[騙案]我老豆比大陸妹呃左上門...

401 回覆
329 Like 38 Dislike
有人話呃話呃,樓主老豆可以大條道理唔做直接走。
都可以當場改價。但樓主老豆最後做咗啲咩?
免責唔講頭盔唔帶,比人反將軍都無計嫁。
難聽啲講:你地唔識工程,真係好難講。
自己google 「工程 vo」 就明啲啲嫁啦。

其實我老豆都唔係做工程嘅
樓主老豆執到啦,上面已經講左整花對門個數一定大過開鎖費。

你去小額告拎返開鎖費,佢反告你整花對門都得啊

邊個蝕底D你自己諗

為左個幾舊水就放人地址上網,仲要道理唔係你個邊

反而覺得你仆街D

賠冇話唔陪,個大陸妹接唔接受一件事
佢根本有心搵我老豆笨

做任何一行都要了解關於個行既少少法律掛?

就算佢真係冇心付費,同樣地你老豆一樣有錯同疏忽

從結果上黎講,樓主老豆根本執到,依家喊都無謂

p.s. 唔好學香港人D衰野,下下都放人野上網啦

放佢地址當係我唔岩
但係係佢陰濕在先
講到係我老豆錯晒咁

你老豆如果真係撈開開鎖既,點會咁基本野都唔同個客講,連個唔係做開鎖既巴打都知有機會會花,正常係會同個客講。

到你老豆真係搞撚到咁既樣就話人陰尻你,你都真係幾撚搞笑。

又要唔出聲同個客講,又要無技術搞撚到成舊屎咁,仲要上黎叫人同你圍爐取暖?

樓豬,勸你老豆轉行把啦,做工程真係唔岩佢

最後真係講句,有咩老豆有咩樓豬

佢老豆唔係裝修佬, 只係街邊見到配鎖匙果d 開鎖佬

所以我一開始都話
樓主係呢件事唔係岩哂
樓上仲打一大段假設既野
商業世界 邊有好心唔好心
工程 自己既失誤 要人地黎負責任
唔洗賠算偷笑
吓,好老實,開鎖幾有技術都總有唔小心嘅一刻。
係咁夜嘅時候,我諗個女仔都冇所謂度門會唔會花,而最緊要係開得番道門入去,只係衰在樓主爸爸冇事前講清楚有個風險。
但係本身個女仔呃樓主爸爸度門係房門已經唔啱,呃人夜媽媽過去幫佢開鎖,個價本身已經又唔合理。
之後整花咗道門,無論個女仔個刻係敷衍佢定真心,都唔應該隨意許諾叫樓主爸爸第二日再過嚟整,又講哂時間似層層咁,浪費咗樓主爸爸啲心血同時間。
就咁睇樓主爸爸好似整係冇咗四百五,但第二日個time cost可能本身可以有更加多作為,個損失未必得四百五。

況且,就算無提醒下整花咗個女仔道門,依個仰樓主爸爸嘅失誤,個女仔唔追究,好似幾好人咁,但咁樣都唔可以合理化佢一開始嘅欺騙同之後呃咗樓主爸爸再上去。

點解啲人可以單憑佢唔追賠償就覺得係好人,而本身個心唔好嘅明明係個女仔 ,樓主爸爸好心只係唔小心 ,就可以有啲咁難聽嘅説話 ,又話技藝未夠衝出嚟柒。見到都覺得好難受,樓主想幫爸爸攞番個公道,結果咁多唔分是非黑白嘅指責。

多謝你
心地唔好既人會有報應
又呃又消失真係話你冇心都幾難相信
佢同我老豆講話唔識睇咩門

但又一句啦,樓主老豆做到師傅輩,上到現場見係大門,好應該當面同個客講要改價錢,而唔係直接開工做。
其次就係,你又肯定到個客有心呃樓主老豆?
大家理解門嘅定義唔同,樓主老豆又唔問清楚,上到去見係大門又唔改價,以一個做開工程嘅人,以上行為係[碌柒學生,牛奶仔]先會犯。
67學生即係,又要做,又比學費
牛奶仔即係,經驗唔夠,唔識工程。

好心唔會有好報
佢做到咁樣都叫做唔係有心呃?
你咁既思想真係冇野好講啦
諗到係個女人唔洗我老豆賠咁甘 唔通知一聲 等我老豆醒水識閃人 你可以做編劇啦

好心做壞事呀
吓,好老實,開鎖幾有技術都總有唔小心嘅一刻。
係咁夜嘅時候,我諗個女仔都冇所謂度門會唔會花,而最緊要係開得番道門入去,只係衰在樓主爸爸冇事前講清楚有個風險。
但係本身個女仔呃樓主爸爸度門係房門已經唔啱,呃人夜媽媽過去幫佢開鎖,個價本身已經又唔合理。
之後整花咗道門,無論個女仔個刻係敷衍佢定真心,都唔應該隨意許諾叫樓主爸爸第二日再過嚟整,又講哂時間似層層咁,浪費咗樓主爸爸啲心血同時間。
就咁睇樓主爸爸好似整係冇咗四百五,但第二日個time cost可能本身可以有更加多作為,個損失未必得四百五。

況且,就算無提醒下整花咗個女仔道門,依個仰樓主爸爸嘅失誤,個女仔唔追究,好似幾好人咁,但咁樣都唔可以合理化佢一開始嘅欺騙同之後呃咗樓主爸爸再上去。

點解啲人可以單憑佢唔追賠償就覺得係好人,而本身個心唔好嘅明明係個女仔 ,樓主爸爸好心只係唔小心 ,就可以有啲咁難聽嘅説話 ,又話技藝未夠衝出嚟柒。見到都覺得好難受,樓主想幫爸爸攞番個公道,結果咁多唔分是非黑白嘅指責。

多謝你
心地唔好既人會有報應
又呃又消失真係話你冇心都幾難相信
佢同我老豆講話唔識睇咩門

但又一句啦,樓主老豆做到師傅輩,上到現場見係大門,好應該當面同個客講要改價錢,而唔係直接開工做。
其次就係,你又肯定到個客有心呃樓主老豆?
大家理解門嘅定義唔同,樓主老豆又唔問清楚,上到去見係大門又唔改價,以一個做開工程嘅人,以上行為係[碌柒學生,牛奶仔]先會犯。
67學生即係,又要做,又比學費
牛奶仔即係,經驗唔夠,唔識工程。

好心唔會有好報
佢做到咁樣都叫做唔係有心呃?
你咁既思想真係冇野好講啦
諗到係個女人唔洗我老豆賠咁甘 唔通知一聲 等我老豆醒水識閃人 你可以做編劇啦

講多次,做工程講做好心,你多多錢都唔夠賠。
自己睇下點解依家香港啲新樓愈起愈細啦。
我理據得兩個,
一,你老豆係師傅,你問佢,開房門同開大門係咪同價?
如果唔係,點解佢個時去到現場見到同報價項目唔同(由房門轉大門),點解唔加價?
二,你老豆開工前有無講明會整花道門同唔包執修?
最後,工程做好人只會做死自己。
花到咁
你老豆揾撬開佢?
咁係人都識啦。
睇晒都唔覺你老豆比人呃 反而你老豆開花左人地隻門

裝修 小五金 全部都係工程項目其中一門。
你話唔算係工程,我真係無野講。
花到咁
你老豆揾撬開佢?
咁係人都識啦。

咁每個人都有唔小心嘅時候,我冇話佢啱晒
佢話佢度門唔夠鬆,想搵鐵線唔知點樣整開佢
呢啲我都唔太清楚

佢淨係負責開鎖
講工程講到好專業咁
成班連鎖都未開過既人係度串柒柒扮專家
你地知唔知呢款既鎖有幾難開呀
行內人見到呢把鎖寧願彈job蝕車錢
都唔想做臭自己個朵
我以為你老豆沈船條女踩到上門口
btw呃人錢正仆街
都唔想做臭自己個朵

咁咪一早要彈囉
一早要加錢囉
一早要免責聲明囉

乜都無 怪邊個啊行內人

佢淨係負責開鎖
講工程講到好專業咁

你知唔知開鎖佬可以用開鎖技能嚟搞技術移民 唔好睇少你老豆,ok?
善意忠告:識換門裝門有佢著數。
算係咁啦, 比著你地係個女人比人整花左條門 又會走上來連登開PO 問點追番個開鎖佬賠錢 再起哂人全家底要人幫你比錢成條門換左去啦
花到咁
你老豆揾撬開佢?
咁係人都識啦。

咁每個人都有唔小心嘅時候,我冇話佢啱晒
佢話佢度門唔夠鬆,想搵鐵線唔知點樣整開佢
呢啲我都唔太清楚

五百蚊就當飲少餐茶就算啦 教學費下次識玩小心啲就係
都唔想做臭自己個朵

我只係用計數佬角度出發去睇依件事。
價格反映施工難度。
對唔住都要講

拎支袋鼠牌上去都唔知想點

同國產007周星馳幫中左槍既袁詠儀貼膠布一樣

佢都只係聽人講
都唔想做臭自己個朵

如果係行內人咁就提醒你唔好幫呢個女人開鎖,最好冇人幫佢開鎖,要整爛道門先入到屋

佢淨係負責開鎖
講工程講到好專業咁

你知唔知開鎖佬可以用開鎖技能嚟搞技術移民 唔好睇少你老豆,ok?
善意忠告:識換門裝門有佢著數。

好啦
屌最撚憎啲大陸妹

推撚到1001
對唔住都要講

拎支袋鼠牌上去都唔知想點

同國產007周星馳幫中左槍既袁詠儀貼膠布一樣

佢都只係聽人講

要執有得執,成忽磨咗佢,上番力架。
但個忽會淺色咗,個客未必收貨。
我以為你老豆沈船條女踩到上門口
btw呃人錢正仆街

唔係啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞