[後疫情時期] 隔離/酒店/旅行資訊綜合

1001 回覆
11 Like 22 Dislike
日本日日爆
可唔可以打針打快d
日本人點會肯
加上亞洲社會對抗疫情方向唔同歐美
應該下兩年先去到日本
其實真係唔知邊度係咁話日本人唔打針
佢地差唔多屌左幾個月唔夠針分
仲屌緊d無乜確診既縣做咩咁快打(大分/島根)
7成人想打針
另外大企業安排左係有team黎公司打
無得做pcr過骨

7月底老人家打左80%死亡率跌左好多
佢地見到支針實效就更快想打

最近日日打緊100萬以上 計埋今日打左1億針啦
只係爆既速度快得濟未追得上
好似係佢地開頭好慢所以畀人咁講
港島隔離酒店有冇邊間唔太貴又冇咁伏
登機前要72小時內有效的陰性檢測報告先可以上機
唔係返香港先要咩?
Both
邊度有講?
上過機場website check都唔見喎
https://www.hongkongairport.com/tc/COVID19.page
出示預定起飛時間前72小時內進行的PCR核酸檢測陰性結果證明

“一份中文或英文的證明文件,以顯示該化驗所或醫療機構屬ISO15189認可,或獲所在地方的政府相關主管當局承認或核准。該證明文件可以是「認證證書」、「合規證書」或從政府官方網站打印的信息副本。請注意,即使化驗所或醫療機構發出的檢測報告包含 ISO 認可,也須與檢測報告一併呈交“

我係個地方無英文,都唔知點樣搵到依份野出黎 點樣返香港
真係好反智
如果係機場take test
試下搵下領事館website 有冇?
見德國駐香港既領事館有封咁既信
入fb group問啦
乜地方嘅人都有
睇你去咩國家咋嘛 嗰個國家唔使咪唔使囉
有冇人知Amsterdam 做PCR test要幾錢?
我見有個official website 好似周圍都有得做,有d仲係免費?
係呀我就係睇左呢個
我驚佢d test 唔知香港認唔認可ja
你驚呢樣野你個post係零關係
諗住book定隔離酒店先,原來就算你而家已經有齊哂疫苗紀錄同抗體報告,佢都會要你book左14日先之後番到香港果陣先可以退番7日錢俾你

人在Iceland
前幾日入境
俾張針紙個officer睇左兩眼就俾我過
Hea hea地
俾埋張抗體測試report佢睇都話唔使

Iceland 而家乜環境?首都市面店鋪開得多唔多?
你講緊間酒店要你一定book14日?
有啲我見都有7日package
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞