識得愛人嘅入嚟

367 回覆
187 Like 10 Dislike
最近身邊朋友不約而同講到覺得自己唔係好識點去愛人,所以想認為自己識得去愛嘅巴絲分享自己嘅諗法

抛磚:
接受對方嘅本來面目,唔會強逼對方改變嚟迎合自己
緊張對方感受多過自己
首先要識得愛自己
講得啱
做得情侶就一定有野係要互相學習
當你努力做好自己 佢都會自然跟住你步伐走
緊張對方感受未必就係對對方好,未必就係令對方感到被愛,只係自己拎下啲付出感
但係有幾多個愛完自己又識愛返人
唔好太卑微,只有兩個成熟圓滿人先可以產生愛情

可惜咁多年都冇女朋友
認同
因為你未來個女朋友重未識得點愛,而家努力學緊
連登有愛
當對方迷失唔知未來條路點行嗰振
你都義無反顧陪住佢
就算世俗話佢幾冇用都好
你都默默支持佢
身邊人個個都話我有感受唔同對方講而起到忍

不健康的
再抛磚:
會清楚兼唔情緒化咁講出唔中意對方邊啲位
但對方會覺得你抱怨同數落緊佢
講到佢好差咁,即使你好冷靜咁指出問題
咁係對方太自我甚至唔願意溝通,唔係講嗰個人嘅問題
不斷容忍對方挑戰自己底線係傷害自己又錯誤地愛人嘅表現

不過溝通點都要講技巧,亦要睇係咪雙方都有意欲
首先要定義乜野係愛
同埋到底無條件嘅愛係咪真實嘅
人做每一樣野都係為左自己開心,如果你為佢付出愛係唔開心嘅,你就唔會咁做
所以"愛人"呢件事嘅主體係自己定係對方?"愛人"係為左自己定對方?如果係為自己嘅話仲可唔可以叫愛"人"?

如果純粹係想令對方同自己一齊快樂生活嘅話,首先要知道自己同對方想要啲咩唔想要啲咩,喺雙方都可以接受嘅情況下盡量滿足大家要求
我知道「愛」好難定義,所以我title係用「愛人」(愛as a verb),即係focus咗二人關係之間嘅互動

而我嘅睇法:無條件嘅愛存在,但係無條件嘅關係唔存在
兩個人要建立關係,就一定要雙方都肯付出(唔需要一樣,因為每個人嘅情感需求都唔同)
識得去建立一個兩個人都舒服嘅關係,就係識得去愛人所以一段男女關係至少應該要有一個識得愛先可以長久

而「愛人」呢件事,既為對方,亦為自己
為對方,因為主導權喺愛人者手上,愛人者永遠可以選擇愛唔愛、點樣愛,被愛者係負責接收,接收到幾多都係考愛人者嘅功力,你要去愛人就要做到對方都感受得到(當然被愛者都可以選擇成為愛人者、付出愛作為回饋)

為自己,因為你講得啱,一個人唔開心就唔會想繼續去愛,根本問題係開心嘅泉源係邊度
你係因為
1. 對方有回饋愛所以開心?(呢個叫投資,唔係愛,但要構成關係就一定要有)
2. 對方開心所以開心?(世俗認同嘅真愛)
3. 付出本身已經帶來開心?(最宗教嘅愛,但現實就好似上面有人講,你只係尋求緊付出感,只會感動到自己,唔係對方)
當然三者唔係互斥,而最好嘅關係一定係三者都有啲

當然重有更多嘢會令愛人者唔開心,例如被對方情感勒索、肉體傷害、拒絕溝通等等,呢啲都係會殺死愛嘅因素
係,唔願意為關係付出,無癮
再推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞