原來而家搵工HR請人會考慮你家景如何

308 回覆
235 Like 85 Dislike
睇完我都幾認同,有啲同事次次食飯都一定要食員工餐廳20蚊飯,久而久之已經無人想同佢食

想講馬會啲呀sir成日都食員工餐廳,搞到我都唔敢太早去食飯
當然啲呀sir唔係啲乜鬼馬主嗰班人,只係例如物業部同保安部head咁上下
唔會
請你番黎做野既 ok?

利申 hr
自己樓>>>>>>>>>>>>>>>公屋>>>>>>>>>>>>>租私樓
hr = 垃圾
講咩有HR朋友咁講 分明係你自己
樓豬印只係將窮富簡化成私樓/公屋
好心咪攞d最cheap私樓同公屋比咩差距唔大
是實上好多大公司/要見客講面子果d公司都傾向請家景比較好嘅人

不過係唔係為同事相處就唔知

另外好多公司都想d員工住近d
因為離心轉工機會會細好多
又少d要遲到早退

住得遠果啲比較少機會遲到
反而住得近嘅多啲機會遲到
唔知點解會咁
樓主講嘅階級觀念的確存在
但一概而論將兩個characteristics就直接當咗係優劣之分 證明你思緒唔深入
先唔再講你係用私樓屋村黎分
樓豬印只係將窮富簡化成私樓/公屋
好心咪攞d最cheap私樓同公屋比咩差距唔大
是實上好多大公司/要見客講面子果d公司都傾向請家景比較好嘅人

不過係唔係為同事相處就唔知

另外好多公司都想d員工住近d
因為離心轉工機會會細好多
又少d要遲到早退

住得遠果啲比較少機會遲到
反而住得近嘅多啲機會遲到
唔知點解會咁

絕對係
因為諗住好近遲d 出門口都得
預時間預得好抆
好正常
一個住半山一個住慈雲山已經生活習慣,朋友圈子完全唔同
尤其一啲要搵客要networking嘅工
半山嘅可能世叔伯已經會彈啲job過佢
屋企人識嗰行高層
呢啲嘢點努力都唔會追到
公屋仔永遠用公屋富户同私樓窮撚比
但其實公屋富户個比例放係私樓到應該講緊過千萬身家

真on9
住公屋就知真實果班係點

比班私樓同事圍住仲話我住公屋先有錢
忍唔住屌出聲

成撚日拎呢啲case黎講,有幾多係咁心照啦

住公屋反而易剩錢
識好多都有返幾個錢

你肯定佢係剩定被迫儲呀?
私樓無負擔仲有父母留錢留樓比佢
父母退休又唔使愁

公屋仔你買樓要儲首期再供
唔買樓都要供養你窮撚父母退休

可以唔剩錢咩屌你老母

識人有家底做big4
開頭搵萬幾蚊但唔洗俾家用
一年可以拎哂d錢去五六次旅行
佢唔洗儲錢,因為屋企有層樓俾佢結婚
根本無儲錢既壓力

班未撚住過嘅戇鳩仔成日吹奏公屋
叫佢地黎住一頭半個月先好講嘢啦

剩係環境差鄰居差已經
真心問,住唔住私樓既人既生活習慣真係差咁遠咩

其實真係有分別
我有hall mate讀緊大學已經年年去幾次旅行,講緊一年有成三個月唔響香港,去左成廿幾個國家
食lunch間唔中都過百、有時又幾百蚊食餐飯
平時去超市多數去citysuper,oliver, M&S果類中產野
個個月都睇表演,咩演奏會、舞台劇咁,又學呢樣果樣
公屋仔永遠用公屋富户同私樓窮撚比
但其實公屋富户個比例放係私樓到應該講緊過千萬身家

真on9
住公屋就知真實果班係點

比班私樓同事圍住仲話我住公屋先有錢
忍唔住屌出聲

成撚日拎呢啲case黎講,有幾多係咁心照啦

住公屋反而易剩錢
識好多都有返幾個錢

你肯定佢係剩定被迫儲呀?
私樓無負擔仲有父母留錢留樓比佢
父母退休又唔使愁

公屋仔你買樓要儲首期再供
唔買樓都要供養你窮撚父母退休

可以唔剩錢咩屌你老母

識人有家底做big4
開頭搵萬幾蚊但唔洗俾家用
一年可以拎哂d錢去五六次旅行
佢唔洗儲錢,因為屋企有層樓俾佢結婚
根本無儲錢既壓力

班未撚住過嘅戇鳩仔成日吹奏公屋
叫佢地黎住一頭半個月先好講嘢啦

剩係環境差鄰居差已經

啱,係屋企門口痾屎又見過
係lift食煙又見過
lift入面長期貼著某樓層有人dom煙頭dom有屎既紙巾落街
真,早個排見份design嘅工
又問你住邊,係咩樓,屋企人搵幾錢
心諗關你撚事咩
in兩次又要test已經煩 人工又西又問呢樣個樣
人地唔知以為你係見緊ceo
其實問家景係睇下有無負擔
有負擔咪無咁容易話quit就quit
無負擔唔鐘意容乜易走人
其實問家景係睇下有無負擔
有負擔咪無咁容易話quit就quit
無負擔唔鐘意容乜易走人

朋友做HR 話最怕請啲中產獨生廢青打風流工
平時揸流灘
少少頭暈身興唔返
成日想放假旅行
仲會問可唔可以 no pay leave 去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞