識得愛人嘅入嚟

367 回覆
187 Like 10 Dislike
女人都係慕強
行爲上比女人感受得到你既選擇權愈多,令覺得自己被預選(識點同女人相處既社交經驗)
愈會被你吸引

所以有點維持自己係高位再釋放可得性呢門學問
釋放得太多可得性,女人失去感覺
太少可得性,女人覺得自己無機會離開

不過前題硬件太差都係無乜用,起要碼要係個正常人
條件愈好大家都知

同埋你既價值真係可以做到持續輸出(一致性)

提升外表。注意儀容儀表係永遠最簡單
覺得另一半唔係適合既人,凖備分手,好驚...

我曾經認為「愛」係一種真理。即係好似真善美,係人生topic。而伴侶只係陪你尋找呢啲課題既人。愛情中既愛,大多數係人既慾望投射,係種illusion.

但其實我都唔知咩係愛啦
How is it a choice?
幾多女仔係伸手黨

Only take and never give
#246 有elaborate
而家啲女邊會同你捱
現實係咪真係咁我唔知
我只知當你帶住呢個諗法,就一定搵唔到肯同你捱嘅女
咁如何唔係自愛呢?愛情中既愛呢?
唔係好get你咩意思 唔知#255有冇解答到你?
你講落場果 part 係唔係都可以照辦煮碗咁 apply 落愛自己度?
準備講分手其實都好驚,有時諗起要傷個鐘意自己嘅人就會好唔願意
你講慾望投射係覺得愛情好只係各取所需,好似一個 trade 咁?
一齊為左開心姐

唔開心點解仲要一齊

所以一齊既時間就係要令雙方快樂,如果你做到返工之後再返屋企係令對方有期待見到你既,你就成功左啦
係,慢慢對自己好啲,適當地發洩自己情緒,得閒俾自己休息,同「小確幸」嘅觀念有啲似
直至可以認識同接納一個真實嘅自己
年紀到咗咁上下
知道自己有幾廢
就會珍惜仲會對自己好嘅人
會珍惜就會怕失去就會識得愛
咁好似將個問題點,歸咎晒係自己
咁樣唔係令自己更加無自信?

而對方講嘅說話hurt 到自己
點解件事唔可以係佢錯多於因為我唔愛自己?
好似話對方肥嘅時候
又會唔會係對方講野方式有問題?唔接受自己另一半肥?

我唔認同將問題都歸咎晒係自己不自愛上
當然都好似你咁講,可能係自己唔夠愛自己
但可能,對方都做錯
或者對方嘅錯>自己不自愛
的確係一個課題,但唔係要等到有study partner先開始,係可以自習㗎
學無前後 達者為先
有實有㗎
不過少到你同我都勁難遇到或者唔會遇到
但如果次次都你比錢呢
呢一個諗法好似柏拉圖相信嘅哲學咁,認為呢個物質世界係由真實世界嘅影子組成,係由投射出的影象做成既illusion。所以我哋認為嘅「真」「善」「美」呢啲既抽象又動人既概念都只不過係由真實既realm折射到我哋呢個世界嘅效果。

好似太陽同月亮嘅關係,我哋覺得月亮發光好靚(認知),但其實真正發光嘅係太陽(真實)。

好似一個花樽我覺得美麗並唔完全因為佢嘅物質形態,而係佢比投射出嚟嘅「美」。而我認為「愛」係同一個道理。人透過關係,我地或者可以偷窺一下何謂真正既愛。

不過呢諗到咁複雜無用,起碼拯救唔到我既愛情我真係好驚,佢係我既世界但係我要親手毁掉自己嘅世界而最恐怖嘅係,我唔知道究竟呢一個係咪一個正確嘅選擇
開支比例要傾,傾到呢隻位唔夾咪分開囉
一傾就預咗分手
你估個個都係咁既咩,呢d一傾就分手最好啦,
無共同承擔既勇氣既人,我唔會想同佢走落去
關係上唔會係一個人啱晒
所以佢話對方肥 hurt到對方
但可能佢真係冇心 冇諗過對方咁大反應
所以呢件事上 佢都要學習同理心 係人地角度出發諗野 同埋表達方式

只係我地唔好傾向一黎就責怪晒任何一方
抽離咁睇 一段關係係雙方都要學習
而我地只可以主動改變自己 冇得要求對方改變
所以我先會話係focus 係自己身上 人地點樣做我地冇權話事 我地有野可以改 咁我地咪自己改囉

如果係呢個學習過程中 大家步伐開始唔一致
好似你咁講:
你已經學識愛自己 由30分進步到60分
但佢冇學識同理心 都仲係得30分
咁大家好自然就會分開了 因為個level已經唔match了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞