【甜甜地既愛情故事】《港女FF妄誌》(十)

1001 回覆
11 Like 3 Dislike
[Day 06-頭也不回] PART 02

望住塊陌生既天花板諗下諗...

諗下諗下又呆下呆下...

呆下呆下又呆到天光...

寄人籬下既我都應該要做返D野...

我就起一起身落一落床,行去浴室梳洗一下。
簡簡單單梳洗一下...潔淨一下心靈...平靜一下心情...

著返ManYan借俾我件白色大Tee加條運動短褲,我就行去雪櫃前,打開個雪櫃,睇下入面有咩野材料~

打開雪櫃睇一睇,有腸仔~有火腿~又有蛋~

又係呢D西式早餐?

哈哈~岩晒我啦~又岩我胃口~又易整~

好~落手落腳煮早餐~
時間啱啱好
“池 池 池 池 池 池 池 池 池 池”

煎下腸仔~

煎下火腿~

又煎下蛋~

「煮早餐丫?嗚丫~」ManYan就行到去我身邊,打左個大喊露~

『嗯嗯~嘈醒左你丫?』我就一邊煮早餐,一邊問一問~
「唔係唔係~係香醒左姐~」ManYan用力索幾下~

『邊係香~係好大油煙味‌~你快D去梳洗下先~好快就有得食~』我推一推開ManYan~

「有我份架?好丫好丫~咁我而家梳洗先~」ManYan轉一轉身,「哎呀!又俾個衰仔截足先登!」

我回頭望一望,岩岩就俾我望到廁所門剛剛關上~

『哈~你咪讓下你細佬囉~男仔梳洗好快架姐~』男仔無乜野洗丫嘛~最重要都係洗乾淨條腸仔姐~
「我仲讓得佢唔夠多?我成日都讓佢!又好錫佢添架!」ManYan翹埋對手谷起塊面豬登~

『咁做家姐既係咁架啦~』我就碌下碌下條腸仔~

「你又知做家姐係咁?你都未做過人地家姐~」ManYan冷眼望一望我~

『乜要做過人地家姐先知架咩?呢D唔係天性黎架咩?』我一直碌~一直碌下條腸仔~

「天性黎架咩?你母性都幾強架喎~」ManYan古古惑惑咁打量住我~

『咩丫?咩母性強丫?』都唔知ManYan想講乜~
「無~母性強既女仔係特別鍾意小朋友~特別鍾意照顧小朋友~」ManYan又古古惑惑咁用膊頭撞一撞我~

『你講起小朋友,我又真係幾鍾意小朋友架喎~前兩日我先見過我同事對龍鳳胎~佢地岩岩上小學真係勁得意~』講講下就講起仲恩同仲言~

佢地兩個真係勁惹人愛~

「咁得意又咁鍾意,捉左佢土地返黎養囉~」ManYan又古古惑惑咁~

『痴線架咩~點捉丫?唔通真係喺佢間學校門口等佢地放學然後捉佢地上車帶返屋企禁室培慾咩?那有屋企丫?你呢道丫?』呢個ManYan個腦又係有問題架~
「咁丫...」ManYan諗左一諗,「你個同事係男定女丫?」

『男囉~』

「咁咪色誘佢老豆,做佢後母囉~」ManYan又古古惑惑咁用膊頭撞一撞我~

『痴線!』呢個ManYan真係...教壞人!

「咩痴線姐?咁唔係一舉兩得咩?」ManYan又古古惑惑咁打量住我~
「無~母性強既女仔係特別鍾意小朋友~特別鍾意照顧小朋友~」ManYan又古古惑惑咁用膊頭撞一撞我~

『你講起小朋友,我又真係幾鍾意小朋友架喎~前兩日我先見過我同事對龍鳳胎~佢地岩岩上小學真係勁得意~』講講下就講起仲恩同仲言~

佢地兩個真係勁惹人愛~

「咁得意又咁鍾意,捉左佢地返黎養囉~」ManYan又古古惑惑咁~

『痴線架咩~點捉丫?唔通真係喺佢間學校門口等佢地放學然後捉佢地上車帶返屋企禁室培慾咩?那有屋企丫?你呢道丫?』呢個ManYan個腦又係有問題架~
『咪痴線啦~聽講我岩岩先戴完帽咋喎!』我冷眼望住ManYan!

「咁咪岩晒囉~你岩岩先戴完帽~然後令人戴帽~因果無限Loop~」ManYan理直氣壯咁點點頭。

『痴線架真係!咩因果黎架?係咁架咩?』明明就係歪理,就俾ManYan講到好似好有道理咁!

「而家呢個年代係咁架啦~你諗下~以前D女仔如果俾佢地見到自己男朋友同第二個女仔喺床上搞野,仲唔喊苦喊忽要生要死?!你睇下~而家既你就連眼淚都無流過一滴~」ManYan打量一下我。

『點同呢...』講講下又講到呢樣...
「有咩唔同姐~點丫?係真係無野?定係扮無野咋?」ManYan搭一搭我膊頭。

『有乜野姐~真係無野丫~』不過講真一句...又真係幾奇怪...

正常人遇到呢D事...都一定會勁唔開心...

對女仔黎講仲一定會大喊一場...

之但係我...唔開心就梗係有D既...但真係無喊既衝動...

莫講話大喊一場,就連少少淚水都谷唔到出黎...
唔通真係正如ManYan所講...年代唔同左?

定抑或係...我嗰一公升眼淚早已流乾?

「無野就最好啦~好姊妹~」ManYan拍一拍我對小饅頭...

『喂!再拍就真係扁架喇!』本身已經唔係大...

我岩岩先甩拖,要再出去覓食架嘛…

俾你拍扁埋就真係仲有乜本錢去吸引人呢?
「邊有咁易扁丫~」ManYan仲想繼續拍落黎!

『喂…喂...喂丫~唔好搞住晒啦!隻蛋燶喇!走開走開!走去嗰邊坐住等你細佬出黎!』我撞一撞開ManYan!

「好啦好啦~為左餐早餐就放過你啦~」ManYan翹住對手,谷起對豐乳,行去床嗰邊...

唉...呢個ManYan真係...

自己嗰對咁大都玩唔夠...係都要搞我嗰對小饅頭...

唉~
不過講開又講...我都真係好耐都無試過...煮早餐俾人食...

呢半年黎...只要有阿Ken喺道...都係由佢煮俾我...

就算係自己一個既時候...都好少會真係認認真真咁煮個早餐食...

唔係是是旦旦咬塊生命麵包飲杯奶就出門口...就係落街買件三文治咬住搭車返工...

自己認認真真咁煮個早餐...煮埋俾人食...

呢種算唔算得上係回復單身生活既轉變?

我又需唔需要多D時間去...適應?

今晚出完

三句預告

一邊諗下諗下,一邊煮早餐。

豪仔都梳洗完,著住件黑色Tee加條黑色運動長褲行返出黎...

「咁耐架?喺入面打J丫?」ManYan勁唔耐煩咁~
時間啱啱好

碌野好長
我都好準時咁出文

佢地兩個真係勁惹人愛~

「咁得意又咁鍾意,捉左佢地返黎養囉~」ManYan又古古惑惑咁~

謝校對
洗乜鬼腸仔 扑完野咩

好多狗男女,想搞嘢去開房啦

明明星期三朝早都咁多情侶,公平咩

今日放假

文青女點解放假嘅

唔知但聽日開始考試

洗乜鬼腸仔 扑完野咩

腸仔唔洗乾淨係會臭

好多狗男女,想搞嘢去開房啦

明明星期三朝早都咁多情侶,公平咩

今日放假

文青女點解放假嘅

唔知但聽日開始考試

今日放假

文青女點解放假嘅

唔知但聽日開始考試

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞