「日本WH工作假期/留學/生活討論」 (5)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike

但上年諗住等今年。出年睇落都危危地
睇親youtube廣告介紹新今宮就覺得痴撚線
好多會同你講有超過7%回報,包租約
其實係佢哋搵咗啲人自己做返嗰個單位呃鳩你地
學埋大陸個套!
我係自住旅居用,我都知投資除非長線收租,唔係都唔合適。
想問你買樓係搵返日本定臺灣定香港既Agent架?

我無永住呀,息口要幾多?其實我打算full pay的,因為唔會買好貴,借錢買好似話如果買新樓會唔受歡迎tim。。

有無睇開邊D網站有多D實盤,可以分享下

係,好多古惑野,搵個老實既AA都好難
之前有個friend俾人呃咗買鳩咁撚遠,話包租10%回報,真係有傻仔信㗎,買左之後租客租咗兩個月就冇租,間屋亦都係唔值錢嘅
香港果D日本樓AA?
係呀
東x
愛x日本
呢D出哂名架喇
都係去返日本當地搵好D
日本地產商啦當然

冇永住好多銀行唔批,不過人工夠多and份工做得耐都有銀行批

長線自住(3年以上)的話,揀啱樓(會搶手既地方),長遠既話算買抵過租既我覺得。不過一買樓就有風險,最好有住一世果度既覺悟先買

銀行借錢利率以我自己例子而家住緊果度0.8x%(果陣工作年數少
之後搬果度佢話肯比0.4x%
另外有銀行話我肯申請永住會比0.3x%(不過我冇時間搞
借錢買樓政府可以每年扣稅(借入額1%,max 每年40萬),full pay買反而冇得退稅
Btw上面係自住前提貸款,投資貸款就利息會高一舊

Check樓你check番summo就最正路
你係直接搵日本地產商買,無經AA架?
如果唔係買好貴,就唔使太擔心喇,買樓始終著數D。以你所知,邊區先係揀啱樓會搶手既地方呢?上次另一個ching講,新大久保/高田馬場果邊我都幾鍾意,係唔知日本人眼中,呢區算係好唔好。
我買新樓,例如三井住友起既咪跟三井住友買,好地地唔會有中介

當然二手就要經果幾間日本大手中介冇計

地區唔熟
有冇住福岡巴打?
好想約出黎打麻雀
冇永住 要幾多收入做幾耐先批?
首期+埋稅同其他費要比幾多%?
Thanks
冇永住首期你預兩成

人工我唔知要幾多先得
咩站先?新定舊?

聽落唔特別貴/平
考咩呀ching
我日文唔掂,應該好難直接搵地產商買了,一定要搵AA幫
咁你知唔知投資貸款既利息會高幾多架?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞