加拿大移民討論區 (9) 搞疫苗護照仲快撚過香港

1001 回覆
16 Like 0 Dislike
諗住最遲係個體檢過期之前即係一年內
一年內個policy都唔變嘅話可能就要屈服
想問各位意見

我宜家已經攞到owp同exception letter隨時行得

然後我係18年六月grad,計翻條數即係行stream B要23年六月前要做夠一年野

我宜家既planning 係起呢邊搵工,搵到即行,限期係二月,到時如果都係未搵到工都照入左境先,起果邊再搵工。

想請教下各位覺得點?個時間會唔會預得太盡?
我個timing同你一樣,未拎到owp,我預最遲1月出發
其實可以隔離
你都可以選擇隔離十四日嘅 搵下邊間airbnb畀quarantine is okay
有 owp?
有 owp 就 BCPNP tech
冇資格 owp 就乖乖哋去讀書啦
或者 EEFSW
做過份medical exam 咪得
原來仲有得隔離?
因為我見加拿大官方個網唔見左14日隔離政策個頁,我仲以為取消咗,淨係打針先可以入搵多次先
owp 要有job offer/ exemption letter 先可以唔打針入境
exemption letter通常幾時先有? approved個陣一齊send埋?
如果係,咁我應該無
ircc 隨機send 冇人知隔幾耐
開左關之後未見過人report 收到
North York 交通屈機
上有YRT
下有TTC
去邊都係半個鐘內
如果有打針,而家其實係咪唔洗exemption letter都可以入境?
有鐵方便
好多大陸/韓國餐廳
好似冇乜華人超市
中菜/港式茶記主要係scarborough or markham 果到
新po留名
9月頭開關後收到
approve 左之後幾日就有
疫苗護照
North York 都好大下
如果你住近subway 米幾好,多野食,落downtown 40分鐘左右,但你預租唔會平
但如果你唔近subway, 無車都係玩自己
自己一個人 初頭應該會住近啲subway
我都係諗住租share room住咋
租應該會平少少
點解唔宜家就過去
早d過去搵工儲經轉PR仲好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞