[細底係原罪] M43呢邊報到(3)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
咁我問m43同ff用同一光圈影既相
張相光度係咪一樣?入光量就一樣,咁感光量呢??

咩叫感光量? 你意思係唔係4/3鏡的直入光? 你可以search 下Olympus /Panasonic 4/3 System 的資料,lens catalog 都有講。

我知入光量一樣,咁同樣光量打落m43 chip (smaller) ,咁應該每個area 吸到多d 光?

咩叫感光量? 你意思係唔係4/3鏡的直入光? 你可以search 下Olympus /Panasonic 4/3 System 的資料,lens catalog 都有講。

我知入光量一樣,咁同樣光量打落m43 chip (smaller) ,咁應該每個area 吸到多d 光?

入光量 per area 一樣,而唔係總入光量一樣
明白「入光量」同「模糊圓」兩個concept
就知道M43有佢既獨特地位

http://cchsieh1107.tian.yam.com/posts/34693939

http://cchsieh1107.tian.yam.com/posts/34693939

CoC 呢個 concept 一般人唔係咁易明白.....

其實姐係係同樣光圈數下,ff個總入光量係多d
咁姐係ff f2=/= m43 f2(如果講總入光量黎講) ,只係sensor感光量per area無變

CoC 呢個 concept 一般人唔係咁易明白.....

好多人話「上」FF,好似越大越好咁
有無巴打想收部epl7玩下
小弟想放出去
而家入手m43去旅行用買
E-M10 Mark II or E-PL8 好?

http://price.com 都係5千樓下

一定係em10ii
Epl8掛頸就得

同埋唔好跟Kit,嘥咗部機

kit 鏡真係咁差???
有咩鏡啱旅行用???

唔係好差,呢一代P同O都做好好,又細枝。
不過m43配細光圈真係影少好多靚相

唔會啦 咪又係咁影 好少會開盡

kit鏡最大3.5咋喎
用緊em10 mark ii,得支kit鏡個陣真係唔係好影得落
係買完支25mm f1.8先開始鐘意周圍去影相

唔夠大光圈要夾硬推高ISO? 還是支鏡唔夠sharp?

唔夠大光圈要夾硬推高ISO之餘快門又唔可以太快
旭得快小小已經有影

同埋唔好跟Kit,嘥咗部機

kit 鏡真係咁差???
有咩鏡啱旅行用???

唔係好差,呢一代P同O都做好好,又細枝。
不過m43配細光圈真係影少好多靚相

唔會啦 咪又係咁影 好少會開盡

唔係咁講,好多時都局住要推高iso

我通常夜少少會推上1600
同埋講真,cmos 係黑夜出既色好奇怪
所以我好少夜晚影

影夜景所以要用到iso1600?
我用gf2加kit鏡 一般夜街 iso800都好夠

我夜晚唔影相
你唔覺夜晚影相啲色好怪咩?咩機都係

慣左自己執好個紅藍/綠紫白平衡先影相,唔會覺得怪

試想一下,如果唔一樣,電話果粒鼻屎sensor 咪要日頭都要b快門

4/3 優勢就係Telecentricity for straight-line transmission of light
http://www.four-thirds.org/en/common/pdf/catalog2017_en.pdf

新手問em10ii 同em5ii點簡好
鏡又有邊枝抵玩,想要廣角
新手問em10ii 同em5ii點

一時手快 ,巴打們唔好屌

你不如講埋budget 啦

機身比盡em5ii個價,廣角諗住兩千五千內係咪冇可能

機身比盡em5ii個價,廣角諗住兩千五內係咪冇可能

如果你講嘅廣角係12mm以下果d應該over$2500,機身當然em5ii 比較好,有三防同反mon,不過成像其實兩部差唔多

如果你講嘅廣角係12mm以下果d應該over$2500,機身當然em5ii 比較好,有三防同反mon,不過成像其實兩部差唔多

Em5ii 唔係有四千萬像素?
考慮o記都係貪佢五軸

Em5ii 唔係有四千萬像素?
考慮o記都係貪佢五軸

果個所謂四千萬像數平時只可以用腳架影死物,如果你係影product就啱用,但你想用黎影影就無咩可能,同埋em10ii 都有防震架,只係冇左防水滴同防dust!

機身比盡em5ii個價,廣角諗住兩千五千內係咪冇可能

其實12-40mm 2.8 pro 仲好
12mm 都好wide
新手一問;EM10 II Max auto ISO 係咪set 6400比較好?
新手一問;EM10 II Max auto ISO 係咪set 6400比較好?

你用開乜嘢鏡?其實你可以去比較暗嘅地方影一次,睇下接唔接受到iso6400先啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞