識得愛人嘅入嚟

367 回覆
187 Like 10 Dislike
有用就好
呢d係打着愛你既名義去索取。

我關心你咁多,仲乜你唔愛我?仲乜唔理我?係咁不斷要求對方回報

要學識乜野係價值,乜野係賦予價值

原生家庭無既野,到大個左自然會去揾其他渠道瀰補
有人會用物質,有人會揾另一半索取

不過講返轉頭,價值呢個版塊太大
你係一個無價值既人,你賦予既價值都係無價值,或者只係比人當兵。

但係賦予價值係基本入面既基本。
由淨係盲目愛人到識得愛自己,真係返唔到轉頭,都唔覺有其他人值得自己嘅愛
其實我同你講嘢都算講到口臭
我呢個post嘅target audience係已經喺/有足夠能力/準備進入一段穩定關係嘅人,即係話佢哋唔愁溝女/仔嘅問題,即係佢哋已經你口中嘅「有價值」嘅人

你咁想講價值、the game做咩唔自己開post講係都要入嚟搞事?
你明知係「基本入面既基本」咁你咁強調做乜鬼?
我就用現象回你

有幾多男人想做入面個位朋友
唔好虚偽啦

係因為自己得唔到佢先做朋友,定真係只係想做朋友
我反而覺得兩人互相有特別感覺只構成單單純純嘅吸引 或者所謂chemistry
要一齊經歷過某啲嘢先叫做愛
(利申:覺得自己嘅諗法好on9 )
補充,男女2個人之間價值係相對。唔係你講個種廣義
完全正確 我上星期就係咁同女朋友講 結果佢飛左我
你其實係啱,要有chemistry先會拍拖
拍拖經歷多咗你先會睇清一個人,而能夠睇清一個人之後都可以包容、接納、向佢付出先係「愛」
我點知,關我鬼事我又唔係佢,呢啲永遠只有當事人問心先會知

我只係知負面嘅人睇嘢永遠都係負面,正面嘅人睇嘢永遠都係正面,中道嘅人永遠都唔會過度解讀
你解讀呢種愛係咪你所追求既愛先,回避問題?[
止蝕,原則上既野佢接受唔到就無謂落去
屈服只會降低自身價值
每個人都有自己所追求嘅愛㗎啦
我有我自己所追求嘅愛,我唔會話某某人嘅愛係我渴望達到嘅愛,除非我有心同一個人發展/有親密關係,否則其他人對愛嘅追求於我無關,更加唔會同人比較

更何況我只係用外人角度去睇佢哋,根本唔知佢哋真實情況係點
話唔定佢哋係fwb,日日俾正印戴綠帽呢
咁呢啲又係咪你追求嘅愛?
愛有條件既付出

ps
你自己無謂自欺欺人啦
fwb會受條女咁多氣?
你係真傻定扮蠢,我咪答咗你兩次i don’t fucking care佢哋咩關係你點解讀到我喺度「自欺欺人」
你係咪嗰啲閱讀理解有問題/唔識read social cue嘅人?
你咁緊張條友做咩?你其實係咪圖入面個男仔
唔撚想再理條attention seeker建議其他人都唔好再覆佢

最後,多謝你幫我無條件推post
識得飯島愛
6/10
Agree 其實好難做到
都係從旁輔助下架咋
如果對方唔識/唔想去愛自己
你夾硬黎只會令人反感
因為佢從心底裡就唔認同
咁呢個係對方問題 唔需要自責 當然前提係你真係冷靜指出
呢種人或許無法接受半點批評 或許唔懂得反思自己
你都幫唔到啲咩 都係要靠佢自己醒覺
well said 清係咪psycho人?
唔係但好有興趣去研究
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞