[後疫情時期] 隔離/酒店/旅行資訊綜合

1001 回覆
11 Like 22 Dislike

呀叔去左邊?上水未
佢自己邊度都無得去 梗係唔比你香港人咁開心週圍去
要唔駛隔離咁去真係等10年
所以都有心理準備要隔離同諗下做乜
中風險地區打左針都加到14日+7
知唔知中咗肺炎之後,喺醫院走之後,係咪都要再返酒店隔離
好似係返屋企
+7係self monitoring aka唔洗隔離
仲有梁子超
根本就是除咗清0地區,全部都想升21日,再要你打針,台灣冇打針依然係21日,冇得14+7 ,人係台灣根本排唔到AZ or M
Topic寫後疫情時期
香港政府覺得疫情仲未緩和
爆得好勁好勁
多謝專家們, 今次咁轉玩死幾多人
專家+高官+林奠係咪覺得好好玩?
已中伏
呢個po好多巴打都中伏ed
多謝香港政府啦
反口覆舌
想問下美國最平既陰性測試係咪都要usd150?
睇地區 見過有人post below $90 (應該未連稅)

應該有d國家可以偷雞?
想問會唔會有人知
500-600蚊/晚嘅隔離酒店
邊間嘅上網快
當運動員返香港都要隔離嘅時候
港共:今舖唔計

妮歌潔曼於本月12日由澳洲悉尼抵港,因到埗兩日便被拍到疑似在中環購物,其入住的亦非指定檢疫酒店,隨即被質疑無遵守檢疫規定。其後商務及經濟發展局回應,考慮到有利於維持香港經濟的必要運行和發展,已批准妮歌潔曼在港進行指定專業工作,並獲得檢疫豁免。

事件報道後,不少人在Twitter表示未能理解為何當局會讓妮歌潔曼豁免檢疫,更流傳一張概念圖,揶揄妮歌潔曼入境香港無需檢疫,橫越原有安排。獨立股評人David Webb亦在Twitter上則以「一個香港特區,兩個制度(One SAR, two systems.)」來諷刺這件事。

https://www.thestandnews.com/personal/%E5%A6%AE%E6%AD%8C%E6%BD%94%E6%9B%BC%E7%8D%B2%E8%B1%81%E5%85%8D%E6%AA%A2%E7%96%AB%E4%BE%86%E6%B8%AF%E6%8B%8D%E6%96%B0%E5%8A%87-%E6%BE%B3%E5%AA%92%E8%B3%AA%E7%96%91%E6%BC%A0%E8%A6%96%E5%9C%8B%E5%AE%89%E6%B3%95%E5%BE%8C%E7%8B%80%E6%B3%81-%E8%A2%AB%E5%8C%97%E4%BA%AC%E5%88%A9%E7%94%A8?fbclid=IwAR12cWNjlU4bZvFFm4f3EKVvSIwQaJCQlZwbW_YUQ1U2KSmV7EBwnZRrOiQ
洋五毛
Lounge都唔比入?
國際金融中心
——-

一名機場貴賓室職員懷疑被英國轉機客傳染而感染新冠變種病毒,食物及衞生局局長陳肇始指,歡迎機管局要求特定群組員工必須接種疫苗,會與運房局研究收緊轉機客活動,更少機會接觸本地員工。

陳肇始:「若由高風險地區來的人士,我亦不清楚他們在機場內行程如何,可去哪些地方,不可去哪些地方,我相信將範圍收窄,與本地員工接觸減少會有幫助。」
Rosewood早餐真係好唔撚掂
Lax 125
咁好似中左好d
咁呢7日岀唔岀得街?睇好多資料都冇寫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞