[後疫情時期] 隔離/酒店/旅行資訊綜合

1001 回覆
11 Like 22 Dislike
如果上機前個pcr test確診
隔離好返但又過咗三個月抗體測試
咁姐係唔駛返嚟
我係CX 網站見到有得賣就即係有機?有無潛規則?
有無人知B地區回港,14日酒店,之後7日自行檢測期間係咪一定要留係屋企唔出得街?
有無人隔離住過ovolo southside
你可以去航班時間表個page開11月嘅schedule同10月嘅比較
如果11月多好多班機咁就係假嘅
據我經驗cx喺上一個月嘅月中至月尾先會update下個月嘅真實schedule
航班時間表係香港機場果個?定係CX 自己有個?
唔係,可以周圍走,只係定時要驗野
https://www.cathaypacific.com/cx/zh_HK/book-a-trip/timetable.html#next-month
一般嚟講就算11月schedule未update 大致上都會同10月一樣
假設你見佢而家show 10月逢星期五有機返香港, 就算你search 11月每日都有機都好, 到時好大機會都係變成淨得星期五有機
呢個真
都係我d機票成日畀人cancel 嘅原因
而家真係要睇返record
如果唔係好難book到機票
就算睇曬都冇用
我book 10月德國返香港機票前都留意到佢得逢星期六有機
但我買飛時一星期有4班機就係冇星期六

早兩日佢有新聞話第四季capacity由30%變13% 我都估到班機實會比人郁
果然第二日就改我星期六返
屌原來咁玩法,真係唔該晒師兄
隔離政策害死唔少人
隔離政策加埋cx航班成日彈出又彈入真係玩死人
你出咗國之後佢改你航班改到你book唔夠21日酒店就食得屎
CX近呢幾個月嘅班次改動係世界級
有朋友由LA返嚟,又買機票嗰吓去到真正出發,被CX改咗至少四五次日子

加埋而家隔離酒店本身要要至少成個月之前先book到完全唔知點預
問多樣野,依家十月schedule 係咪應該已經定好?
我search十月直頭無回程機,九月一星期仲有一班
10月schedule 呢兩日update過, 你可以keep住望下仲有冇update嘅
但喺外國forum 睇到 10月美國返香港嘅機都cut得幾犀利下
應該同crew嘅quarantine requirement有關
政府咁搞法盞玩死自己航空公司
ISO 證明其實可以點搵到? 當地政府承認證明又係點搵?
咁book 21日隔離點book , 掃晒前後日子? 好無力
你想去邊個city
三藩市, 十月schedule 似星期二有機, 但暫時唔係個個星期有
最簡單係問ministry of health 攞accredited laboratory list 再去做
通常都會有埋ISO cert
Thanks haha
ok啦 我發現領事館出過信certify 我想幫襯嗰間lab
岩岩search過似乎10月4個星期二都有機返
咁你可以睇定隔離酒店啦
還掂都係 諗住將幾個高風險地區串埋一次過去
返來隔離21日都抵d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞