「日本WH工作假期/留學/生活討論」 (5)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
衣食住行 費用個類野google都有 我都冇乜心得可以比到你

反而諗緊你咩科grad
你grad乜科 > 識乜 > 做到乜工 直接影響大好多

利申純個人意見
Sharehouse都ok既話,以前住過依度好好住,又幾好玩
可以行到去木場站,覺得遠你可以買架單車
不過少少overbudget, 9萬幾yen
https://www.social-apartment.com/builds/tokyo/koto-ku/view/49
完全同意
搵到咩工同係日本住唔住得閒關係最直接
你真係好想買?而家二手市場樓市都好peak下,賣既人少買既多,小心接貴貨
想問下咩叫1BR
邊度寫?
有個房型叫1BR
啱啱睇到了
1BR(ベッドルーム)は水廻りがお部屋に付いていません。(共用の水廻りは全てスタッフによる日常清掃が入ります)
thx 幾位 參考下先
想問留學有份健康診斷證明書
大家去邊度做?
同埋大約幾錢左右?
呢啲幾好 share house得黎有自己一個住宅空間,想問下如果想搵類似住宿可以用咩字眼search?
就咁google シェアハウス都好多result, 記住確認番唔係share room就得

上面果個World neighbors 系列全部都唔錯,我覺得難得嚟日本我覺得一定要體驗下。入面外國人比例多,唔會odd
有冇人住過中野區個邊?
好唔好住
咁即係一間睡房
ベッドルーム = bed room
研究定先。。我都聽聞投資就買大阪好D。
日本制度極度保障租客,對業主就收稅多,投資其實唔合適

除非打算長期自住既話,就幾十年計可以無視樓價跌既問題

時機上,睇過地產佬個list, 而家work from home普及,多人想買樓customize居住空間,新樓又起唔切幾年後先有,買而家入市基本上食貴貨機會大

Btw你有永住未,冇永住息口麻麻

(我而家買左一層自住緊,之前research左好耐)
睇緊大阪關西外語專門學校。係天王寺

收我就打算租西成區
交咗學費就準備硬食Online啦
如果乜都未交等開關先報啦
師兄你住緊喺邊度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞