「日本WH工作假期/留學/生活討論」 (5)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
仲住市區就pocket wifi啦
再搬唔駛又搬wifi
幾錢個月到?
間間唔同 好似樂天最平
再慳d出街個陣黎拎埋連電話上網
打機夠唔夠做
樓主到底留學簽證點樣拎翻自己嗰份MPF
我打電話問左積金局同民政事務署都話一定唔得

一定要有當地居留權先可以拎到

仲有成十幾萬想拎埋過黎用
Docomo 5G無限數據既user,無限tethering
但住緊既地方收唔到
同埋疑似有時用得多會被降低優先度
係東京做緊野,留一留名先
你問政府部門一定話唔得
積金局將個審批權比咗積金公司,積金公司跟個指引批唔批比你,呢一間唔得咪轉去另一間試
不過依家比起樓主個時收緊咗好多,我都打定輸數拎唔返
就係直接入紙,
不過我係上年十月搞,唔知依家係咪唔得
當時都好多其它人成功以留學簽證拎到
但留學簽證唔代表永久居住,嗰個職員同我講咁樣當虛報會坐監
唔洗理,職員一定話唔得,咪試下先無舌底
在日港人FB群組都好多人都係以留學簽證拎左MPF
我係有啲擔心會唔會為咗個10幾萬出境嘅時候俾人拉
你真係諗得太多
跟本唔會係犯法,
犯法只有一個 就係假宣誓
例如你宣誓完拎左筆錢但跟本冇離港,
甚至係香港繼續做野
以往新聞比人捉到既例子就係以上行為既人
你拎到筆錢證明上面認同你既文件,責任係批個個度,關自己咩事
有啲擔心會唔會去咗日本返嚟香港探親嘅時候,佢話你唔係永久離開香港,即罰

而家好多垃圾狗官擺明驚人走驚到瀨屎
咁依家真係冇計,港共乜都做得出架啦
積金局職員同我講話你拎到錢,返香港入關探親都可能會俾人拉,因為違反宣誓內容其中一條永久離港
同我講最高監禁10年,同埋而家真係有可能會執行
政府唔會為咗十幾萬捉我坐幾年掛
留學visa都可以拎mpf
雖然得萬零蚊唔太自在
萬零蚊就算啦,
幾十萬先拎
巴打睇黎係幾十萬
咁經營管理簽證又拎唔拎到?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞