[細底係原罪] M43呢邊報到(3)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
有無巴打用開邊支m43長焦鏡比較銳利, 影人用,kit鏡浮動光圈係咪通常無咁利,0記等效80-300,p記70-200?

P 記 45-175 啦
畫質好又輕便又貴,非常抵用

*唔貴

咦? 睇錯,似乎你想要貴野
影人緊係42.5/1.2 同75/1.8

最好就平啦, 純粹係想要一支70 200左右, 又唔使咁重

要zoom又要唔重又要質素有咁上下,只得P記 35-100/2.8
但有D 情況下會有旋轉散景,睇下你接唔接受到
我鐘意O 記40-150/2.8 多D,但會重D同貴D

親身測試:支 Oly 40-150 仲 sharp 過用apsc 長焦

成像圈細,造靚鏡係容易D
一般43/M43 鏡全開已經係可用光圈,加上M43有數修
M43只輸在低光ISO,細底死症
但一般黎講夠用了
M43 玩定焦呢?
好多都幾抵

好想玩支 OM 25/1.2 同 P 42.5/1.2,但太貴了
想抵玩推介P記42.5/1.7,我覺得仲好過人人都贊的OM 45/1.8

P 15/1.7 都係必入之選
pen f玩定焦真係一流
12/2 25/1.8 45/1.8
好想問問大家,其實有部xpro2,但而家開始想玩下拍片&vlog.

睇左陣,對我黎講最重要應該係防震同夠wide,覺得Panasonic g85 加新果支8-18 好似唔錯。仲想買埋支咪,唔知買咩brand好

唔知大家有咩評價。

自己旅行都係用14-140 + 45/1.8

次次旅行我都拎四支
14-140ii
P7-14
15 1.7
42.5 1.8

就算M43輕便我都覺得好辛苦

17 1.8
45-175
預設插om 50 1.4
一機三鏡都幾輕鬆,除左換鏡果下比較麻煩之外
M43 玩定焦呢?
好多都幾抵

M43玩定焦仲正
玩大細奶

又話唔玩奶
M43 玩定焦呢?
好多都幾抵

M43玩定焦仲正
玩大細奶

又話唔玩奶

假奶影真奶有無加乘?
GH5 + 14-140mm ii 呢個組合得唔得
不過我見家下14-140mm ii好似好多人買,price上面間間鋪都話無貨
好想問問大家,其實有部xpro2,但而家開始想玩下拍片&vlog.

睇左陣,對我黎講最重要應該係防震同夠wide,覺得Panasonic g85 加新果支8-18 好似唔錯。仲想買埋支咪,唔知買咩brand好

唔知大家有咩評價。

Rode video mic pro lo

thanks 巴打, 咁機買g85 + 8-18 唔知問題大唔大, 係咪拍片都會有防震
而家入手m43去旅行用買
E-M10 Mark II or E-PL8 好?

http://price.com 都係5千樓下

一定係em10ii
Epl8掛頸就得

同埋唔好跟Kit,嘥咗部機

kit 鏡真係咁差???
有咩鏡啱旅行用???

唔係好差,呢一代P同O都做好好,又細枝。
不過m43配細光圈真係影少好多靚相

唔會啦 咪又係咁影 好少會開盡

唔係咁講,好多時都局住要推高iso

我通常夜少少會推上1600
同埋講真,cmos 係黑夜出既色好奇怪
所以我好少夜晚影

影夜景所以要用到iso1600?
我用gf2加kit鏡 一般夜街 iso800都好夠
M43 玩定焦呢?
好多都幾抵

M43玩定焦仲正
玩大細奶

又話唔玩奶

唔玩喇

有咩鏡啱旅行用???

所以我好少夜晚影

我夜晚唔影相
你唔覺夜晚影相啲色好怪咩?咩機都係

有咩鏡啱旅行用???

所以我好少夜晚影

我夜晚唔影相

咁所以咪執相

有咩鏡啱旅行用???

所以我好少夜晚影

我夜晚唔影相

你無教過iso k數? gf2 內置wb都幾準 唔怪喎
自己旅行都係用14-140 + 45/1.8

次次旅行我都拎四支
14-140ii
P7-14
15 1.7
42.5 1.8

就算M43輕便我都覺得好辛苦

17 1.8
45-175
預設插om 50 1.4
一機三鏡都幾輕鬆,除左換鏡果下比較麻煩之外

Body cap lens la , 35mm and 9mm

9mmF8魚眼蓋,有,但係始終睇唔慣魚眼效果,所以收埋算
呢支都已經唔算好魚眼,咁睇黎其他D認真mode既魚眼鏡頭可以直接忽略
世人遺忘左Kodak
世人遺忘左Kodak

有無人由FF轉返落黎, 計劃緊由N 610轉會
不過我見家下14-140mm ii好似好多人買,price上面間間鋪都話無貨

自推一下

自推一下

買啦
有無人由FF轉返落黎, 計劃緊由N 610轉會

散景 dr ISO 會有啲落差
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞