識得愛人嘅入嚟

367 回覆
187 Like 10 Dislike
Lunchtime一推,好似開始推唔郁
想請教下各位
愛人如果要尊重本身既佢 唔好改變佢
咁自己需求又應該如何處理?
如果明知以對方能力根本唔會滿足到/試過提出但對方都冇嘗試過滿足?
咁段關係又應該如何走下去?
唔好改變係指唔好嘗試去改變佢嘅性格同價值觀,呢啲真係冇得搞,一搞大家都辛苦,遲早分手
反而係大家嘅交流技巧、生活習慣、行為模式可以嘗試透過溝通而慢慢磨合

你可以問吓自己
你係咪個需求一定要滿足先?滿足唔到嘅有冇其他解決方法/發洩渠道?
對方唔嘗試滿足你係因為過咗佢條底線?定係對方根本唔在乎你嘅需求?
其實真係好難磨合到
開頭已經知大家性格相差好遠
再相處耐左就發現價值觀 對事件睇法都好唔同
諗住有愛可以跨過去
但日子一長 漸漸就少左’愛‘
好多以前做得到的 依家已經唔會做
本來夾到既相處模式 又變左夾唔到

如果繼續愛佢 接受佢
就要忽視晒自己大部分既需求
對方滿足唔到 有部分係能力問題
例如:1佢唔係好接得住他人情緒
我都有降低期望 唔需要佢安慰自己
2佢唔喜歡表達自己
我都減少問佢呢類問題
etc
亦有部分係佢唔想滿足
例如:食飯見面頻率etc
攤出黎講有無協調到?
同埋愛係有極限
其實講到咁,你都已經答咗自己啦外人都幫唔到咩

不過我可以講多多,俾你參考
性格係可以和而不同嘅,除非係一啲挑戰你底線嘅性格,否則性格差異其實係好事,可以互補不足,有時重可以進行啲有價值嘅討論

但最底層嘅價值觀唔同真係隨時會火星撞地球(除非你哋有一個係聖人級數可以做到斷我執

佢嘅情緒回應能力就真係睇你愛有幾深、可以包容到邊個地步,但唔千祈唔好失去你自己
其實感情好時都協調到嫁
但當遇到問題攤出黎講時就好易會鬧交
一鬧交之後再和好 又變番協調唔到 因為曾經協調到既野佢又唔想做

有時想引導佢表達多啲 想知多啲佢其實點諗 等我知我可以點做
佢又會覺得你逼佢思考表達自己(佢唔喜歡表達自己)
我都同意性格其實可以互補 有時反而係好事
但對方又唔係咁諗 佢話認同唔到我性格...
亦都好難討論 會俾佢一種感覺我批評緊佢 想同佢爭輸贏 性格好大男人 永遠覺得自己岩 就算有唔同 都只係價值觀唔同 佢唔會錯(駁唔到)

我都好迷惘 唔知點樣可以愛佢又愛到自己
愛不是佔有,兩個人開始夾到,會覺得大家一齊生活,個重擔會輕左,自己脾氣耐性會好左之類,慢慢你會覺得好慶幸識到枕邊人

利申:人生是修煉,日日不停學習
啲人話鍾意pure and true 乖乖女多數係因為好控制條女本身係咩人唔重要,好控制就ok
永遠覺得自己岩係死症

可能要考慮二選一了
果類人
男人之間都唔當佢男人啦
影撚衰哂
以我觀察呢啲佔大多數
週末一推
呢啲好多時最後都會沉落女player度,俾人hurt返轉頭
你咁講完覺得愛情世界好兇險
雖然我都試過令人嘅世界好兇險
你都知可以令人嘅世界兇險就唔好再咁做啦
能力越大責任越大,愛嘅能力都係
而睇清身邊人嘅追求都係一種愛人嘅能力

我非常喜歡「知世故而不世故,歷圓滑而彌天真」呢個講法
有時我都唔想,但就係控制唔到,之後先發現原來價值觀有問題,改緊,但要時間
推~不過唔知重推唔推得郁
不停被要求改變好大壓力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞