[後疫情時期] 隔離/酒店/旅行資訊綜合

1001 回覆
11 Like 22 Dislike
我都覺
仆街美國而家100k
已經放風話可能要再收緊美國入境檢疫
on99
今朝睇完忐忑左成日唔知點好
same
Hong Kong is considering tightening coronavirus measures for travellers from the United States, as authorities prepare to unveil a broader overhaul of risk rankings for foreign countries, according to industry sources.

One of the options being considered involved arrivals from the US again having to quarantine in designated hotels for 21 days – as opposed to the 14 currently required of vaccinated travellers – said sources close to the government who were briefed on the imminent changes.
有冇全文
要sub先可以睇
好似底話未reach到agreement
我同美國男友18個月無見,原本真係諗住今個月去(因為我做老師,係有暑假)。但係plan行程嘅時候唔好彩就係開始爆緊delta variant. 雖然諗住去兩個星期,返嚟隔離一個星期(我已有antibody report), 但係都怕在當地中招,不但傾家蕩產,仲怕因為返唔切HK而無咗份工(我九月要去新學校開工,怕返唔到來要被解約,就算返到黎先中招,都會影響我九月開工)

最近幾乎日日都有嗰啲喺香港打咗針,去到美國再返HK先被發現中招的新聞,然後政府話為安全起見,要將患者離港前的住宅同工作地點人士全部做強制檢測,而且屋企人同其他密切接觸者就送晒去竹篙灣。喂,大佬,我學校八百師生,有啲真係同我密切接觸,屋企又咁多口,我真係唔敢累人累物。

所以為咗份工,為咗學校人士同屋企人唔好因為我而中招或者去竹篙灣。我決定忍痛唔買機票,暫時擱下兒女私情。同自己講:「兩情若是久長時,又豈在朝朝暮暮。」

大家加油!
我純粹最近辭咗職想去旅行下探下朋友
可惜搵左新工驚9月返唔切黎返工
唔知搏唔搏下好
巴打如果係咁就快d去啦
如果唔係再慢就唔知會唔會要21日
我都諗住辭職去
最快都9月中先返唔知點好

美國又有條撚樣入境中招了
已經有3個輸入個案
等叫糊21日
我諗去得要預返香港加監
個個imported case 都係無病徵
case 1 係幾多號?
24-7
咁咪過左7日, case 1 可以消除?
唔係14咩
落地即中- 7日5 cases
「只需要」隔離七日已經好好
最怕係去到當地中咗Delta
返到嚟就會趕唔切開工
龍門又搬了

「所有海外來港者須在指定檢疫酒店強制檢疫,完成接種、來自高風險地區的檢疫21天、中風險地區14天、低風險地區7天;中風險地區抵港者若在港的抗體檢測陽性,可改在指定酒店檢疫7日,再加7日自行監察;」

B地區返香港加監到21日
阿根廷、孟加拉、比利時、柬埔寨、加拿大、哥倫比亞、厄瓜多爾、埃及、埃塞俄比亞、法國、德國、意大利、日本、哈薩克斯坦、肯尼亞、韓國、馬來西亞、荷蘭、羅馬尼亞、新加坡、瑞士、泰國、土耳其、烏克蘭、阿拉伯聯合酋長國、美國及越南

其他國家(除左澳紐)加監到14日

https://news.mingpao.com/ins/%e6%b8%af%e8%81%9e/article/20210802/s00001/1627892795709/%e6%96%b0%e5%86%a0%e8%82%ba%e7%82%8e-%e9%ab%98%e9%a2%a8%e9%9a%aa%e5%9c%b0%e5%8d%80%e5%8f%aa%e5%87%86%e5%b7%b2%e5%ae%8c%e6%88%90%e6%8e%a5%e7%a8%ae%e7%96%ab%e8%8b%97%e9%a6%99%e6%b8%af%e5%b1%85%e6%b0%91%e4%be%86%e6%b8%af-%e6%9c%aa%e6%89%93%e9%87%9d%e8%80%85%e5%bb%b6%e9%95%b7%e6%aa%a2%e7%96%ab%e6%9c%9f7%e5%a4%a9
此po已完
21+7如果冇打針
逼人打針但強檢日數仲多左
打黎做乜9
林鄭月娥食撚屎啦
tum左香港一半人打針啦
tum完咪反口
符合國情
屌佢老母含家產
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞