[細底係原罪] M43呢邊報到(3)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
講時講,
發現自己用得最多既反而係轉接舊鏡50,其次先係17
有支手動舊鏡24係度又好少用
常用電Zoom鏡得番45-175
唔夠遠仲有支手動200
雖然廣角段自己真係極少用,不過見到大43鏡清貨,又有啲心動收埋1122補充下
講時講,
唔夠遠仲有支手動200
雖然廣角段自己真係極少用,不過見到大43鏡清貨,又有啲心動收埋1122補充下

1122好野嚟, 但好似EM1系列對焦先快, 同埋個焦距有太多代替品
講時講,
唔夠遠仲有支手動200

1122好野嚟, 但好似EM1系列對焦先快, 同埋個焦距有太多代替品

嘩,屌你呀,好撚有高見喎,小朋友都學人筒問題
講時講,
唔夠遠仲有支手動200

嘩,屌你呀,好撚有高見喎,小朋友都學人答問題
講時講,
唔夠遠仲有支手動200

呃…
講時講,
唔夠遠仲有支手動200

呃…

唔好誤會,唔係話你

好 多謝你既意見先

學影相第一步學左用25(50)呢個焦距

我依家係用緊M.ZUIKO DIGITAL ED 12-50mm F3.5-6.3 EZ 又心郁郁想買枝靚啲大啲光圈 其實開頭揀緊最上個兩枝 但成4k

17/25(34/50)呢兩個,新手比較好掌握

長插17

唔理價錢因素 大家整體會傾向17/25 多過揀12mm?

揀17/25本來就係因為價格相對親民同實際表現值回鏡價
如果發現由以前開始就主要多影廣角風景既,可以直接12/1240

講時講,
唔夠遠仲有支手動200

呃…

唔好誤會,唔係話你

我知
BTW買得非原生mount鏡頭就預左缺點只會變多不會變少
要追求最佳感受,買原生mount,買自己偏好既牌子,同牌子內同等級內有新買新,件事就完左
廣角變焦鏡反而唔洗左度右度諗下諗下,一係買一係唔買一係唔夠budget唔夠架啫

學影相第一步學左用25(50)呢個焦距

我依家係用緊M.ZUIKO DIGITAL ED 12-50mm F3.5-6.3 EZ 又心郁郁想買枝靚啲大啲光圈 其實開頭揀緊最上個兩枝 但成4k

長插17

如果發現由以前開始就主要多影廣角風景既,可以直接12/1240

如果有影人需要會推薦25/1.4,平靚正

長插17

主要影景多 人像唔會點影

長插17

主要影景多 人像唔會點影

咁12mm或17mm好似啱你多d, 不如你睇埋pan記15mm
想問問Leica支42.5上price. com睇得返水貨同唔多舖頭有貨,呢支會唔會就嚟絕版?
同埋呢支係咪有自動對焦?
利申:無知新人,不喜勿派膠
想問問Leica支42.5上price. com睇得返水貨同唔多舖頭有貨,呢支會唔會就嚟絕版?

冇收到風會收皮(唔肯定香港代理),不過呢支水貨都冇所謂啦
有af

冇收到風會收皮(唔肯定香港代理),不過呢支水貨都冇所謂啦
有af

P仔機鏡多數人都買水, 水平一大折, 而且信興唔想做, 行好少有優惠

我自己會咁揀

影人多25mm, 影景多17mm

估唔到有咁多人答我 唔該曬大家既意見

點解唔買1240?

我買咗12-40,但都買返支17,因為平時輕好多。

1240好重架 ?
我晏啲去睇

對比其他apsc, ff鏡就輕。但對比m43鏡就重,因為金屬鏡身。好似三百幾克重。

I see
大家買O 記鏡通常去邊買?聽人講星際數碼ok

同問

估唔到有咁多人答我 唔該曬大家既意見

點解唔買1240?

我買咗12-40,但都買返支17,因為平時輕好多。

1240好重架 ?
我晏啲去睇

對比其他apsc, ff鏡就輕。但對比m43鏡就重,因為金屬鏡身。好似三百幾克重。

I see
大家買O 記鏡通常去邊買?聽人講星際數碼ok

同問

差唔多全部肥花二手
旺角有棟商廈有間樓上舖買過兩次水貨

點解要咁做
求問
手上有部Gx8
值唔值得換用gh5???
求問
手上有部Gx8
值唔值得換用gh5???

拍唔拍片?影唔影運動?
選擇困難症 1240pro定係買支9-18mm F4.0-5.6 好

p.s用緊EM5mk2 + 14150mk2 + 25.8 另有大機2470 2.8.......
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞