[細底係原罪] M43呢邊報到(3)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike

岀部三防五軸五級防震無反ff未必無市埸啵

M43 有d機鏡咁貴都多人買,根本冇必要再開戰線

https://www.mobile01.com/topicdetail.php?f=249&t=5078832

之前有訪問olympus, 有講過m4/3比FF 有更多空間去做I.B.I.S。

mobile01文中有話
Olympus的手震補償技術未來會繼續再提升嗎?工程師也坦白的說:「目前這個技術已經做到極

限了,現在要考慮的則是地球自轉的問題。」

呢個post Panasonic 幾乎被忽視

其實黎緊OM會做更加勁既防震

有冇咩news?

出 E-M1 II 果時話而家個6.5 級防震已經係極限喇喎
佢話因為地球自轉影響所以冇得再勁D
咁快就克服到? 唔通佢地真係可以整到地球唔轉

目標係手持長曝半個鐘

pen f 同 em1mk2 粒sensor應該有分別, 係DxOMark overall score到pen f得74, em1mk2有80.
em1mk2 賣得貴係有d理由

唔只sensor,佢粒chip都唔同啦
em1ii用新野,penf用舊款

影夜景會唔會好過rx100II

For旅行/掃街/食物/影女友用

唔該各位爸打

pen f 有五軸防震, 理論上影夜景會方便d.
另一方面都要諗配d 咩鏡, 如果配kit14-42個d 畫質都唔會好得去邊.

試左pen-f, 個操作同傳說一樣咁難用

用慣O記機,都覺得難用??

用開em10-ii都覺難用
都係等em10iii

用慣sony

O記介面一拎上手難過富士同p記囉

用開p記覺得幾易用下

OM/Pan/Sony機都有用,
OM最Friendly, 一開個super control panel出嚟
就秒曬其他機

岀部三防五軸五級防震無反ff未必無市埸啵

M43 有d機鏡咁貴都多人買,根本冇必要再開戰線

https://www.mobile01.com/topicdetail.php?f=249&t=5078832

之前有訪問olympus, 有講過m4/3比FF 有更多空間去做I.B.I.S。

mobile01文中有話
Olympus的手震補償技術未來會繼續再提升嗎?工程師也坦白的說:「目前這個技術已經做到極

限了,現在要考慮的則是地球自轉的問題。」

呢個post Panasonic 幾乎被忽視

其實黎緊OM會做更加勁既防震

有冇咩news?

出 E-M1 II 果時話而家個6.5 級防震已經係極限喇喎
佢話因為地球自轉影響所以冇得再勁D
咁快就克服到? 唔通佢地真係可以整到地球唔轉

目標係手持長曝半個鐘

應該係手持high res
新手想問Panasonic GF好定Olympus epl 好?
買黎旅行用,要機身同鏡都輕身
睇過兩部都靚仔,唔知影出黎點

要落腳架自拍就gf7-9 好d,向上反芒

呢樣好重要
我毒撚一個人去旅行
新手想問Panasonic GF好定Olympus epl 好?

呢樣好重要
我毒撚一個人去旅行

用緊gf7,淨係唔鍾意個款,其他都ok

呢樣好重要
我毒撚一個人去旅行

GF7 好似未有機防震

呢樣好重要
我毒撚一個人去旅行

GF7 好似未有機防震

Olympus有

呢樣好重要
我毒撚一個人去旅行

GF7 好似未有機防震

Olympus有

EPL 假假地都有三軸,好似係

呢樣好重要
我毒撚一個人去旅行

GF7 好似未有機防震

Olympus有

有鏡防哦,其實冇防震都影到相,除左你有柏金遜症啦。

鏡防會唔會貴好多

呢樣好重要
我毒撚一個人去旅行

GF7 好似未有機防震

Olympus有

做乜咁多人在意個機身防震

呢樣好重要
我毒撚一個人去旅行

GF7 好似未有機防震

Olympus有

o記賣點係三防同防震嘛
拍片影相有防震,好好多

呢樣好重要
我毒撚一個人去旅行

GF7 好似未有機防震

Olympus有

o記賣點係三防同防震嘛
拍片影相有防震,好好多

鏡防機防混防冇防都係咁用
只係有咪多啲彈性咁解
新手一問:
Panasonic 7-14mm F4 ASPH用係O記機身,
變型控制會唔會冇咁好,定還是兩間廠啲鏡互插都冇所謂。

GF7 好似未有機防震

Olympus有

o記賣點係三防同防震嘛
拍片影相有防震,好好多

只係有咪多啲彈性咁解

尤其m43 ISO 唔算理想,有防震點都好過無

GF7 好似未有機防震

Olympus有

o記賣點係三防同防震嘛
拍片影相有防震,好好多

只係有咪多啲彈性咁解

係,平時iso都好少用超過800

梅雨季去日本 不了

梅雨季去日本 不了

下星期去三島大吊橋

梅雨季去日本 不了

下星期去三島大吊橋

我都算好彩 去成個禮拜淨係落咗一個朝頭早嘅雨 但日日都多雲大霧
想問有無em5 mark iii消息?

GF7 好似未有機防震

Olympus有

o記賣點係三防同防震嘛
拍片影相有防震,好好多

只係有咪多啲彈性咁解

係,平時iso都好少用超過800

其實有防震又唔一定可以用底D ISO

咁當然,如果你夜晚街拍都係要靠大光圈同推iso
除非影靜態野

會唔會放棄咗em5
同em10幾乎重疊咗

會唔會放棄咗em5
同em10幾乎重疊咗

係,亦都冇咁多新嘢分俾兩個款

會唔會放棄咗em5
同em10幾乎重疊咗

係,亦都冇咁多新嘢分俾兩個款

岀部EM8?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞