識得愛人嘅入嚟

367 回覆
187 Like 10 Dislike
你講到但點解08 年出緊A0 文
The five love languages
追哂 多謝樓主咁用心打咁多 同回應人
支持開多d post再一齊討論下
你唔fucking care呢個事實仍然存在
我明顯用事實否定緊你,咁都唔知
底層邏輯係對方覺得自身價值遠高於對方
一件對自己唔重要既野當然唔駛比任何尊重。

所以女人用分手搏取男人關注係十分愚蠢
有2個結果
一:真係分手
二:個男人真係一件廢物,令自己更加無feel
唔好意思師兄 無冒犯既意思
完全真係見到你覆好奇想爬下文

我同意呀 其實每個人成世都係學習緊呢樣野
就算任何呢一刻幸福既人
因為每分每秒都受唔同野影響緊

一定要識得反思自己 同埋keep 住溝通

祝福師兄你享受到
唔同關係帶比你既喜怒哀樂
得閒開post 同大家分享下
高質po好多comment都引發到思考
多謝你既祝福先大家咁話啦
其實我無覺得係冒犯 無事

係架 反思自己好重要
如果唔係永遠都重蹈覆辙
分手就永遠blame對方
到下個又咁 之後就係到傷春悲秋話點解自己遇唔到真命天子/女
事實係就算而家俾你遇到 你都唔會識點同人行到最後

當懂得愛 你就會發現其實只要你想 任何人都可以係真命天子/女
知道自己係內向的人,迴避衝突,不表露情緒。身邊的人感受唔到愛,連自己都不愛自己。如何接納自己,肯定自我價值?
首先要明白,通常一個人唔愛自己好大機會係長期感受唔到愛,所以習得性無助咁認為自己不值得被愛

面對呢個情況要接納同肯定自己,我可以推薦一個方法:
想像一吓過去嗰個無論點做都好,都得唔到愛,感到好徬徨無助嘅自己,然後想像今日嘅自己,行去佢面前,大力攬住當日嘅自己,同佢講:「其實你已經做得好好啦,休息吓啦,人本來就係唔完美,唔需要每樣事都做到最好,亦都唔需要對自己咁harsh。」
然後想像舊我喺今我嘅懷抱內完全放鬆,然後成個人大聲用力咁喊出嚟,最好將十幾年嚟嘅鬱結毫無保留,由淚水喊聲完全傾吐
喊完之後,稍為休息一吓,然後同今日嘅自己講:「其實你真係做得好好,即使面對咁多困境又毫無援助,都可以捱到今日,成為今日嘅自己,從今以後可以適當地休息吓,從今以後亦都對自己寬容啲啦。」

完成整個想像之後,你自然就會明白:「愛」同「愛自己」係一種與生俱來嘅能力,根本唔需要由外人嚟教導,反而更加應該要去愛未明白呢個道理嘅人
睇#217,愛係一種天賦

正正係因為愛係一個選擇,所以記住你覺得一世都冇人愛你係因為忘記咗自己都選擇咗唔愛自己

當你認清真相嘅時候,你就會發現,你以為無人愛你都係一個假象,只係身邊嘅人都忘記咗愛自己嘅感覺,所以佢哋冇用到正確嘅方法去愛你
講多啲
呢個以前我有嘗試,成功走出。但下一段關係時好似重複一次漩渦。可能我未搵到我既價值
我覺得係大家都要有共識和而不同
只要有一邊覺得有忍呢個諗法就已經唔得
每個人對愛嘅定義都唔同
係咪唔送名牌首飾禮物就係唔愛先
只可以話大家無共識咁咪搵下一個有緣人囉
搵一至兩樣你享受嘅技藝/知識領域/事業,不斷投注心力鑽研落去,自然你就會搵到自己嘅價值
上google search
會有5種love languages嘅詳細解釋
基本上包含晒大部分正面嘅愛嘅行為形式
除此之外嘅形式都應該係唔好
eg. 情緒勒索 物質討好
每個人都有唔同程度嘅love language表達
有啲人可能words of affirmation多啲
有啲人就可能acts of service多啲
愛人最重要係勇於表達love language同了解佢願意接受嘅love language形式
被愛嘅就欣賞他人嘅love language同表達自己期望嘅接收形式
事業,興趣都有自信既地方。但如何搵到人際關係中自我價值?
我嚮往的人際關係價值係能觀察對方情緒,展示同理心,能照顧對方心靈。但我連自己內在小孩都照顧不好。
你既目標,你既偶像有乜特質,可以反映到你自己既價值觀
自我探索,去揾自己既信念,先可以形成自己既自尊

遇到一件屈就自己既事,先聆聼自己内心聲音
咁先可以自我接納,同了解自己有乜改進自我提升。

改進之後慢慢改善自己既生活形態,别人對你正負面反饋,都會形成到社交能量,慢慢累積自信,形成自己自尊同信念,咁就可以慢慢高eq咁做返自己
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞