[細底係原罪] M43呢邊報到(3)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
LEICA DG NOCTICRON 42.5mm / F1.2 ASPH. / POWER O.I.S.

有冇巴打用過OR睇過呢支鋼效果??
佢D散景可唔可以比美FF單反??

用光學既角度
m43 F1.2既散景係等於FF既F2.4
不過散得多唔=靚

我見佢賣成7K幾
跟手睇埋D COMMENT,真係睇到我扯晒旗
有冇巴打用過可以比D意見

去日本行 Bic camera/yodobashi 果時, 成日拿黎試, 真係好吸引
好彩次次都係 trip 尾先行, 如果 trip 頭行應該真係會忍唔住買

如果係m43死忠同鍾意影人,依支冇理由唔入

我直頭想9吋入晒
不過富賤果支35.4都好似好強勁咁,但平成一半
效果唔知會唔會都係差一半

其實搵apsc同m43比好似幾無謂, 如果要散景真係唔好入m43

兇宅個sell屎話m43同Apsc唔會比較,因為差唔多咁

散景嘅話 其實都差得遠咖,
APSC等效光圈乘1.5,m43就乘2
即係富 35mm f1.4 等效 50mm f2.1
而m43 就算用到 O Pro 25mm f1.2 等效已經係f2.4
而且未必用最大光圈,收細咗光圈就每級都倍數上。

巴打話要散景真係唔好入m43係啱,
而加Sony啲APSC機越嚟越輕便,m43優勢好似越嚟越少

要散景入apsc?入ff啦
反正啲鏡都大舊左,大到底!
之後上中幅
其實我只係想問下支LEICA鏡個質素可以高到去邊
冇諗過要玩到FF機
因為本身好撚窮下
想係最低既資源下玩到最強質數
我有大4/3支Panasonic Leica 25F1.4,散影當然無135FF咁散但中焦位會好sharp而個散景係"散得好滑"(唔知點形容)
冇諗過要玩到FF機
因為本身好撚窮下

http://admiringlight.com/blog/fuji-56mm-f1-2-vs-panasonic-leica-42-5mm-f1-2-nocticron/3/
冇諗過要玩到FF機
因為本身好撚窮下

http://admiringlight.com/blog/fuji-56mm-f1-2-vs-panasonic-leica-42-5mm-f1-2-nocticron/3/

兩支散景好似差唔多喎
但LEICA支鏡明顯銳D
同埋個西人都係用中階相機影咋喎
冇諗過要玩到FF機
因為本身好撚窮下

兩支散景好似差唔多喎

睇budget做人啦老友
下下要最貴破產都唔掂
如果你話三個組合
em5m2 + 42.5 1.2
Xt20 + 56 1.2
80d + 50 1.4
M43個組合係貴少少
42.5係一支好鏡
但係唔係必需呢
45 1.8都可以影得開心
冇諗過要玩到FF機
因為本身好撚窮下

兩支散景好似差唔多喎

下下要最貴破產都唔掂
如果你話三個組合
M43個組合係貴少少
42.5係一支好鏡
但係唔係必需呢

Yes
我都諗住入45.8
冇諗過要玩到FF機
因為本身好撚窮下

兩支散景好似差唔多喎

下下要最貴破產都唔掂
如果你話三個組合
M43個組合係貴少少
42.5係一支好鏡
但係唔係必需呢

Yes
我都諗住入45.8

o記支42二手好平,$1100-1300都有支
冇諗過要玩到FF機
因為本身好撚窮下

兩支散景好似差唔多喎

下下要最貴破產都唔掂
如果你話三個組合
M43個組合係貴少少
42.5係一支好鏡
但係唔係必需呢

Yes
我都諗住入45.8

用緊42.5 1.7
好滿意
冇諗過要玩到FF機
因為本身好撚窮下

兩支散景好似差唔多喎

下下要最貴破產都唔掂
如果你話三個組合
M43個組合係貴少少
42.5係一支好鏡
但係唔係必需呢

Yes
我都諗住入45.8

而加仲有冇買機加錢買鏡個promo?
冇諗過要玩到FF機
因為本身好撚窮下

兩支散景好似差唔多喎

下下要最貴破產都唔掂
如果你話三個組合
M43個組合係貴少少
42.5係一支好鏡
但係唔係必需呢

Yes
我都諗住入45.8

用緊42.5 1.7
好滿意

呢支pan我都有考慮過
老蛙7.5/2 sample

https://www.flickr.com/search/?text=LAOWA%207.5MM

好似唔錯
香港邊到底買

星際有

大約賣緊幾錢?

43 fb 群嗰邊搞緊團購,好似三千二,可以睇睇

報左名了,等收貨,遲下有機會出相比大家睇下

終於入手,支12-50可以打入冷宮

成功入坑

成功入坑

又要買過啲Filter

成功入坑

又要買過啲Filter

保護,ND(?),CPL(?)

成功入坑

又要買過啲Filter

有無cpl推介?要用到鏡頭蓋,又無b+w咁貴
諗住當埋uv鏡咁用

成功入坑

又要買過啲Filter

諗住當埋uv鏡咁用

cpl其實用途好似唔大,有冇巴打講解下

成功入坑

又要買過啲Filter

諗住當埋uv鏡咁用

未用過,但印象好似係
減一級光、減少反射光、同埋影藍色會特別鮮

成功入坑

又要買過啲Filter

諗住當埋uv鏡咁用

偏光鏡,消特定方向偏振光
最簡單的理解就係消除部份反射光
例如綠葉,海面,玻璃面
CPL唔係萬能,例如逆光,光軸方向同玻璃面垂直(即係正對住)
啱方向打藍天的確可以更藍,不過用得唔好隨時變藍黑天

成功入坑

又要買過啲Filter

諗住當埋uv鏡咁用

偏光鏡,消特定方向偏振光
最簡單的理解就係消除部份反射光
例如綠葉,海面,玻璃面
CPL唔係萬能,例如逆光,光軸方向同玻璃面垂直(即係正對住)
啱方向打藍天的確可以更藍,不過用得唔好隨時變藍黑天

例如咁

雖然當時只係拎HX30V+CPL 咁影
唉,好煩惱想換body

到底e-m5 ii 好定pen-f好?

大家俾下意見

利申:12-40旅行行山影下星之類
唉,好煩惱想換body

到底e-m5 ii 好定pen-f好?

大家俾下意見

利申:12-40旅行行山影下星之類

我都係諗緊Em5 ii同Pen-f
不過我偏向Em5 ii多啲
CD-ROM 路過....

手上有的BODY係GM5同GX8
鏡頭就分別有GM5 Kit鏡,20 第二代餅同P記12 1.4

GX8 + 12 1.4 北海道試機亂影相

全部都係直出
小弟仍是新手,技術差,煩請見諒
CD-ROM 路過....

手上有的BODY係GM5同GX8
鏡頭就分別有GM5 Kit鏡,20 第二代餅同P記12 1.4

GX8 + 12 1.4 北海道試機亂影相

全部都係直出
小弟仍是新手,技術差,煩請見諒

star cross filter
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞