「日本WH工作假期/留學/生活討論」 (5)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
GPA唔靚係死症其實有搵過environmental以外嘅工
不過最後final in埋都見唔成
所以想去日本嘅原因都係想走出自己comfort zone

名古屋係自己去過覺得個節奏算幾啱自己 或者福岡市都ok
東京有好多自己鐘意嘅嘢 但係覺得個節奏有點快
同埋都係芝麻人圈子果樣

不過其實有N5底係咪直頭唔使由basic讀起?
雖然覺得自己日文能力都幾一般
諗諗下其實都係所以只係想搵啲比較少嘅地方

名古屋,福岡正呀,我將來都諗住搬去福岡,
或者北海道

同你一樣唔鐘意節奏快,個感覺同香港冇乜分別。
支那人就到到都咁多,所以唔洗諗,一定會遇到。

其實N5底同冇讀過差唔多,如果你讀兩年就由頭讀起,
反正日本其實係教得好快,我個陣由0開始讀 半年就上到N3課程,
依家讀左未夠一年差唔多N2左右
其實讀一年日語出嚟做野通常有咩工揀?
坦白講香港都搵唔到,日本感覺選擇更少
我自己覺得淨係讀語言直接搵工真係比較難

通常身邊既人都係搵酒店/旅遊業,需要用外語既工作
除非你本身係做開 IT之類 日本比較需求既工種

如果仲後生就一定建議係日本讀埋大學先搵工
查吓佢入咗藉未?宣揚政治訊息,可能係支那間諜
有部分家族滯在稍後可以入境!
太短啦 好多人係日本讀2 3 年都啞 唔好話搵工 溝通都有問題
除非本身學歷同日文真係好好
都唔係既,我part time讀一年去日本做日資,日文都冇咩問題,長短唔係重點(冇心既話日本住十年都啞)
但問題係,香港比日本易搵工都搵唔到,嚟到日本讀一兩年後搵唔到既機會一樣好大(或者頂盡搵左d冇career path既工)
不如檢討下自己點解搵唔到工先好d, plan下career點走
(純粹擔心,冇惡意
本身都有大學唔洗另外再讀啦 哂時間哂錢
讀完咪同依家搵工面對既問題一樣
識好多人都做it
本身唔係做緊it去左日本都係做it
大前提係自己都要識it

又見好多讀完大學都係做旅遊業之類對番外國人既工
人地請你就係貪你識幾種語言
本身有專業技能就直接搵番相關既工就得
想係外國生活要知道自己有咩優勢
唔係畢左業先諗自己做乜工
始終外國人係日本需要簽證
如果真係好想留係日本 自然會咩鬼工都番
正確
畢左業既人應該係搵左工先黎日本
唔係黎左日本先搵工
要有心理準備搵唔番原本既工

後生十幾歲黎留學讀日文再升學果d另計
同意
唔加密又唔知你邊個,好難入谷啫
你係咪tg 個べ

破壞左架fairlady
有冇人諗住下年4月去東京讀?
想睇下大家會揀邊間學校
咁夠薑報名,報左名無路退
唔開關 未入境都可以退錢
最多蝕報名費
可以退錢你就太天真了
it 真係好缺人
識人係到讀完幾個月bootcamp 就入左樂天

不過冇IT經驗轉既人唔係咁缺,果度competition 都大
去得bootcamp 都係自在佢會幫你揾埋工呀麻
唔包一定搵到正常公司
可以係派遣或者係黑心企業
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞