原來而家搵工HR請人會考慮你家景如何

308 回覆
235 Like 85 Dislike
我真心唔明私樓同公屋係唔係真係差咁遠 ?
以前個代你做文員都可以買到私樓
大把私樓家庭父母月入加埋四萬都冇,隨時得呀爸返工就仲要得2,3萬
上政府人口調查睇,普通私樓家庭月入中位數都係兩萬幾,有幾富貴?

資產總值嘛 佢賣一賣樓隨時你打十年工都唔夠比,最基本衣,食,住,行,最貴果樣佢地都唔駛休,咁當然多左餘錢

我當然明白依樣野啦,但無啦啦唔會賣左佢
賣左佢當你有$500萬,咁無理由換層$300萬既樓
賣樓換層差不多價錢既樓,咁生活都係冇變到

不過如果父母比埋首期/幫你買埋咁係唔同d既
但成日話父幹父幹,普通私樓家庭極其量夠比其中一個仔既首期
之後供緊個時生活都係冇分別
大把私樓家庭父母月入加埋四萬都冇,隨時得呀爸返工就仲要得2,3萬
上政府人口調查睇,普通私樓家庭月入中位數都係兩萬幾,有幾富貴?

話者我講得唔好,私樓我指中產

老實講香港而家無樓果一班以前真係搵幾多食幾多,完全無諗過買實在既野,更加唔打算投資,當大家都係當年搵2-30k一個月,中產果班就個個月儲8k買當年100-200萬樓,而而家無樓果班住公屋租又平,就日日大吃大食去邊到邊到玩,咁岩d樓升到仆街,咪變左無咩資產留比下一代

利申:屋企住大吃大喝果一班

話者我講得唔好,私樓我指中產

可以準確啲咁講,social circle係一個continuous spectrum 唔係分有錢無錢咁簡單。

但HR係真係會去分會有做match

我諗你係指唔同階層既人除左錢外,見識/修養個d都唔同?
無可否認真係窮到痴既公屋子女見識可能真係比較少
但唔少公屋家庭月入中位數都過香港中位數
個班子女見識既/學既野同普通私樓家庭冇咩分別
更唔好講大把私樓仔修養差到痴,睇下港大班友仔就明
想聽下HR點講,有無巴絲?
定係行業秘密唔講得?
以我所知睇住邊係真係會有關係既
但就唔係目標性區分社會階層咁
而係嫌你住得遠返工都要用兩個鐘,打風又要放你早走咁樣
至於你話睇家底既話我就覺得係佢想利用求職者既人脈同背景多於考慮求職者融唔融入到間公司既人事關係
我自認窮撚
可唔可以比我返觀塘
我信
因為有D公司係睇地址既
但係咪個個職位都睇就唔知

資產總值嘛 佢賣一賣樓隨時你打十年工都唔夠比,最基本衣,食,住,行,最貴果樣佢地都唔駛休,咁當然多左餘錢

按樓?

按樓?

好似離左題,不過我相信,一般得一層普通私樓時仔女同公屋仔見識真係唔會差咁遠
村屋呢 ?
家景除左睇公屋定私樓 仲睇咩區呢
屯門私樓同灣仔私樓都差得遠啦 (見識上)
真心問,住唔住私樓既人既生活習慣真係差咁遠咩

佢係講緊圈子階層既分別,唔係淨係私唔私樓
姐係富豪俾幾球玩女明星,而你就俾500蚊一q俾隻141
你用緊sony相機,人地玩緊leica m同Hasselblad
你渣緊架錢七人地就渣緊架AMG Mercedes咁

基層同中產緊係唔同啦
有工人vs無工人,生活習性已經好唔同

其實真係唔遠
中原地產地圖可以睇到各屋村既家庭月入中位數
港島個d當然係高級d,有部份私樓家庭月入中位數接近10萬
太古城個班5萬
但新界/九龍個d真係極奇量係2,3萬

就算5萬又如何? 兩公婆每人搵2.5萬都已經5萬啦wo
依家依個年代一對後生仔加埋都搵4萬幾啦
一對護士22歲畢業已經搵緊加埋6萬蚊

除非屋企真係搵10萬一個月以上
如果唔係完全睇唔到私樓仔女既生活同一般公屋仔女有咩分別
我間大學好多人都好有錢,可能佢地唔show off啦,但就咁睇一樣要淘寶,一樣買特價野,一樣去過相似既地方旅行,一樣有共同話題

你用緊sony相機,人地玩緊leica m同Hasselblad

所以咪話依家d HR係唔係真係咁低能?
富豪生活當然唔同,但大部份私樓人既生活真係差咁遠?
sony相機講緊都3皮一部,私樓都唔會捨得買

衰d講真係咁有家底既,唔鬼洗經你依個hr入公司啦
d人脈已經贏哂
住私樓但其實係租黎住咁又點計

其實真係唔遠
太古城個班5萬

我間大學好多人都好有錢,可能佢地唔show off啦,但就咁睇一樣要淘寶,一樣買特價野,一樣去過相似既地方旅行,一樣有共同話題

佢講緊既中產唔係mount車邊中產
而係老豆老母都係醫生律師果d離地級中產
果d子女出黎都有一個共通點,就係你所謂既唔愛show off, 因為家教好嚴

其實真係唔遠
太古城個班5萬

家庭月入中位數10萬點叫高呀,4人家庭每人5萬-10萬就多

所以咪話依家d HR係唔係真係咁低能?
富豪生活當然唔同,但大部份私樓人既生活真係差咁遠?
sony相機講緊都3皮一部,私樓都唔會捨得買

衰d講真係咁有家底既,唔鬼洗經你依個hr入公司啦
d人脈已經贏哂

佢意思就係要請d捨得一炮過買部a7r2再一次過買晒三枝zeiss定焦鏡既私樓仔,明唔明?
已經唔係私唔私樓而係人既階層分別

其實真係唔遠
太古城個班5萬

佢講緊既中產唔係mount車邊中產
而係老豆老母都係醫生律師果d離地級中產
果d子女出黎都有一個共通點,就係你所謂既唔愛show off, 因為家教好嚴

反而我又諗緊修養同錢又係唔係真係好大關係
好多人食正式西餐都係唔識禮儀,即使係所謂有錢人個仔
更唔好講hku最有錢個個hall,d人係幾低能白痴
原來住私樓既一定係有幾多洗幾多
食飯唔洗慳住慳住
到底你地身邊有無人住私樓架
住私樓既人多數都係有教養 識用錢唔會亂洗錢

其實真係唔遠
太古城個班5萬

家庭月入中位數10萬點叫高呀,4人家庭每人5萬-10萬就多

咁可能要再set高d
同時你都證明左要每人5-10萬先多的話,咁全香港冇咩家庭係真係有錢
班hr仲點請人
要去到連有錢人都要搶既位,我諗就算係冇咩錢既都有返咁上下實力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞