加拿大移民討論區 (9) 搞疫苗護照仲快撚過香港

1001 回覆
16 Like 0 Dislike
有排你用
之前英國寄transcript去WES
用咗成個月先收到
一個月已經算好
我而家三個月都未到
睇reddit有人係日本寄加拿大,直情9個月先到
追reddit post見到勁多人屌鳩canada post
點解唔用 DHL
少不更事,以為最耐都係等一兩個月
以後一定畀錢私人公司
咁嘅環境,一定比多少少買時間。
想問你地買傢私係咪全部要自己拎自己砌有冇邊間買夠一定銀碼會包埋送
對唔住,我真係唔係咁睇,不過原因係我喺本土,冇錯本土都可以搵purolator, fedex, dhl... 但係我近年有啲幾重要嘅嘢用返can post都正正常常。最近期拖最耐嘅反而係香港郵政,不過亦都係香港疫情嘅正常操作,即係等兩星期變個半月咁。
can post都一樣有情況要你declare嘅啫,我對上一次寄成盒嘢都係個半月(如上)
想問有冇sp, sowp 申請winter22開學,仲未批/有消息?

入左黑洞點攪?
移民公司話預計十一月中先搞良民證
唔知到最後幾時先走得
有冇人知人境個72小時肺炎test係計你上加拿大個程飛機既72小時前 定係 落地個一下72小時前
flight departure time
2023年一月去讀書會唔會太遲
我尋日終於試用咗講咗好幾日嘅(Ontario) vax passport 最新版,就係...一張PDF,用嚟入酒樓食飯。

一來,依然唔明點解有啲人情願冇咗/放棄份工都唔打針
二來,安心出殯on9到呢
我都真係識有人未打針嘅(包括exemption),但佢地斷唔會入加拿大,咁我唔駛諗佢地入嚟會點。呢度我真係唔知有邊個未打,除咗Bernier之流公開話未打兼唔會打。我都唔認同啲mandate玩到咁盡,但實際上冇打針嘅人可能得返超市之類地方入得。
上機前72小時內要做定pcr test+英文report
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞