識得愛人嘅入嚟

367 回覆
187 Like 10 Dislike
會為左男朋友乜都得個啲唔係叫乖乖女
你只係想要一個你可以隨意操控既人
啱啱發現五餅二魚係一個對愛嘅比喻
將「擘餅」視為物質付出嘅話,每個人分到嘅餅同魚都會好少,唔夠五千人用
但如果「擘餅」比喻為愛人嘅話,對方收到愛之後可以將愛轉送比更多嘅人,咁世界嘅愛就會越嚟越多,再嚟多五千人都夠用
藉口者

女人從來都係被帶領既動物。

男人係上把位你先感受到乜野係被愛既感覺
收工一推
care對方感受 對方唔開心自己唔開心埋一份 即使對方既本性有幾差 但你都會慢慢接受左 去包容佢 當然都有覺辛苦到想走既時刻
強 post 留名

覺得自己好唔識愛人,好多條件同計算,而且愛之餘好多恐懼,會驚受傷,或者會犯大錯

同埋都想聽下巴打講下點樣無條件接受自己,我覺得自己對自己好多責怪,成日都 push 自己去心中嘅 standard, 做唔到就會話俾自己聽自己呢世都係咁,好有 hard feeling
最近聽過一個朋友講法
男人大多數拎主動權
佢鍾意邊個 就去追 對個女仔好
選擇權係佢手上

女仔係要係對佢好,追佢嘅人入面
再去搵愛自己嘅人
但真愛要用時間驗證
但一個女仔有幾多時間可以等吖
唔拍拖唔結婚都會被身邊人施壓

雖然話女仔都可以追男仔
呢個情況可以睇咗#227同#234先,解答唔到嘅話可以再問
唔係好認同,只係被性格標籤化咗

根本好多男人中意人都諸多顧忌唔敢追
女仔以為俾signal就ok,但d signal又隱晦到,結果搞到男人冇癮而放棄
又有好多女仔真係會勇敢去追
重有好多case根本都唔係追返嚟,而係好自然就一齊咗
推陳出新
硬係覺得要「追」返嚟嘅關係
即使一齊左都唔會好健康

成段關係都好唔對等
一個係高位 一個係低位
識得同對方道歉
我見你話學習係要'落場玩', 咁點樣去落場玩先最有效? 見你有講放低假我去同你交流, 可唔可以具體D 咁講? 同埋可唔以講多D #227 入面執著知識同智慧嘅分野?
再拋下磚, 我覺得愛就係付出
https://m.youtube.com/watch?v=p8ky_CnUii0&feature=youtu.be

係隔離po見到呢段片 覺得幾有意思同解答到
唔係你要為所愛嘅人付出
而係你愛你為佢付出嗰個人
呢種付出 係不求回報 係自己都開心 因為為所愛的人而做
因為係愛 你已經唔覺得做嘅野係付出
【點落場玩最有效】
由最身邊/最信任你嘅人開始,有意識咁關注佢哋嘅需求,主動滿足佢哋,可以由小事開始,當你做得越多呢啲小事你就越習慣去付出同愛人,慢慢加深,直至你覺得comfortable去向呢個人打開自己
當然過程中要有底線去保護自己,唔好迷失自我

【知識同智慧兼論放低假我】
「執著知識」就係即係你同人交流嘅時候,滿腦子都係社交理論,一心只係諗住點將佢哋逐點執行出嚟,根本唔係專注喺「同人交流」呢件事上面,咁你其實就係用緊一個假我去同人交流
但如果你可以將個腦清空(即係放低假我),專注返「同人交流」嗰個moment,你就可以留意到好多細節同一個真實嘅對方(而唔係腦海中由社交理論塑造出嚟嘅對方),達至真實交流
唔好太在意誤解對方同失敗,反而要識溝通同總結,令每次失誤都變成令你更識愛人嘅契機,咁先可以領略到真正嘅社交智慧
睇左樓主幾個reply, 突然有少少想share, 唔知有無講

覺得係愛情方面, 做到以下三點好重要:
1.無論係對愛人定對自己, 都要坦承面對互相分享 (無論係批評定喜好, 無論係物質上定感覺上), 如果連自己最真實感覺都唔能夠同愛人分享, 咁仲點稱得上愛情?
2.雙方都要為愛情付出, 聽過一個比如就係, 愛情係等於0.5+0.5=1 而唔係1+1=2 需要雙方都明白懂得付出同時都要懂得犧牲, 感情先會健康發展
3.己所不欲, 勿施于人
講得好
上把位既意思係對方追逐你
有人話互相吸引,咁其實好聽少少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞