「日本WH工作假期/留學/生活討論」 (5)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
希望啦最慘係上年申請啲人既計劃全部打亂哂
今年一直封都係因為要搞奧運
舊年11月都試開過點知又爆
咁今年打左疫苗點都有希望d既
2020第一期
巴打而家點求其做住份工等開關?
本身2020年4月入學 學校份COE寄遲左
第一次封關係3月7 佢3月5先送黎
就係咁等左年半 真係好撚灰
LM先
本身上年12月plan4月入學
點知遲左1個禮拜apply要等多3個月 去到7月
而加7月又入唔到 叫我去10月
10月睇個勢又搞唔掂
真係等到好煎熬
想轉工添 做得唔太開心
聽到都覺得灰,浪費哂時間
呢啲尷尬時間都唔知轉唔轉好
最on9係身邊d人份COE最遲二月中都到左
唔知我果間jm9

一開始覺得好快開翻關就冇搵工
而家日日過Neet生活 細個覺得會好爽好開心 實際上日日都唔知做乜 虛度光陰咁
垃圾武肺
我個陣等出發都辭左職無做野一年
而家同年人都yr3 我先yr1完第一個sem
依個武肺真係影響左好多人
如果我上年十一月無入到境,
依家都仲未入到境
唔使灰心,今年4月入學嘅一樣入唔到境
全球有27000人陪你
海外渡航用の新型コロナワクチン接種証明書が使用可能な国・地域一覧(7月30日現在)
https://www.anzen.mofa.go.jp/covid19/certificationlist.html
Vaccine passport 香港有份
有日本疫苗護照 應該 可以黎香港
而香港就仲未過到去?
其實日本咁缺勞動力, 會唔會考慮放寬個移民政策比香港, 做苦力都可以去

其實日本住遠大城市東京/大阪少少, 一個小時火車車程, 已經好平租, 做D 低技術工種都夠哂生活有突

香港大把人返工都個半鐘車程啦....
有野未完成 想留多最後幾年同陪吓屋企人
未來點都有可能會再翻翻日本
但想搵自己真正有興趣既工先過去
正常Email問學校就可以拎到入學資料
特定技能?
5年後無得renew或extend既嗰個??
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞