火鳳燎原集中討論區(6)

1001 回覆
1 Like 7 Dislike
一定有破綻
或者話佢有缺陷
唔係爛面就心臟病
天閹可能
成日覺得陳某俾班讀者影響返轉頭
班讀者日日係到估邊個係八奇
搞到陳某覺得要扭橋
扭扭下自己都兜唔返
或者本身真係法正/陸遜 點知俾你班友穿晒橋
迫到要作個第二個
陸遜應該唔會啦
關東軍果陣 (190年),陸遜(183年)先得7歲
諸葛亮(181年)果陣得9歲
火鳳嘅年齡唔使太認真
陸遜好早已經出左樣
點都唔會係佢
呢樣野,袁方嗰陣我都覺得陳某最後放棄變身曹丕

同陳壽講佢既大義係用快捷方法同超長遠計
袁紹話無法俾個家,只俾倒袁方一個國
家族問題要佢娶洛神
仲有以前火鳳card game,曹丕同袁方個嘜頭幾近一撚樣

已唔講方園不一呢個字,可能真係兜唔倒落去求其俾楊修咁收佢皮算
佢係逼佢娶孫堅個女
洛神係佢放落去分化袁紹三個仔
武藝上應該同火哥有得比
不過火哥體力上應該好啲,冇痛覺響死鬥入面好大優勢
其他七奇好似唔知水鏡死左?
全部都知
知又點
比卡超今次要保漢同老八同路默許咗
興奮仲救緊曹操唔得閒
龍鳳直頭講明入蜀同大義行先
依家仲未係同老八反面嘅時機
之後先幫老師報仇
唔知係咪我跳下跳下咁睇
我到宜家都未明老八究竟想做咩
袁方到孔明佢地7個都好快俾讀者知道佢地既明確"目標"
但老八由背景到行為都好似好唔清晰
我剩係見佢走來走去不停挖坑俾人估佢係邊個
如果佢話要為左傳教佢之前係桂陽搞咁多野做咩
連佢地天師(張魯)都冇咩大志
咁老八想實現D咩
佢去桂陽係要入蜀
其實我唔係好明桂陽之戰, 我剩係理解到老八捉左個人問佢點入蜀
同埋有幅入蜀圖, 期餘佢要樊夫人來做咩我已經唔清楚
如果真係幫張魯條友霸住漢中都十幾年
佢山長水遠走去桂陽做咩?
可能我理解力低我睇到一頭霧水
一四五奇同老師打緊牌已經
等咗好耐
佢做緊既野同老七做既野其實係一樣
張魯東南北都有唔同勢力(曹,劉璋,馬),
所以為左入川就一來要曹馬混戰+劉璋本身注意力唔係張魯度,
依個係我理解老八係桂陽既原因:
佢想等真正可能同劉璋互角既勢力入蜀,張魯做黃雀
所以一開始搵樊夫人拉攏火哥->趙範輸就轉同老七合作

但佢係咪真心支持張魯又要之後再睇,
今話開頭就講佢唔覺水鏡/兵書以戰止戰有「太平之道」先幫五斗米
咁講我明多少少
因為我覺得陳某塑造佢個角色隱隱晦晦咁
對老8黎講最理想既結果係:4郡+蜀地+關外+漢中
呢個已經係接近三分天下蜀國方當初最佳既劇本

而且我覺得老8目標唔係推一個主子出黎,而係佢自己本身做話事人
佢D手下全部都係睇佢頭而唔係睇張魯趙範頭
我覺得老八終極目標係無主子既統一,
因為佢覺得有主子=會打仗
刺殺,宗教都係手段一種咁解(當然矛盾係最後都有話事人)
八爺好撚型
真 趙雲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞