加拿大移民討論區 (9) 搞疫苗護照仲快撚過香港

1001 回覆
16 Like 0 Dislike
萬一申請緊個段時間過左 用旅遊簽逗留唔得?
特衰可以有半年逗留期限起加拿大
可以申請extend stay
google extend your stay in canada
其實拎咗PR再讀書,學費嚟講係平好多
無PR讀咩都要搭返嗰international student fee
咁多位爸絲打, 我想問清楚一條問題, 就係其實楂住OWP係使唔使有job offer先入到境?
因為accord to IRCC 個web(https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/work-canada/permit/open-work-permit-hong-kong-recent-graduates.html#approved

係咁寫:
Due to current travel restrictions, you may not be able to travel to Canada at this time even if you’re approved for the open work permit. To travel to Canada you must
* have a letter of introduction for your open work permit
* have a valid job offer
* be able to work once you complete your 14-day quarantine in Canada

咁我就唔明,好多地方都寫話唔使有有job offer,落地先再搵都得
真係要向大家請教

利申:OWP已批,諗住下年9月去
呢個係因為旅遊限制
加拿大已經開放外國人入境
只要你打咗兩劑疫苗
準備考duolingo,進度會唔會太慢
想問下想行Stream A, 有個5年內畢業既香港master degree ,想去讀個一年既PG Cert/Dip,但我見官網有個要求係寫我本身既degree要係申請果個PG Cert/Dip 既prerequisite,本身degree同想報果個課程實際係相關既,但學校個網又冇寫實個prerequisite,到時會唔會要提供咩證明之類?
有無ching apply完之後都未收到驗身信同指紋信?見其他人都係一兩日就有
謝資訊但有無相關網站證明?
可能有 但我冇咩印象
不過你上網要搵下例子都應該搵到嘅
係呀 報stream B嘅時候會做晒兩張cert 嘅WES
Thanks
9月尾交
之前果日出信做biometric
completed之後無update
之後
我連指紋信都未有
一周最多計30小時
咁都冇咁驚,唔該晒,本身諗緊係唔係應該拆做兩個細gip, 但一個人拎兩個gip好麻煩
我等左一星期先有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞