火鳳燎原集中討論區(6)

1001 回覆
1 Like 7 Dislike
老六宛城搶曬老三風頭
諗緊陳某會唔會因為水鏡府收皮 跟手整個新水鏡
廖化都可以寫到咁型
未必吧
佢話只揀一個廖化
火影先係世界第一
或者好似徐庶咁
廖化個到只係突出佢能力
話個時水鏡府有好多勁人可以recruit
但係老七淨係要廖化一個
老七不出門能知天下事 運籌帷幄
全靠廖化幫佢索料同埋查探
就唔關益洲事
諗返演義入蜀後期老七就死個陣
比曹營串話蜀中無大將 廖化當先鋒
唔係話廖化太廢 而係當時蜀漢五虎拎晒便當後
真係打得又有計謀的五隻手指都無
諗返演義入蜀後期老七就死個陣
比曹營串話蜀中無大將 廖化當先鋒
唔係話廖化太廢 而係當時蜀漢五虎拎晒便當後
真係打得又有計謀的五隻手指都無
老六老七雖然喺埋同一陣營
但係就完全零交流

相反曹操陣營嘅234 都仲會得閒吹下水
大家都係八奇思考領域
互相知道對方嘅下下下下下下下一步
心領神會唔使溝通
真趙雲
唔需要交流
老七自己都講老六唔係佢可以掌控
老六最好既就係放佢出去自己玩
咁搞法會唔會到最後老八都唔會露真面目淨係喺背後攪事

去到呢個地步好似已經冇乜邊個史實人物可以係老八,整多個好似袁方咁嘅虛構人物又好似用舊橋咁

不如由始至終都唔露面保持神秘感算
老八可以同時係幾個歷史人物,可以係趙昇,又可以係趙昂,又可以係空城計嘅趙雲,甚至係唔姓趙。

PS: 舊橋重用依個term太負面,唔覺得自創人物就等於唔好
如果無名軍師,其實都用過。用過唔重要,重點都係內容表達。
我覺得老8應該係自創人物 係老6同老7入蜀既對手
劉備入蜀係打左年幾兩年
呢段歷史唔似赤壁官渡有龐大既歷史之壁
有好多空間俾陳某創作

同埋每一個8奇死前 都話吹到佢好勁 老6死 一定唔會純粹係俾二公子/火哥陰
中間夾多個8奇 再加條計可以保到劉備贏到
咁先似樣
好想老六威下先死 話哂都鳳雛 歷史同演義都無乜實績就死咗
老六成功攪到二公子冚家剷

但估唔到二公子最後唔做老六棋盤上既棋子
正常諗陳某唔會寫老6好似袁方咁冇舖排就死
一來依個寫法本身就好多人批評,二來咁樣真係重覆舊橋

假設老6嘅死真係同二公子有關
咁我第一個疑問係點解二公子要響攻蜀嘅時候殺老6?

btw 趙廣同黃皓去咗邊
我覺得龐統嘅死同老八冇直接關係
無錯老八同劉備係爭緊蜀地,但龐統係打到雒城先死
老八好難響依個位置插手,除非佢刺客上身或者陳某大幅咁改寫歷史

唔完滿返二公子嘅復仇,個人覺得會係個遺憾
老六講過佢最鍾意殺人奪權,今次可能同火哥傾好扮中箭引劉璋輕出
點知火哥來真,或者火哥都係俾二公子d 人靠害,枝箭原來有毒

咁就回收返兩條伏線
可能老六中箭又係計 點知之後俾人暗中殺左
或者改個名叫費褘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞