[細底係原罪] M43呢邊報到(3)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
拿~經常比人笑細sensor
不如講下大家點解落坑?同埋黎緊會唔會轉富賤,差唔多size 做到多啲野

完全因為兩支長鏡
40-150 f2.8 pro
300 f4 pro
光學質素只此一家

btw, 唔好用傻貓D terms

4/3啲長鏡仲正

而家買Em1 用43長鏡好爽 又平又正

50-200 SWD光學屈機 入左枝都係3K中
拿~經常比人笑細sensor
不如講下大家點解落坑?同埋黎緊會唔會轉富賤,差唔多size 做到多啲野

完全因為兩支長鏡
40-150 f2.8 pro
300 f4 pro
光學質素只此一家

btw, 唔好用傻貓D terms

4/3啲長鏡仲正

而家買Em1 用43長鏡好爽 又平又正

50-200 SWD光學屈機 入左枝都係3K中

定150f2定唔知300都係好撚高質 不過好撚貴
而家入手m43去旅行用買
E-M10 Mark II or E-PL8 好?

http://price.com 都係5千樓下

一定係em10ii
Epl8掛頸就得

同埋唔好跟Kit,嘥咗部機

kit 鏡真係咁差???
有咩鏡啱旅行用???

唔係好差,呢一代P同O都做好好,又細枝。
不過m43配細光圈真係影少好多靚相

唔會啦 咪又係咁影 好少會開盡

kit鏡最大3.5咋喎
用緊em10 mark ii,得支kit鏡個陣真係唔係好影得落
係買完支25mm f1.8先開始鐘意周圍去影相

一定係em10ii
Epl8掛頸就得

有咩鏡啱旅行用???

kit鏡最大3.5咋喎
用緊em10 mark ii,得支kit鏡個陣真係唔係好影得落

25.8 真係om人一定要有既鏡

一定係em10ii
Epl8掛頸就得

有咩鏡啱旅行用???

kit鏡最大3.5咋喎

25.8 真係om人一定要有既鏡

初初我都係淨係用25.8
但係因為冇錢買鏡,慢慢你就會欣賞埋支kit
而加旅行就kit 餅,街拍就25.8
25 1.8 同 9-18
自己旅行都係用14-140 + 45/1.8

次次旅行我都拎四支
14-140ii
P7-14
15 1.7
42.5 1.8

就算M43輕便我都覺得好辛苦

一定係em10ii
Epl8掛頸就得

有咩鏡啱旅行用???

kit鏡最大3.5咋喎

唔夠大光圈要夾硬推高ISO? 還是支鏡唔夠sharp?

次次旅行我都拎四支
14-140ii
P7-14
15 1.7
42.5 1.8

就算M43輕便我都覺得好辛苦

一個人旅行帶咁多支就得,帶太多支成日換鏡好煩。除非真係影相團
如果去旅行想拍下片/vlog
用Olympus EPL7 好定Xperia XZ就算
有無巴打用開邊支m43長焦鏡比較銳利, 影人用,kit鏡浮動光圈係咪通常無咁利,0記等效80-300,p記70-200?
好想問問大家,其實有部xpro2,但而家開始想玩下拍片&vlog.

睇左陣,對我黎講最重要應該係防震同夠wide,覺得Panasonic g85 加新果支8-18 好似唔錯。仲想買埋支咪,唔知買咩brand好

唔知大家有咩評價。

同我一樣嘅喂
Between我係買完xz發現相鏡油畫真係太嚴重
臨急臨忙旅行前買部EPL7
有無巴打用開邊支m43長焦鏡比較銳利, 影人用,kit鏡浮動光圈係咪通常無咁利,0記等效80-300,p記70-200?

P 記 45-175 啦
畫質好又輕便又貴,非常抵用

*唔貴

*唔貴

咦? 睇錯,似乎你想要貴野
影人緊係42.5/1.2 同75/1.8

同我一樣嘅喂
Between我係買完xz發現相鏡油畫真係太嚴重
臨急臨忙旅行前買部EPL7

但係xz有5軸防震又可以用自拍掍

*唔貴

最好就平啦, 純粹係想要一支70 200左右, 又唔使咁重

*唔貴

要zoom又要唔重又要質素有咁上下,只得P記 35-100/2.8
但有D 情況下會有旋轉散景,睇下你接唔接受到
我鐘意O 記40-150/2.8 多D,但會重D同貴D

我前面post個張日本相就係45-175
不過如果而家揀我會揀更長焦的
不過影人唔使咁遠啦,除非影對面屋嘅人。

*唔貴

要zoom又要唔重又要質素有咁上下,只得P記 35-100/2.8
但有D 情況下會有旋轉散景,睇下你接唔接受到
我鐘意O 記40-150/2.8 多D,但會重D同貴D

親身測試:支 Oly 40-150 仲 sharp 過用apsc 長焦

一定係em10ii
Epl8掛頸就得

有咩鏡啱旅行用???

其實你用返大光圈鏡咪姐係會重返。。
咁同用apsc機咪差唔多重
M43 玩定焦呢?
好多都幾抵
M43 玩定焦呢?
好多都幾抵

M43玩定焦仲正
玩大細奶
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞