「日本WH工作假期/留學/生活討論」 (5)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
基本上搵得日本工都一定要有日本experience 咁滯
不論係留學定係做嘢
係 特別係日資 好麻煩
要有工就搵外資
想問下你地會點匯錢落當地既銀行卡?
我就其實冇匯過
因為ゆうちょ銀行手續費
同你起7仔海外提款差唔遠

我個人就會其實建議你7仔拎算
或者咁講

如果香港銀行戶口係你自己的話
我會建議你 好次我上面咁講
未必有需要開ゆうちょ銀行戶口

但係如果你係需要兩親過數生活費比你
咁就我錯 你落完地一得閒 就好申請

我冇實際過數經驗
但係我上次開戶口個時 個姐姐明言一定要有My Number卡先可以由海外接收款項
所以呢個你姑且記一記住先

同埋我同學經驗
ゆうちょ銀行會比張紙你
上面寫曬 地區碼 銀行碼 定唔知乜
總之你香港家人比張紙仔cap screen比銀行姐姐睇就冇問題
唯一一個問題
ゆうちょ銀行只係收USD同EUR
連JPY都唔收
佢上次就係過左JPY數 攪左兩星期先退到筆錢去香港
我老婆用緊ゆうちょ銀行,明顯冇其它銀行咁好用
例如? 呢個我都想了解一下
請問係咪我拎埋公司張約去,如果張約長過半年應該開到戶口
Sor,講得唔清唔楚,想問開非郵局既正常銀行戶口
咁出糧户口用咩好
我上年收到公司內定
佢雖然應承我之後幫我更新visa
上次緩和我見唔對路我話wh唔知幾時入到境
會唔會可以幫我申請就勞visa
佢就話敢你出左wh visa再同我地講
一定係正正常常個堆銀行問題只係你諗下駛唔駛ゆうちょ做後備
有冇人係香港整過印章?唔想淘寶
開咗公司?
我個時搵呢間
http://www.stampzones.net/
純粹google 日本留學印章 銀行実印 第一個就係佢
不過起碼成品到手係滿意

你可以email 問佢依家收唔收order
我個時整左中文姓同英文姓
因為我係BNO => passport英文名 => 在留卡英文名
所以我依家都係用英文姓印多
感謝
巴打有冇加漢字係在留卡到
你地覺得會唔會有救生艇
唔會
唔會,分分仲多過去英國,年齡層分佈太廣,日本受唔起呢班人,十個裡面總有一個小粉紅,而且九成學唔好日文,俾呢班人留低,整體係麻L煩嘅投訴L。
上環大把
有冇ching知而家洗唔洗入境前3日做定肺炎檢測
家陣係日本讀緊大學Year 4
但想去澳洲/英國/加拿大/台灣working holiday一下
家陣有兩個options
①留級 然後來年1st sem休學走去WH 然後2nd sem繼續去WH但sem尾返日本交grad thesis拎埋最後畢業個credit。但呢個option要比多半年(2nd sem)嘅學費
②直接grad 然後去WH。但我唔知離開左日本,日後都想返日本工作既話,搵工會唔會好難?
我個人係prefer 2的,但真係唔知離開左日本之後想搵返日本工會唔會好難
有冇senpai可以比啲意見我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞