「日本WH工作假期/留學/生活討論」 (5)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
好青春
之前記得睇過個po話Hello Japan大伏
我係靠JPUE過去 除左貴d同學校選擇少都冇乜唔好
但全部同事都係阿公阿婆黎
仲要思想傳統到爆
冇後生當地人打工架咩
好似花開物語咁好青春
見通常唧雪糕既都係阿婆多

咁咪好難識到日本朋友?

除咗呢種工之外,自己想係啲二線城市既溫泉旅館打工
城除左有分一二線之外,城自己本身都仲有一二線巿 我呢到二線城三線巿 仲要撞正武肺 同奧運,後生都唔會留係到啦

温泉旅館你預左請女既多 除非係遊客向
我而家個間都其實只請絲

想識朋友其實去民宿換宿最好 一黎工時短,住埋同一個地方見面時間長, 二黎可以易夾班,就咁普通打工其實好難keep到熟

當然你剩係想識日本人做朋友的話,你黎到可以直接dl tinder
民宿換宿好似都唔錯,巴打係日本打過啲咩工?

有無咩心得可以分享下
我應該前前後後分享過好幾次
其實都係個啲 做過滑雪教練 做過山の家既攝影師 牛牛牧場 工廠物流倉都做過 係幾間民宿換過宿咁
港共政府下星期都開返非本地居民入境
日本政府幾時先可以做嘢
18年班友遅出發定咩
依家東京北海道果d都唔批
要走點會走唔到
18年二期個批 最遲可以19年初先入境
北海道東京唔批啲咩?
我剩係知目前為止你揸咩簽證,咩地區都好都仲有得延 包括旅遊簽
仲邊有咁多帰国困難既延長
東京毎星期都有直航飛機到香港
非洲人就話困難姐
你真唔知定假唔知? 直航係有 但無廉航直航
由其wh 好多時候都唔會係東京
剩係去延簽 你拎張被cancel 既是但一間廉航機票幾乎就一定過
識人上個月先延長左半年(已經延左第3次,黎wh 左2年以上

呢個係最普遍原因,識人show 香港隔離酒店費用同時間比入國局都過到
條友係咪申請唔到延長又無人請比人踢左返香港呀
佢以前講親d野都多數話係日本好唔開心等等
發現自己原來唔了解日本延簽所以揾其他野引戰
隔住個moon 都聞到好大浸酸味
係呀 你吹得我漲我無你地咁祟日 但而家係日本個個係我呀
不嬲個目標係去英國,我連去英國個visa 都搞掂,就等武肺完即走

我應該都唔需要啲咩證明我仲係日本,上面都講左我係白濱,岩岩仲花火大會

咪On9
我working visa緊
咁我唔清楚啦
上年睇fb見有人話東京唔批
你一定要鄉下同搭廉航走佢都吹你唔脹 無咩好講
我有fd唔係住東京都特登去成田走
申請延長較厚臉皮就得啦
大阪最易 延到都無咩好威
毎人諗法唔同 有人wh玩一年就走
想長留既搵到工就轉working visa

咁你識果條友Wh 2年又唔轉working visa係咩玩法?
如果我回覆令你覺得我酸同引戰
你閱讀理解應該有問題
定我用呢個() 你覺得係引戰?

btw 同你唔岩傾 係咁先
唔係引戰洗乜起人底
你唔係日本其實參與呢個post 做乜
又真係連基本料都唔知又真係唔多岩傾 唔送
咩起人底?
條友係到巢番我以前啲留言
香港人真係想去日本想到癲左
成日見到人租個d times car
想知係咪要原地還車,可唔可以大阪租京都還
可以。我以前旅行成日都異地還車,但會比較貴。
比貴d咪得
你租果時揀異地還車佢會有個 乗り捨て料金
不過隔県還車都幾貴
之車岡山拎高松還都要比多10800yen
東京拎大阪還睇過下たびらい 乗り捨て料金 起碼要比多6萬幾yen
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞