識得愛人嘅入嚟

367 回覆
187 Like 10 Dislike
自主意識智性發展不完全嘅女人完全填補到你恐懼
不過就真係自主意識智性發展不完全咁啫
記得唔好生小朋友,智力會遺傳教出嚟都會好on9
幾時話過一定要係女人度揾自我肯定?
但叫雞同溝女到上床係兩回事
Yes.
唔好太怕受傷太自我保護
但又唔好沈迷於自我犧牲
睇到對方 尊重自己 尊重他人
入面個女人其實好典型。
唔關有無腦既問題。
好典型嘅無腦
我都係拾古人牙慧,唔敢認叻
天性既野同女人去蹲係度小便一樣

需要有正確認知,不論男人女人

點行落去自己去選擇
得,你智力低覺得係就係
明顯入面係智力正常,而且條件唔差有男人追求
搵翻自己嘅內在小孩先,咁就會開始明白點去愛人
點樣搵 有冇書教學
風雨中一推
#52有輕輕講少少 可以參考下
唔愛自己但愛其他人 其實好危險
好容易傷害到自己/對方
既然佢冇覆你,咁我嘗試用我理解回答,順便推post

短答案:從回憶搵

長答案:
佢講嘅內在小孩應該同原生家庭/童年經歷有關
因為一個人嘅人格養成九成都係源於細個嘅經歷,最重要一點就係父母點撫養你同點回應你嘅親密需求,另外學校、朋輩經歷都有一定影響
好多時一個人性格有問題(嚴重到影響日常社交甚至hurt到人嗰種,否則問題不大),例如過度焦慮、過度內向自卑、仇恨社會、暴力傾向,都係源於童年時父母唔健康嘅照顧方法,例如無給予足夠關注、無適時回應子女嘅親密需求、甚至虐打等等

而搵返內在小孩,我諗即係(喺專業人士協助下)透過回溯返自己童年嘅記憶,了解自己經歷過乜嘢傷痛令算己當時感受唔到愛甚至只接收到負面情緒(which is其實好多時對方都係希望表達愛,但因為認知唔全面而用咗一個錯誤方式去表達,但如果意識到對方背後連愛都冇就更要小心,及早遠離)
之後就要明白呢個錯誤嘅方式錯喺邊,了解返點先係一個成熟、令人可以感受到愛嘅處理手段,而喺未來可以好好愛人
你可以睇下一本叫「從親密關係中得到自由」嘅書
唔識愛人簡單嚟講係你未真正明白咩係愛

例如:如果細個父母係唔太理你,你會希望伴侶會好錫你,從而彌補你童年缺乏嘅愛。

或者你都可以回顧翻你每段感情,係咪每次分手都衰個幾味嘢。如果係嘅話,你好應該從根源(which is 大多數係內在小孩)去解決
'再幫助對方教對方去愛自己''

去到呢步就唔識了有無人可以指教一下分享下
呢個post好有用
有感而發,想講唔同形式嘅愛同咩係「情」

因為有血緣關係,而大家中間存在愛,就係親情
因為有好多共同經歷,而大家中間存在愛,就係友情
因為兩個人互相有特殊感覺(一見鍾情/相處落特別有好感/一瞬間嘅閃光點令你心心眼),而大家中間存在愛,就係愛情
好多時由友情發展出嚟嘅愛情,就係睇到底雙方有冇嗰難以言喻,覺得對方好特別嘅感覺,冇嗰種感覺就永遠都係「友達以上戀人未滿」
只有一方有感覺都唔構成愛情(即使兩個人拍緊拖)

如果愛唔存在,關係就只算係關係,而唔係「情」
有種關係叫codependency就係大家都冇愛但係喺對方身上得到另一種自己需/想要嘅嘢而唔捨得放手,喺好多家庭/情侶身上都有呢啲情況
而單方面有愛都可以構成「情」,但正如我之前講過,唔存在無條件嘅關係,所以如果對方無回饋返愛,單向嘅愛係會日漸消磨,搞到情已逝

而愛係有唔同表達形式/social protocol,咩身份(親/友/愛)就決定用咩形式去愛
你可以對一個人有特殊感覺,但係因為外在因素而用朋友之愛嘅形式表達出嚟
點解咁多女人都話毒撚溝女好可怕就係因為明明大家只係朋友身份,但係已經開始用情侶嘅形式去表達愛
而當某人你開始用家人嘅形式去同朋友/愛人表達愛時,就代表你哋嘅關係已經昇華成親情,有足夠後天羈絆去突破血緣關係帶嚟嘅先天羈絆
好難改變對方,強行咁做只會令對方反感
要有真正改變一定要對方自己產生意欲去改變(除非你勁到可以inception佢),否則你能用溝通去令對方形式上妥協(都會少反感)

其實做好自己,好好愛自己已經足夠,對方睇到你嘅成熟時自然會想去學習
但對方睇唔到都冇辦法,因為唔到你去控制
可以睇下Formm既the art of loving
Formm相信愛係一種能力 係可以訓練 而且唔需要特定對象
加上書入面唔同既愛都有講到
我都力推呢本

不過未必咁多人中意睇書
所以想多啲人分享吓個人經歷/感悟,我又講啲,大家想睇乜睇乜
Sor 清 無爬到文
我都仲睇緊本書 睇左一陣已經好mind blown
覺得自己之前既拍拖 都有d俾自己既慾望帶動 唔識點去愛錫女朋友
而家多左耐性同會分清楚係自己想控制女友定真係想女友好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞