加拿大移民討論區 (9) 搞疫苗護照仲快撚過香港

1001 回覆
16 Like 0 Dislike
19個學生就等破產啦
全球現象嚟 因為大學注重研究 於是教學就越嚟越垃圾
想問下做左body check既人
做完之後UMP比左張information sheet我
但我見P.2果到
501 Medical Examination 同502 Chest X-ray Examination 都係Incomplete

707 HIV test, 712 Syphills Test同 704 Serum Creatinine 都係Referred

正係得951 Vaccinations係completed

想問咁樣係唔係正常? 我都係照upload比ircc?
Okay的 到時照upload就得
好! 唔該你
2024時間好緊逼喎,肯定間院校可以喺2026 8月前出到張畢業證書?
中間肥咗一科就好笑

可以咁講
唔知係道問囉唔啱有錯勿屌

本身係香港讀左bachelor, 做左幾年野
但由於呢科/呢行太專, 我又馬馬地中意
所以想係加拿大讀新嘅野轉行, 想試data analytics

我見好多master 都只收相關bachelor底嘅人
所以剩低條路就係college PG cert
我google search 幾多local 都話其實對雇主黎講
college 認受性比university差幾多
搞到我有啲擔心讀左都好難揾份好工
定其實都會睇番我個U degree?

唔知大家有冇相關嘅經驗 or 有咩睇法

利申 17年尾grad諗住行stream A
香港都好寂寞
做左啲research 唔明好明安省個醫保計劃 想問以下情況
如果去Toronto 未有job offer入境
1. OHIP 係要有工作證明先可以申請???
2. 如果預計自己要一段時間先揾倒工 eg.一年 咁呢一年要買私人保險? ??

請求解答
死都唔打針宜家無飯食...........

加拿大TG...
https://t.me/canada_hker_main

如果要去加拿大既本地人group, 問版主拎link, 但要人到左先, 宜家有2-3個本地人group, 多倫多同溫哥華都有~
1. 無記錯住夠3個月就可以申請 但因為covid所以waive左3個月 然後有employment letter就immediately有 但唔知依家係咪無employment letter 就住夠3個月就得 要問下service Ontario
2. 你喜架姐 利申無買
我一早就resident所以我唔方便答,但係我當時等三個月好似冇買過保險

你問我嘅話我最在乎係牙科,因為OHIP以至全國都唔包,藥(抗生素至血壓藥等)又係唔包(NDP年年就係講全國免費藥當做政綱)。我啱啱先整完牙。

又如果你咁X啱要call白車,non resident應該幾貴,我都出唔少(答:$40左右,加拿大限定)
唔關移民事,純粹呻下

Canada Post真係垃圾嚟,慢到癡撚線

中咗一次伏,以後永世都唔會用,寧願畀貴d用其他公司
仲諗住用點解嘅
同埋有咩其他選擇 ups好似都唔好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞