識得愛人嘅入嚟

367 回覆
187 Like 10 Dislike
你先觀察自己既情緒。

另外想提升eq只可以實戰
同多d陌生人搭訕交流,無其它方法。慣左已經有好大幫助
我諗你個問題就係在於你「嚮往」你喺人際關係做到乜乜乜,所以你會創造一個理想嘅社交形象,跟住逼自己去跟隨,但你一做唔到時就開始返否定自己,跌入一個loop
所以你首先應該忘記所有知識,放低假我,用你嘅真我去同人社交,即使第一次做唔差唔緊要,只要識總結學習,總有一日會搵到自己嘅社交價值,而唔係你不斷灌輸俾自己嘅「正確」社交價值

記住知識同智慧嘅分別,過度執著知識反而會令你睇唔到領悟智慧嘅機會
第一次做得差*
叫佢做一個正常人同陌生人交流
都唔駛要求太多野

觀察自己情緒,有無唔舒服

再算啦。。。
清為人好meditative
好多謝2位巴打咁詳細講解,幫助呢一刻十分迷惘的我。
有個位唔明白,我要否先接納自己真我唔夠價值,然後再繼續學習直到成為我既目標?假如成為目標的我仲係咪真我?定只係扮演另一個角色?

另一種理解,我明白內向外向性格係2個極端,我都幻想唔到自己變成外向的人,但我仍然要繼續走向兩者中間,我接納自己不完美但仍然指向目標,在途中發現自我價值,令自己更有機會遇到適合自己愛的人。
接納自己係不足,分析能否改善,變成更好既自己
為自己而變好,咁當然係自信既一部分。

某d位你唔認同,違背自己價值觀,咁過到自己個關,問心無愧,就會形成自己既人格。
內向並無壞處
的確 現今社會俾外向人主導
但原因只不過係因為現代商業社會重視外向人 (for sales 野)
內向人係有好多優點 只係你唔覺
就算你講既迴避衝突,不表露情緒都可以係優點
迴避衝突 係因為你善良 唔想令人地難做
不表露情緒 係因為你內斂

身邊人話感受唔到愛
一方面你可以學下點表達 講多少少
二黎對方都應該要學識從你角度感受你俾既愛
唔係全部責任係你身上的
學識欣賞自己!!
【我要否先接納自己真我唔夠價值,然後再繼續學習直到成為我既目標?】
大體上啱,但:
1. 唔係接納自己唔夠價值,係接納自己會犯錯,但肯定自己有總結反思嘅能力
2. 「學習」唔係指閱讀更多理論,而係真係落場玩
3. 唔好俾「目標」困死自己,「目標」只係俾你檢驗返你喺實際社交上領悟返嚟嘅嘢係堅料定鑽牛角尖

【假如成為目標的我仲係咪真我?定只係扮演另一個角色?】
呢啲純屬過度思考,唔係你當下要擔心嘅嘢,到你做到嗰日你就自然會明白
追晒追哂 ching 真係講得好好同好啱
真係好多謝ching 解決咗好多我感情上自己諗唔通嘅嘢
成日我自己無條件100%付出 之後當對方冇做返嘅時候
自己個心就好唔舒服 覺得自己得唔到應該有嘅愛
睇完而家發覺真係好病態
自己根本就唔識愛人 更加唔識愛自己
真心支持ching 講多啲
先學識賦予價值
咁個社交能量會慢慢累積

内向一般諗野比較多,思考會比其他人更一層深,可能會有獨特見解
呢d對其他人都係價值
抱住自娛自樂既心態提供價值,咪唔會幻得幻失
另外唔想做既野,如非必要咪拒絕唔好做,直接屌

最後
有條件既付出,人地先會感受到被愛
點樣有條件咁付出
ching 可摸以 講多啲
有條件付出,亦反映你自己係一個有價值既人

無價值既人既付出(愛)當然都係毫無價值
好聽d咪只係感動自己
聽過一位meditative嘅朋友分享
其實當你專注 享受當下嘅呼吸/ 嗰一步路/ 嗰件食物
就已經係meditation嘅一種
唔需要太刻意追求進入嗰種狀熊
因為有d人真係靜唔到落嚟但可以好靈性😂
聆聼自己内心聲音
自己覺得快樂就去做,而唔係為左别人反饋
為自己既快樂而活(自愛)
唔勉強自己做唔開心既事

向對方表達自己喜惡準則,
大家舒服環境係靠雙方去經營。
其實係,但可以做到咁已經練到好癲
如果想持續地進入嗰種狀態都係建議系統地練一陣冥想,因為咁先可以清楚了解嗰種狀態嘅感覺,唔會混淆成其他嘢

不過呢個post廢事講太多,你有興趣睇咗舊post先,想知再開2
呢d女仔好正, 會想錫到佢燶
點解遇唔到想錫到我燶既人
可惜啊, 我就最欣賞鍾意d乖乖女
會為咗男朋友乜都得嗰d
留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞