加拿大移民討論區 (9) 搞疫苗護照仲快撚過香港

1001 回覆
16 Like 0 Dislike
前人經驗 齋用transcript 申請好大機會唔批
唔趕就等埋張cert 先apply
趕就用asso apply asso 依家都唔洗eca
到時再幫degree 做eca 拎黎申請pr 就得
Working holiday得一年
除非你一落第一日就有工開始打工
打到啱啱走個日先夠喎
同埋一年後申請PR 期間 你要人在加拿大先得
一年後你個身份會由working holiday 變為普通遊客身份, 得遊客身份可以申請咩?
唔該哂巴打
用2017年畢業Asso
咁係咪要2022年10月前 做夠一年野?

如果用Asso degree申請owp期間(或批左申請之後)
拎到新既畢業証書
可唔可以中途轉由新既學歷去申請?
定係一開始用左Asso就無得轉?

問題有d多 唔該哂巴打
1.係
2.申請緊唔可以轉 但可以用asso 申請owp degree申請stream b
想轉既原因係驚Asso畢業5年期限內 趕唔切工作1年
Owp同StreamB兩樣野係獨立處理
Thanks!
係咪即係asso 無可能已經11月
就算而家過到去都趕唔到
定係我get錯左你意思

我plan想下年5-6月過到去
咁係咪得番[等正式畢業]呢個選擇最穩陣
好驚最後批唔切

你等拎左張owp 等u grad 先起行最穩陣
好 唔該哂巴打
咁我等u grad先開始申請owp
唔係可以用ASSO報OWP, 去到做夠一年嘢再用Degree報Stream B咩
點解會畀人問保險?
Sor我仲係未明哂
唔係好明5年期限係點樣計
想問下係邊個意思

1, 無論之前用咩學位申請owp 打夠一年工
申請pr 時 總之有個5年內畢業既學位(另一個學位) 就可以申請pr

2, 必須在申請owp 時所用學位的5年期限內 打夠一年工 如果學位過期後先儲夠工時 就唔夠資格申請pr

假如 我用Asso申請owp (2017年10月畢業)
之後批左 去到加拿大 做夠一年野喇
但已經過左Asso degree既5年期限
即係過左2022年10月先儲夠一年工時

咁申請pr 時
我做果一年工時會唔會作廢唔計?
定係到時再用其他大學畢業既學歷認證去申請就無問題?

可能表達得唔係幾好希望睇得明
我都唔清楚 佢話有幾個香港人都被問要有保險證明
想睇下有冇其他人有咁既情況同點解決
我問過啲保險公司都係得WORKING HOLIDAY既保險
冇得一次過買3年保險
第一次聽,我淨係知去ON after 153 days + have valid working permit can apply to OHIP. 應該得working holiday 先要the whole coverage. 定有冇期他入左境嘅分享下
巴打講起OHIP, 想順便問下:
https://www.ontario.ca/page/apply-ohip-and-get-health-card#section-2
//in Ontario on a valid work permit and are working full-time in Ontario, for an Ontario employer, for at least six months//
係咪啫係先要等153日,之後仲要有full-time嘅工先apply得?之前關於covid嗰個豁免等候三個月又係咩玩法嚟?
硬係覺得full-time job同working full-time in Ontario好似有啲分別
我朋友CALGARY入境
我想問溫哥華入境有冇巴絲試過同類情況?
感謝
佢話入境啲人有講話有幾個香港人都係咁既情況
唔知係咪CALGARY入境麻煩啲
新Post已出
加拿大移民討論區 (10) 加拿大港人IG大混戰
https://lih.kg/2762498
新Post已出
新Post已出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞