[後疫情時期] 隔離/酒店/旅行資訊綜合

1001 回覆
11 Like 22 Dislike
如果飛長途中間要轉機
咁個中途站當唔當係逗留過既地方
應該當
氣泡係咪已玩完啦
monkey國算吧啦
有咩好去
4月用左軍票換左坡國7月尾,睇黎都gg
一諗起第時去旅行少左班窮遊撚同反疫苗撚爭機票酒店就爽
當 除非你係中途站冇落過機
而家轉機好大風險

首先轉機嗰站有機會啲防疫措施五時花六時變,又或者太多人而卡住喺轉機關口轉唔切就弊

而且多過停留國,返到嚟政府又多個藉口隔離多你幾日
轉機好似唔會有檢疫
因為係禁區係括免
但如果轉機要check out再check in 又唔係咁講
好煩呀
點解要咁
正常唔係禁區入面transit咩
唔洗俾錢啊 佢會上黎你間房同你做檢測
有啲閪地區/分開兩段買嘅平機票會要人出關入關
而家有d situation 只需要隔離7日
但佢要求咩第9、14、21日都要檢測
轉機場果d?
oh第9,14,21日係要自己去社區檢測中心做?
Emirates 都勁鐘意停泰國
之前有朋友坐過,喺原位等其他人上落機
小巴咁
我最驚其實係要做D唔知咩test然後無做就仆街
有無人最近搭過KLM出去分享下
等緊日本開 番黎21日都會照去
最多辭職
原本想去,但機票有啲貴
巴打崇日程度超乎想像
係 其實係因為係香港24小時乜都要ready好撚辛苦 想飛多過想去日本
係日本去左好多次d野熟晒 又溝通到
又可以逃避世事個種感覺 放下假乜都唔理咁

如果講鐘意最鐘意係意大利 但唔識意文又唔太熟地方無計 真係中肺炎都唔識去睇醫生

去日本中左就有信心自己識去睇醫生
我都好想返日本
過去嗰7年每年都有3-4個月係日本生活
依家好撚掛住
已經被Cancel左5張日本機票
仲有最後一張11月再Cancel就下年再打算
轉機嗰d自求多福
一陣返黎政府又話超過兩個鐘又剩……
當乜乜物物又要加監又要瘋狂做test
好似上面位巴打朋友美國返被加監咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞