火鳳燎原集中討論區(6)

1001 回覆
1 Like 7 Dislike
若果袁方係曹丕

咁即係曹植曹沖勁撚過八奇
曹植點會勁撚過曹丕丫….
不如問曹丕有乜比得上曹植
係咪51438 762?
曹沖都唔係勁,稱象係2公子教佢
曹丕曹植暫時都無咩特別表現,係曹丕表演食人妻
2師兄都係食花生
全中
中學睇到宜家,成日嫌佢進度慢
話咁快八奇都就死一半
荀彧應該過唔到今年
照計現實時間龐老六過2年都走
除咗文學 曹植其他才能係無機會表現過, 但曹丕都係三曹。
overall能力點睇得出曹植勁啲….. 政治 軍事 點比較丫?

起碼曹操在世,曹丕都上過戰場
早期話水鏡八奇要隱藏身份先要戴面罩,E家全天下得返八奇一個仲戴緊面罩咁咪人人都知佢係八奇
曹丕文才差唔多公認係三曹最廢

曹叡在位時曹植晨早有提過唔可以畀司馬獨攬大權

曹丕上過戰場唔代表佢軍事勁純粹係曹丕派系嘅人幫佢打,唔見得佢有啲咩出色嘅戰略/戰術

曹丕任內最重要都係立九品中正制,但明顯就係用嚟巴結士族,作維穩之用又有咩好吹奏
咁都叫吹奏 事實係根本比較唔到邊個叻啲
你直接講曹植文學勁啲味得, 點睇得出曹植其他方面勁啲?
落鳳坡殺龐統,可能八奇其中一個分身係張任,同張魯一樣姓張,可以隨便亂寫佢地關係
個人一直認為張任好有可能係張雷

又要火哥玩情景題
我就係話曹植可以喺主流容許司馬獨攬大權時可以提曹叡提防佢哋,可以睇得出佢嘅政治觸覺唔差。

佢喺求自試表重有寫若果俾佢統率西師,佢就敢身先士卒、就算殺唔到諸葛亮都會斬其左右。而份勇氣唔見曹丕有

曹丕廢漢時佢會披麻戴孝哭喪,仁禮都明顯好過曹丕

又點會話睇唔出其他方面好過曹丕?
老八肯定係趙昂了
老八姓趙

指完火爺先指個天,加上老師驕傲地抬頭啫係昂首

趙昂最出名就係同老婆王異對戰馬超,時間點岩哂,有哂戲份 順便帶埋王異出黎
加上老八係為達目的可以放棄身邊人,同歷史趙昂一樣連個仔都可以唔要

但今集講佢自己都係五斗米道既人,暫時未知佢同張魯咩關係🤔
左邊vs扶漢派
王異無慘...
一係趙昇
一係趙昂
曹丕喺典論先係睇得出佢才華
文學批評嘅代表作之一
扮乖食花生
當年成班偷瓜,得老二無畀鍾繇發現
其實主謀係佢
仆街25仔黎,差唔多收皮
有人話老八對外係多重身份,可能同時係幾個歷史人物
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞