「日本WH工作假期/留學/生活討論」 (5)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
打左去問,長期business 可以申請visa
英國wh 好似當短期visa 可以申請
香港唔知有冇得跟
我有coe,但9月令佢問我轉唔轉1月期,我轉左1月期
依家等佢12月安排
Jet講明唔收中國人
不過升學向 如果你之後係想就業就可能kick手啲
純粹想學日文
呢間都岩
想問其實宜家知道點申請入境未 1月期希望入到日本
東京就唔太清楚。大阪就
大阪ymca好似冇咩。ecc就多幾多港台人。
田舍多南亞人。
不想學日文最好東京/大阪。
東京YMCA就3成香港 3成台灣 3成中國 之後就韓越泰菲大混雜
https://www.mofa.go.jp/mofaj/ca/fna/page22_003381.html
通過事前審查的第一次入境者→
1.商務・就業為目的的短期(3個月以內)入境者 
2.長期居留
其他第一次入境或再入國→(「」:簽證類別)
1.視同再入國(みなし再入国)等再入國許可 
2.2021/8/31前取得再入國許可,但由於出發地區為現今仍被日本指定為拒絕入境之地區而導致無法入境日本,或者該地區被日本指定為拒絕入境之地區後簽證到期的人
3.日本人或永住者的配偶及孩子
4.定住者的配偶或孩子,在日本有親屬,但因疫情導致家人分散的人
5.持有「教育」或「教授」簽證,所屬或預定派遣的教育機構人員不足,而導致該教育機構在進行教育活動等有困難,需被派遣前往支援的人
6.持有「醫療」簽證,能夠充實及強化日本醫療體制的人
7. 因疫情導致家人分離,因某些原因需要家人團聚並被日本認可的人,持有「家族滞在」(親屬簽證)或者持有「特定活動」告示7號,18號,19號,23號,24號,30號,31號,38號, 45號及び47號的人
8.「外交」或「公用」簽證
9.持有「短期滯留」並符合下列其中一個條件的人(上述的3跟4不在此列)
・入境目的為親屬訪問的新入境者,是日本人或永住者之二等親以內的親屬或定住者一等親以內的親屬
・需幫忙看病或陪產等進行日常照料之日本居住者的親屬
・因日本居住者死亡或重病需訪問日本之親屬
・為陪同未成年者或其他因病況等事由無法單獨前往日本的人之親屬
10.對日本社會有公益性之貢獻者(是否有公益性,需在該事業之管轄省廳的責任及相關省廳之協議下被認可)例如疫苗開發技術者等。

持有疫苗接踵證明者之隔離相關措施
  在相關責任者的管理之下,對於持有有效疫苗接踵證明之入境者,在入境之後最快可以在第四天進行行動限制之審查。具體上來說,在入境前14天以內,不曾停留過被日本指定為需在住宿設施等地進行6天或10天的隔離之國家地區,並持有外務省及厚生勞動省所認可之有效疫苗接踵證明,以及向該事業所管省聽提出切結書及活動計畫書等並經過審查之人,自入境後起(在相關責任者擔保之隔離設施或自己家裡)至第14天的自主隔離期間,在入境第三天以後再次進行自主檢驗(PCR檢查或抗原定量檢查)為陰性,並向厚生勞動省提出申請後,在隔離期間能夠在相關責任者的管理之下進行活動計畫書上之活動。
 上列措施,原則上除了日本歸國者及再入境之外國人以外,因商業及就業目的之短期停留(三個月以下)者還有其它事由受到事業所管之省聽認可之長期居留者也在此限。
WH 好似冇份
wh係跟旅遊。有排等
可能要出年4月仲要假設唔會突然又爆或者變種
等咗成年 都唔知繼唔繼續等好
依家有工作簽都照殺
4月應該冇咩機會。
聖誕 冬休好大機會又爆。之後再封
所以唔想等既。最佳方法就轉留學。
最近感染數又開始升
幾日前喺twitter見到駐英國領事館重開wh簽發
前提要有政府出既查証証明先出到
但果邊同香港制度唔同冇指定申請時間全年1000個額額滿就停
香港領事館唔收新申請都好
重點係佢點處理我地通過審查差攞簽証既人
之前幾日send過email去外務省,諗住le幾send去俾領事館
我岩岩睇到連韓國都同英國果邊一樣
開返wh申請要有審查証明書
宜家只是香港重未有公佈
冇理由同一樣簽証英國人入得韓國人入行香港唔入得掛
重要係佢地係新申請
我地就等左年幾
我都見到 佢哋官網寫WH落短期簽

Email 有咩消息通知埋我 Thx
有個韓國人好快手twitter叫바나나워홀
佢打俾外務省同厚生勞動省同法務省確認wh係入到境
睇完佢個post我終於明白上年11月why韓國同台灣出到wh visa
原來因為韓國,台灣果段時間同日本傾好左入境緩和
wh當resident track所以出
但因為香港冇傾好出唔到
果時好似係因為777唔agree淨係簽證緩和要人地好似新加坡敢
冇限制既travel bubble一路企硬先傾唔通
如果唔係777,2020年第一期既100幾位宜家應該喺日本過左一年
sor,原來韓國果邊我get錯左睇返바나나워홀既整理
韓國係因為用resident track出visa但resident track 停左
所以宜家就算外務省答話wh入到境佢地都出唔到visa
敢睇香港本身就冇resident track 唔知領事館會點
我個人認為英國收新申請應該係因為佢地冇申請時間限制
,結果係私下續個通知唔似我地亞洲地方限定時間group埋批發
因為我見果個審查証明要由喺日本收你既學校or 公司申請
日本政府批得離冇2,3個星期都走唔甩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞