火鳳燎原集中討論區(6)

1001 回覆
1 Like 7 Dislike
老八似係五斗米道真正揸fit 人
張魯就似係做門面嘢
老八同佢班手下呢兩話都冇提過張魯or 主公呢啲字眼
我嘅睇法
始終五斗米道係宗教,張魯係傳人,明面上實權應該仲係響張魯度
即係諸葛亮可以控制大部份嘅嘢,但唔代表諸葛亮係揸fit人,亮嘅權力係來自劉備
老八暫時似係響權臣嘅位置,不過佢應該唔係扶助張魯
火鳳好興用呢種對應手法,講司馬八達同時都講緊八奇。同埋呢句出嗰陣好似正正係寫緊老八同趙雲喺桂陽對峙,所以當成係講埋水鏡八奇應該無錯。
有想救救唔到
其實點解要有真趙雲
燎原火當初又唔係知道有個名人叫趙雲
先去假扮趙雲
明明趙雲就係燎原火 點解係火鳳到仲會有真趙雲
懶哂神秘,到最後原來係原創真係等俾人屌

雖然啲提示已講到識水溫、殺手、非武將、用刑高手、又姓趙又指天
之前睇人講陳某已講左八奇除左一奇其他都係歷史人物
我覺得當年指天係真趙雲呢個CONCEPT好IMPRESSIVE
我記得當時各討論區啲討論頁數已多過平時十話加埋
唔係要冒名冒認所謂真「趙雲」,而可以係寫左兩個人都叫做「趙雲」,然後各自做一啲事對應返歷史,咁都幾有趣
火鳳成日用一語雙關,好多時背後含意唔可以好字面咁解
從結果論同傳統啲咁講,老八而家表現出嚟的確唔係好正派
其實老八係指住個太陽

趙指陽
見老六敢單獨揾老八都預咗會帶火哥旁身

係估唔到老八想郁手先
任何事件,只要見二公子有份出現,你就知道,這個節目必會變為業餘、不認真,和像馬戲團。

btw潼關篇真係得二公子有冷場比人屌最多
咁老八戰前都有做手腳係馬超到

正確來講老八係涼州要有影響力 係靠馬超

所以老六一開始已經揾定三爺拐走馬超逼老八幫佢含

老八暫時咁睇頂多係漢中揸到旗
佢要救馬岱

咁就要深入曹操領土

三爺又熟路 咪趁佢心急引佢行先

但馬超本身已經係孤軍

依家同龐德分開更加孤立

冇三爺識路入得唔出得
大師兄仲有送瘟疫比郭嘉

知佢病攞佢命

咁睇老三最佛心
六奇都算係咁
宛城連環計,捉左老三都無殺到
六奇都算係咁
宛城連環計,捉左老三都無殺到
但害死左二公子全家,做就一個勁敵
正氣?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞