加拿大移民討論區 (9) 搞疫苗護照仲快撚過香港

1001 回覆
16 Like 0 Dislike
今日ircc又無工開
依排IRCC 係唔係比較慢?我10月1申請,到依加都無任何request
不嬲都勁慢
我見之前好多都係幾日就出medical exam request 之類
呢排香港呢邊好似消失左咁
反而加拿大嗰邊就正常做緊野
我嘅印象係大多數情況都係慢,不過我又去到要寫嘢問點解冇進度,疫情拖最耐嗰排我都係hea住等,冇認真責問過。

詳細可以問吓17年之前等入籍嘅人(因為前朝有少少耽誤咗),或者而家19年申請都未入到嘅人(疫情中最慢嘅申請),又或者20年年尾之前申請嘅人(因為仍然用紙張,而家申請都係網上)。

以上講入籍,唔係visa,visa我朋友就唔算慢。
慢係正常,但好似冇聽過慢到十幾二十日都未出medical exam
其實香港排左top priority 之後申請visa 一直都快
中間d 步驟判左比香港呢邊搞
好多時medical exam+ biometric request 都係一個星期內就出到比你
但呢排好多人既report 都係等左成個月都未有request
但單人既study permit/owp 同之前都係一樣 兩星期左右加拿大嗰邊就批出
呢排香港呢邊唔知搞咩
照計afghanistan唔會係香港呢邊搞
身邊d 人全部等緊biometric/medical exam request
好多9月中尾開始等到依家都冇回音
其實香港排左top priority 之後申請visa 一直都快
中間d 步驟判左比香港呢邊搞
好多時medical exam+ biometric request 都係一個星期內就出到比你
但呢排好多人既report 都係等左成個月都未有request
但單人既study permit/owp 同之前都係一樣 兩星期左右加拿大嗰邊就批出

我應該比在座早好多做類似嘅嘢
驗身:我估仍然係同一間啦,唔駛排,嗰陣都悉數有啲港人驗身,同埋唔係只得我國一檔,美國都係用呢間
biometric:唔知係乜,我冇申請過visa,同埋本來就唔駛visa(唔係工簽)。時間太耐而且唔係簽證,所以我講嘅嘢唔作準。

倘若我以前要大半年,而家都大半年(講多次,唔係簽證)係合理,但visa應該按返佢status update(例如話14週)。

我嘅故仔唔同,但結論都係,入到嚟就咩都會容易。加拿大啲嘢,對出面啲嘢就近乎抗拒,但 啲人 入咗嚟就咩都有得傾,其實 幾得意。
我最後自己上去做medical
驗身1年有效,我當時真係拎足一年時間,不過都冇做足應做工夫,唔好學我。

IRCC好明確講咗你在加申請,在美申請,同在外申請係三件事。搵工都係咁,在加在美搵一定好過出面,出面嘅話要有入面嘅connection,例如印度佬啲IT公司。

我覺得加拿大有啲似國家級嘅Costco咁,有人invite先入得,但入咗就... 你跟少少規則就可以做好多嘢。阿豬阿狗都喺度,所以我其實 唔係好明 點解咁多人想入嚟又咁難。
另外美國話就快開關.... 呢點都好重要,畢竟我國實際上就係一個鄰國。唔會無啦啦講法國又係鄰國㗎嘛。
姐係好多人9月尾都仲係0消息?
我自己同身邊見到既大部分都係
當然都見到有d 走得甩
原來咁多同路人
唔知我算唔算快

10/10 submit application
12/10 叫我交錢做biometrics

但就未有request驗身,其實可唔可以唔等佢出request照做咗先?諗住1日做晒biometric同body check,唔想又請多日假

利申:apply study permit
仲要係winter term
想問吓如果得毅進係咪報唔到diploma?
可以
我黎緊都係
等咗3星期都無信
快呀我兩個幾星期都無人應
依家基本上做乜都慢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞