火鳳燎原集中討論區(6)

1001 回覆
1 Like 7 Dislike
你唔想討論,但又要加隻腳入嚟踏兩下,回覆你又話人煩
我又冇屌你,叫你了解多啲件事姐
如果大家唔想再糾纏,講一下我認為火鳳嚟緊近期會值得期待嘅位
1. 老二嘅死會點描寫?
2. 老六嘅死會扭到點? (歷史只係講流矢射殺,冇乜趣味)
3. 老八係邊個? (暫時候選人物有真趙雲、趙昇(五斗米道人物)、趙昂、自創角色...開放討論)
4. 老八係屬於邊個勢力? (效忠張魯、控制張魯、劉備、曹操…開放討論)
5. 劉備入蜀嘅過程 (陳某應該唔會寫到劉璋係智障)
...有想講嘅嘢可以自己加
陳某好鍾意玩共識
希望入蜀會好好睇

潼關之戰有d失望
主要係馬超個武力set到不似預期
之前舖排到馬超=呂布
最後都係要跟歷史之壁 同許褚打到難分難解
要知道 當時呂布打許褚易過食菜
火哥打許家兩兄弟輕輕鬆鬆
鳩估:
玩得邪教邊會跟大佬
老八邊個都唔跟
學張角玩五斗米道國
應該鋪排有人幫許褚會好啲
例如張郃
我覺得火殺完老六之後會放棄趙雲呢個身份做返暗線
枱面上嘅趙雲變咗做老八
法正咁大嘅勇氣概等於二公子 陸遜咁
咁跟演義許褚裸衣的確係同馬超打和呀嘛
許褚做左經驗包咁耐威一次唔得咩
之後冇乜戲份架啦
覺得最失望嘅位係打得唔夠好睇
如果可以表達到許禇本身唔太夠打,裸衣越傷越重
但就越打越狂放,有啲典韋嘅氣勢會好啲
應該未,仲有漢中一身是膽
火鳳許氏兄弟令人討厭
同之前既武力排行唔align
唔會啦 之後曹操打輸漢中 應該仲要許褚講笑話
之前唔使分心嘅呂布秒許褚係因為許褚同火哥打完仲未好返啫
滿血裸衣許褚同馬超打成平手我覺得正路丫

火哥同許褚打到兩個人都重傷
火哥應該傷重啲因為佢要劉備救
打許定嗰時嘅火哥應該再勁多少少
攞往績黎做武力排行根本冇意思
唔係每次曹輸都要人講笑話 而漢中個笑話已經比楊修講左
嗰陣時火哥應該係真係唔夠打,武力上有差距
所以佢用自己唔痛嘅體質攬炒,叫做重創到許禇,但火哥就已經垂死

如果當祼衣係一個終極嘅戰鬥buff,咁許禇可以同馬超打成平手係正常
但漫畫冇描繪到祼衣係一個戰鬥buff,冇強調許禇動作快咗,冇強調許禇防禦力下降,祼衣只係令架馬車追得上馬超。

如果睇wiki戰馬超嘅簡介,覺得仲有趣,會提返虎痴嘅名號
禇與馬超大戰兩百多個回合,其間以裸衣會戰,也夾斷馬超的槍後亂打一通。曹操擔心許褚會有閃失,令夏侯淵和曹洪夾攻,馬超麾下龐德和馬岱以鐵騎衝擊,曹軍大亂連忙慌退,許褚的手臂因此中了兩箭。馬超最後對韓遂說:「吾見惡戰者莫如許褚,真虎痴也!」
你好慘
不過你當時既然堅持要同人泥漿摔角 就唔好縮啦 你一縮少少就俾人撳住嚟砌 縮少少但又繼續長篇大論覆 仲要跌入去人哋set up嘅context討論俾人帶住走 搞到人地掉轉話返你唔肯退
其實成個討論都有好多古怪地方 不過費事俾人話我舉唔到證所以唔講了
是但,有睇晒來龍去脈嘅人自然會明

成個討論根本同火鳳無關,只係語理上嘅爭論
不過我諗火鳳下一期未出,應該都難免會提返上面嘅爭論
補充少少,火鳳入面嘅馬超戰許禇係追逐戰,為咗追曹操而打。表現出嚟只係你一拳我一拳,並唔係真係武力較量。
六爺說八爺
有冇cma2咁乞人憎
估唔到火哥無啦啦出場
做乜忽然間老八個勢力咁大
大到要六爺出口同佢傾
有啲誇張喎陳某
又想重演二公子帶山越救曹操?
山越嗰度我覺得兜得柒
為扭橋而扭
無二公子既劇情係特別好睇d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞