火鳳燎原集中討論區(6)

1001 回覆
1 Like 7 Dislike
就係因為好多唔合理既事會發生係佢身上
所以先唔掂
一嚟可以係原創角色
二嚟老八可以有其他假身份
就好似火哥係燎原火,但佢而家係用趙雲嘅身份做事
冇需要改設定
我諗大致上個思路都接近
只係老八呢一刻輔助緊邊個呢度有分歧

至於漢中由張魯到曹操再到劉備,呢度要點扭橋我又唔太擔心
呢part真心難唔到作者,
eg,借曹操刀殺張魯等雙方互削。再請君入甕,等曹大軍在遠運糧不易,又久戰疲憊。之後用自己係漢中既勢力來個裡應外合比劉備享漁人之利

我覺得作者高level過我,我呢啲讀者9up都已經有上面咁,佢黎扭橋應該會更精彩
個條橋我是但9扭姐,作者扭出嚟就另一條橋嫁啦
作者高level咁多

如果要問點解會猜測老八係跟劉備,咁有好多原因喎
當然每個原因都唔係決定性,因為作者未官宣,無可能有決定性既證據證明佢係任何一方勢力既人
每個讀者都係有唔同體會嫁啦

如果再apply埋你話老八可以有n個假身分,而假身分又可以無人知。而且老八每個分身之間做既野唔需要有一致性,咁其實可能性有無限個(btw somehow我係幾同意你呢個point)
用呢個logic,其實老八依家真正主君係曹孫劉任何一個都講得通。佢由出場到依家做既任何野,包括打火哥,包括常山真定又姓趙,其實全部都唔需要考慮。全部都可以係假身份做出黎fake人。係假身份係合理既前提下,一切係fake都好合理。
如果唔考慮假身份,咁常山真定就好大程度上縮窄左可能性了。

從宏觀啲睇,我自己就覺得從一奇到七奇都係無寶不落。佢地都係輔助曹孫劉,同袁紹。
我就覺得第八奇個格局唔會無啦啦細左好多。
咁當然啦,正如有讀者可能會覺得佢其實係想幫韓玄咁,我都無辦法否定,可能性係有。
如果連韓玄都得,咁其他曹孫劉就更無話唔得既

微觀d睇個d,我就覺得真心個個讀者既體會都唔同。同樣係老六做一件事,老七講一句話,大家都可以唔同解讀。唔詳細講了

猜測老八真身係火鳳目前僅剩既趣味之一,只要件事言之成理我會樂意見到任何猜測,唔會一黎就彈粒膠出嚟先
其實有冇人覺得, 老八 到死果一刻, 都唔會公開身份??

即係老八 死果陣, 依然是 戴住頂帽+面罩既造型死
唔公開身份, 都唔會公開樣貌

等你地估咁耐得個吉
睇你覺得過程重要定結果重要囉
享受左個過程,大家開心過,咪算囉
老一、老五、老六、老七、老八選主公都唔見得係同格局有關係
而且就算老一至七都係無寶不落,唔代表老八就要一樣
就好似司馬八達個個都做官,唯獨司馬敏係專做污糟嘢

點解我覺得你嗰個唔好解讀,係因為冇文本支持。甚至我覺得大部份文本都表達老八同劉備陣營唔啱channel。
老八行宗教邪術,但老七係想保漢道正人心,兩者差好遠。
弒師嘅事,老七冇理由不了了之。
唔覺得老八同劉備有類似嘅價值觀。
無野係必然既,我都無講到好死

格唔格局就唔代表一定要係個角色自己嘅選擇黎既,我都唔覺得我自己講過過好多野有必然關係既

你問點解會向呢個方向諗,我咪答你點解有讀者(at least包括我) 會咁諗囉

正如你有好多唔覺得唔覺得,我都有好多唔覺得唔覺得,
其中一個最唔覺得就係我唔覺自己有講到有好多必然關係出嚟
我唔知點解你會解讀到我覺得老八必然要無寶不落,不過呢啲小事其實無咩所謂

可能我誤會左啦,開頭見你問點解咁諗,咪照講因咩事會有讀者咁覺得囉。都無人講過係咩必然

大家都有自己既覺得同唔覺得,我就覺得應該我地大家都明白左雙方係點諗。
我就無打算說服你,唔知你又覺唔覺得我係必然想說服你了,或你有必然要說服我了

不如你又發表又分析下,你點睇有讀者mention左老八其實真正係輔助緊韓玄呢個觀點呀
我都有興趣聽下你點睇
首先,係你先批評大家誤會咗,但到頭嚟你prove唔到自己嘅講法。

講緊#591?
覺得個留言嘅意思,係老八本意幫趙範取四郡,再以四郡為根基入蜀,即係趙範版嘅三分天下。老八係「用」韓玄,而唔係老八「跟」韓玄。
而家四郡俾劉備搶晒,老八響漢中得數十萬百姓加關西大部,用另一個方式取蜀地。

如果硬係要解做老八幫韓玄,我覺得唔會講得通。當然我唔係好熟書,即係如果搵到文本support,先再諗有冇可能。正如我覺得你冇提供任何文本係解釋到老八跟咗劉備。
插句嘴 唔覺得一個陣營入面有話咩一定要有同一個channel
荀彧同賈詡唔覺得係同一個價值觀。郭嘉同荀彧都唔同,同許諸又更唔同。一個謀士係點,唔代表其他謀士就要一樣。反而我覺得一個君主就係要有唔同channel既人一齊效忠先係。同埋所謂文本支持,咪姐係你個人見解,唔見得除咗作者官宣之外有任何人有最終詮釋權。
唔覺得有咩批評喎,大家巴打提出諗法交流下。問一句係咪誤會咗,唔見得就必然係批評緊人喎。
你都要prove下點解拎個諗法出嚟問下大家係咪誤會咗就係批評人喎。
你用荀彧同賈詡做例子係類比錯咗,佢哋係同事。個問題係主公同臣子嘅價值觀差異。你睇返荀彧「背叛」曹操就知,個意識形態同主公唔同,點樣效力落去?

而且冇話一定要啱channel先可以同一陣營,個問題係邊個講法比較有說服力,我又冇話一樣老八冇可能已經歸降劉備
但響四郡老八同劉備就係敵對,你要claim件事改變咗,就更有責任提出證據
一齊Brain storm 下幾好呀唔見得係咩批評
一路J post都幾好睇其實

要真係講就似係你不停批評緊人就真
難得咁熱鬧多人傾咪幾好
我覺得唔好代人答依啲文字上嘅爭議
個user又冇走到,冇需要由其他人解
唔覺得君主同謀士必然要有相近意識形態。袁紹同班下屬都好多唔同,曹操又係。唔覺得拎荀彧同曹操講可以證明到咩,事實係荀彧真係幫過曹操好多。真係主公下屬關係。用呢個例子想證明意識形態一樣,否則就唔可以幫一個主公,咪又係錯誤例子
無睇好耐,想知老六死左未
覺得佢好型
唔覺得你批評其他巴打個陣,就必然唔可以比其他人去批評翻你
反而你係為拗而拗
後面嗰段咪補充咗…我冇話意識形態係最重要證據
我係話用韓玄趙範
唔係幫佢地

你由頭到尾都係到曲解緊我既意思
我根本冇講過佢主公係韓玄
你講到你話人係為拗而拗就一定係咁
用翻你個套去同你講野就係為拗而拗?
算,講埋依次就唔覆依個問題
個問題係「你解讀人地文字嘅意思,咁我應該話你啱定錯?如果我當你啱,然後一陣原話者話你錯,咁咪會變咗玩鳩我…」
你唔認同某啲觀點,你直接講自己嘅睇法就得。唔好將自己嘅諗法套響其他人嘅說話上面。
有無文本證據去證明意識形態唔同就必然效力唔到落去?
呢個新point黎wor,prove唔prove 到?
...唔想同你浪費時間,你要我prove啲我冇claim嘅idea,做乜鳩
你想討論嘅,就講返「老八係咪跟劉備」
唔見到必然要跟你既討論方向走
都唔覺得依家係浪費既時間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞