「日本WH工作假期/留學/生活討論」 (5)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
轉帳去其它銀行手續費高
另外唔少細微野同其它銀行既standard唔同,有特別rule

王道嚟講個人推薦ufj, smbc
Mizuho個system 成日壞我冇開
如果收海外轉帳就開smbc prestia 就平
ufj 同 smbc 要住半年以上先開到?
我有在留卡一落地就申請到ufj
到時試下先
郵政銀行感覺好似麻麻哋
係咪即係assume社畜一落地就過到smbc/ufj 個background check?
今日冇消息
D 工幾時開返海外apply
Reply 錯
我果陣係日本社畜visa嚟,落機第二日就去搞銀行戶口,好smooth,不過你要有地址
(太耐之前,唔記得,依度其它巴打應該比我熟

信用卡先有年收之類審查
其實ゆうちょ真係最啱初到日本嘅人
我三年前留學visa冇地址又冇電話又冇口座咩都開唔到完全係地獄循環
而家轉社畜visa申請咩都好易過
咁睇嚟日本真係正社員社畜萬歲

咁我既然係社畜Visa又有日本地址真係直接搵smbc好過
原來係咁,冇電話冇地址都申請到既話,對留學簽既人係幾好
家陣大學year4仲未搵到工 是咪死得了
不過怪就怪自己打算係1st sem去exchange點知因為武肺去唔成
同時又冇乜點就活
就算係外國人有份工穩定收入點都好過留學生嘅
除左ゆうちょ ufj都幾好用 好多嘢都一個app搞掂曬
當初嚟到日本先租屋 冇電話冇口座地產唔受理 想出電話卡又話冇地址冇口座唔可以 之後去ゆうちょ好在佢俾我之後後補開左户口先 先順利租屋開電話號碼
而家諗翻起都
不過我過嚟嘅時候冇武肺 唔知而家有冇改政策
通常嗰啲得幾日嘅intern會唔會寫落cv?
諗住搵bnb住住整
日本嘅地址會寫係在留卡背後 我當初係拎住租約去區役所遷入唔知bnb地址區役所會唔會俾你遷入
即係要第一日去直接搵屋?
入國果陣唔洗填地址咩?
我果陣公司幫我租monthly apartment, 第二個月開始搬去自己搵既地方度
我唔知你係點 我當初係留學簽想自己租屋住 所以到埗第二日已經開始搵屋 三無人士係日本好麻煩
我最初到日本都係留學簽
留學Agent 順手比左廿頁樓書我睇 我揀完佢幫我聯絡

三無人士係日本好麻煩<< 唔係好麻煩
係好麻煩

一係考慮下Sharehouse暫住先
之後搵呢類大大間既不動産中介 再搵佢地外國人向物業
https://www.able.co.jp/feature/foreigner/
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞