[騙案]我老豆比大陸妹呃左上門...

401 回覆
329 Like 38 Dislike
你咪當個啲時間用黎賠返對門比人囉
睇返上面啲巴打講佢仲傷
你話佢地約好曬時間 影都唔見 咁咪賠都唔洗賠
還原機本步啦,你賠返門比佢,佢又比返500你
你老豆做開鎖應該都一段時間 冇事前講明唔包整花架咩
咁撚柒蠢唔怪得咁多騙案
開鎖要領牌,op 老豆成個無牌開鎖佬咁,乜鳩行規都唔識,價又唔識開,小心俾黑警拉鳩你無牌開鎖呀
同樓主嗰單有啲似 我媽咪幫人清潔
咁有戶人個櫃就擺曬嘢 我媽咪拎啲嘢出嚟清潔嗰陣就唔小心刮花咗好細一條痕
咁就即刻同戶主講啦 已經話賠返個櫃嘅錢畀戶主 講曬對唔住 打埋返公司睇應該點處理
點知個戶主又喺度恐我媽咪 話要夾佢即刻落去撳錢 又話佢老婆好嬲 話個櫃要一萬(後尾佢老婆講返折實價2千
好彩媽咪老細幫佢拆得掂

粵語殘片情節
唔好幫個大陸婆叫外賣呀
有無諗過可能間屋根本唔係個女人
你老豆比人利用咗
個女人入屋偷野
有無諗過可能間屋根本唔係個女人
你老豆比人利用咗
個女人入屋偷野

大陸早排好多呢類案件
上面有班人講到樓主老豆賺左,人地唔叫無賠佢皇恩浩蕩咁
半夜上去換鎖比人呃係房門其實係大門,樓主老豆好可能諗住唔嚟都嚟咗,算啦。依樣已經係大陸閪想坤人啦
後尾講到有晒時間叫人整第二日又折騰一朝揾佢唔到,唔洗賠/要賠/屌柒佢整花度門都可以講聲掛

追就追唔到㗎啦
樓主請老豆飲餐茶,話佢知450當跌左,幫佢揾定啲免責聲明print一疊出嚟,開工前要客簽名先
條大陸閪都好有問題下話
樓主老豆太好人
下次叫你老豆咪撚接d大陸西
你老豆弱智姐 做咁撚多年 咩都講定先架啦
其實做三行佬不嬲都會上門睇完再報價架啦
首先個大陸妹話係房門,上門睇變左力架實心大門。咁樣喺電話duel嗰450蚊已經唔成立,樓主老豆大可以唔做返屋企訓or座地起價。
另外你老豆又蠢嘅,明知爆鎖 門一定花又唔出聲。
450好心就咪接啦,頂爛市
30歲都仲叫大陸「妹」?
吓,好老實,開鎖幾有技術都總有唔小心嘅一刻。
係咁夜嘅時候,我諗個女仔都冇所謂度門會唔會花,而最緊要係開得番道門入去,只係衰在樓主爸爸冇事前講清楚有個風險。
但係本身個女仔呃樓主爸爸度門係房門已經唔啱,呃人夜媽媽過去幫佢開鎖,個價本身已經又唔合理。
之後整花咗道門,無論個女仔個刻係敷衍佢定真心,都唔應該隨意許諾叫樓主爸爸第二日再過嚟整,又講哂時間似層層咁,浪費咗樓主爸爸啲心血同時間。
就咁睇樓主爸爸好似整係冇咗四百五,但第二日個time cost可能本身可以有更加多作為,個損失未必得四百五。

況且,就算無提醒下整花咗個女仔道門,依個仰樓主爸爸嘅失誤,個女仔唔追究,好似幾好人咁,但咁樣都唔可以合理化佢一開始嘅欺騙同之後呃咗樓主爸爸再上去。

點解啲人可以單憑佢唔追賠償就覺得係好人,而本身個心唔好嘅明明係個女仔 ,樓主爸爸好心只係唔小心 ,就可以有啲咁難聽嘅説話 ,又話技藝未夠衝出嚟柒。見到都覺得好難受,樓主想幫爸爸攞番個公道,結果咁多唔分是非黑白嘅指責。

多謝你
心地唔好既人會有報應
又呃又消失真係話你冇心都幾難相信
佢同我老豆講話唔識睇咩門

但又一句啦,樓主老豆做到師傅輩,上到現場見係大門,好應該當面同個客講要改價錢,而唔係直接開工做。
其次就係,你又肯定到個客有心呃樓主老豆?
大家理解門嘅定義唔同,樓主老豆又唔問清楚,上到去見係大門又唔改價,以一個做開工程嘅人,以上行為係[碌柒學生,牛奶仔]先會犯。
67學生即係,又要做,又比學費
牛奶仔即係,經驗唔夠,唔識工程。

好心唔會有好報
佢做到咁樣都叫做唔係有心呃?
你咁既思想真係冇野好講啦
諗到係個女人唔洗我老豆賠咁甘 唔通知一聲 等我老豆醒水識閃人 你可以做編劇啦

講多次,做工程講做好心,你多多錢都唔夠賠。
自己睇下點解依家香港啲新樓愈起愈細啦。
我理據得兩個,
一,你老豆係師傅,你問佢,開房門同開大門係咪同價?
如果唔係,點解佢個時去到現場見到同報價項目唔同(由房門轉大門),點解唔加價?
二,你老豆開工前有無講明會整花道門同唔包執修?
最後,工程做好人只會做死自己。

錯重點
依家係解決今次比人呃
人地鍾意收幾錢係人地做法
收平唔等於賺唔到錢
上面有班人講到樓主老豆賺左,人地唔叫無賠佢皇恩浩蕩咁
半夜上去換鎖比人呃係房門其實係大門,樓主老豆好可能諗住唔嚟都嚟咗,算啦。依樣已經係大陸閪想坤人啦
後尾講到有晒時間叫人整第二日又折騰一朝揾佢唔到,唔洗賠/要賠/屌柒佢整花度門都可以講聲掛

追就追唔到㗎啦
樓主請老豆飲餐茶,話佢知450當跌左,幫佢揾定啲免責聲明print一疊出嚟,開工前要客簽名先

正確做法是幫佢叫外賣?
多謝你地入左黎

我聽完真係好嬲

好想幫我老豆拎番個公道!

是咁的,件事發生係前日(5月26日凌晨)

夜晚11點50分有個大陸妹打俾我老豆話要開鎖,聲稱房門,我老豆開價500蚊港紙(因為都夜)

佢唔肯,我老豆堅持唔減價,咁就收左線,咁我老豆就訓番

到左12點3,個大陸妹(30歲到)又再打番黎

話要450,咁我老豆都讓一步,佢應承左比佢

去到,原來唔係房門,而係大門

大門係應該再貴啲,佢而家已經係欺騙

我老豆唯有無奈接受啦,咁就開啦

但係我老豆係開門其間唔小心整花左道門

佢就唔肯比錢,話整番好先比錢

咁我老豆都應承左既,咁就走左喇

佢同我老豆講好左第二日上去整番好道門,佢話佢2點半要番大陸開會,叫我老豆唔好咁遲上黎

咁我老豆約好左朝頭早9點半上去整

帶埋工具

去到佢屋企大堂,看更唔比我老豆上去,咁就由看更打電話比個大陸妹,因為大陸妹之前係用看更電話打比我老豆,所以我老豆冇佢電話

看更打極比佢都唔通,打左7、8次都冇人聽

最後看更自己上去

按左好多次門鐘都冇人應

根本就係有心既

我老豆呀 仲等左粒幾鐘完全冇回應先走左

錢又收唔到...

我老豆買埋野上黎幫佢整番又就佢時間

而且我老豆都一把年紀 你唔好咁樣玩佢啦

係唔係人呀你

佢係住灣仔囍X 第三座 13 K

歡迎大家搵佢飲茶

樓主老豆衰on9幫人整都算,仲要整花人對門,佢唔屈你錢仲擺人上網
成件事都on撚9
夜晚打黎搵你做 同你講平50
你又照上

上到去見到大門又肯照做
做完整花度門
人地俾個位你走 唔叫你賠
你就想拎支野上等佢俾返450你

去到果面 人地唔俾你上樓
你就放人地 地址上網

提返你香港既個人資料私資條例
有講明唔可以洩露客戶資料
可以罰你五萬同坐兩年
另外戶主可以再入紙告你
本身樓主已經死狗咁款認晒錯,一見有個巴打撐佢就上晒身,可能覺得個勢番左去自己度?

總結:樓主仍然覺得自己同佢老豆冇任何責任,覺得自己都打算用支膠整番佢啦,係個戶主唔俾佢整乍嘛
點解要咁樣開鎖
樓主老豆蠢
樓主就on9
你地兩個做錯既野仲多過個大陸女人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞