彈個network error alert
賈詡反間計已經威完?
大哥 點樣睇到?
曹操同夏侯兄弟等同族咁團結
但係啲仔就好似袁家咁爭餐死
一齊打天下嘅兄弟同喺老豆遺產中搶天下嘅兄弟邊有得比
好似輕描淡寫就完咗咁
話說72期個預告係大耳入川
睇黎哩兩兄弟爭位都係講一陣
今集基本上解釋左魏方+二公子有一段時間會失蹤;仲有馬超要退兵
入川就主要得返雙劉+八奇勢力
預告「幽徑獨行迷」應該講三爺同馬超
邊個係左邊個係右

同埋夏侯淵下次出場係咪定軍山
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞